LeoVegas.dk ready? betfair Kvindebold Sukkerbold Advertisement

Mareridt på Calderon - drøm på Old Trafford

| bold.nyt | 5 kommentarer
Mareridt på Calderon - drøm på Old Trafford
Foto: Anders Kjærbye / fodboldbilleder.dk
En af Danmarks mest rutinerede linjedommere, Henrik Sønderby, fortæller om oplevelserne som linjedommer i Superligaen

De er med i alle ligaer og spiller en vigtig rolle i afviklingen af kampe i hele verden, men de har det bedst, hvis de ikke stjæler opmærksomheden.

Linjedommerne lever et ganske anonymt liv i fodboldbranchen, men til hver eneste kamp ligger der timevis af forberedelse bag for linjedommerne.

En af Danmarks mest rutinerede linjedommere, Henrik Sønderby, har i et langt interview med bold.dk fortalt om, hvordan det er at være linjedommer i landets bedste række og rundt omkring i verden.

Du kan her læse tredje og sidste del af interviewet med Henrik Sønderby om livet som linjedommer.

Taler spillere grimt til dig i kampene? Skal man finde sig i lidt af hvert som linjedommer?

- Ja, det skal man. Som jeg siger, skal man have store øjne og små ører. Det er gode træk hos en linjedommer. Det kan godt være svært at holde, og man skal heller ikke finde sig i alt. Jo mere rutineret man bliver, jo mere kan man tillade sig at sige stop. Spillerne er jo unge mennesker i forhold til mig, så jeg kan godt sige til dem, at jeg ikke gider at høre mere på dem, så får de en advarsel.

- Jeg har fuld, fuld respekt for, at vi taler om professionelle fodboldspillere, som har et vildt vindergén, for det har man på det niveau. Jeg har også respekt for, at de har høj puls, og det er OK, at der kan falde en finke af fadet, men der er nogle typer, som gør det gentagne gange, og det accepterer jeg typisk ikke, og det skal vi heller ikke gøre.

- Der er også forskel på, hvordan man adresserer os. Man kan sagtens være uenig med os, og det kan gøres på mange måder. Gør man det på en meget negativ måde med nogle gloser, som ikke er i orden, så tager vi hånd om det.

- Man ser det typisk ikke som tilskuer, men jeg siger det som regel til dommeren, at han lige skal tage en snak med ham, som dommeren så gør ved en passende lejlighed, hvor han lige runder ham og siger, ‘det, du lige har sagt til linjedommeren, gider vi ikke at høre på. Næste gang er det en advarsel eller i værste fald en udvisning’. Det virker som regel.

Har du haft hold, hvor du oplevede, at det decideret var mere reglen end undtagelsen, at de gik over stregen?

- Ja, det har jeg, men uden at nævne specifikke hold og årstal kan jeg sige, at klubbers situationer ofte har stor betydning. Er de pressede i forhold til nedrykning eller kæmper om medaljer eller Europæisk deltagelse i turneringer - eller går det bare i det hele taget dårligt, så mærker vi det tydeligt.

- Den anden store faktor er træneren, og den er meget vigtig. Har vi at gøre med en træner, som opfører sig vildt og råber og skriger, så smitter det af på spillerne. Det er jo ikke unormalt. Det foregår også hjemme i familien, hvor forældrenes måde at tale på smitter af på børnene. Derfor er træneren et forbillede i, hvordan man kommunikerer overfor med- og modspillere og dommere.

- Når jeg kigger tilbage, kan jeg tydeligt se, at træneres sprogbrug smitter gevaldigt af på spillerne. Så hjælper det at gå over og tage en snak med træneren. Nu har vi fjerdedommere, så tager han sig oftest af det i dag, men inden da var det linjedommere, som skulle tage sig af det, så det har jeg prøvet mange gange. De skal huske, at de er rollemodeller i den henseende. 

- Det samme gælder jo spillerne. Hvis dommeren eller linjedommerne har store problemer med at tale en spiller ned, så bliver der givet besked over headset’et, og så kan træneren godt få det at vide. Det har fungeret virkelig godt, og det er noget, jeg fornemmer, at trænerne er virkelig glade for. Så kan de enten tage en snak med den pågældende spiller og taler ham til ro, mens vi også somme tider oplever, at træneren skifter spilleren ud, fordi han læner sig op af et kort.

Har du fået en spiller udvist for noget, han har sagt til dig?

- Jeg har fået en spiller udvist, da han fik det andet gule kort for noget, han sagde til mig, men jeg har heldigvis aldrig haft en spiller, som sagde noget, der var så grimt, at han skulle have direkte rødt. Jeg har fået givet advarsler til et par spillere, men som regel har vi klaret det med henstillinger. Som regel har jeg muligheden for lige at tale med en spiller igen efter en episode, inden det behøver at udvikle sig til mere end en samtale.

- Men der er grænser, og jeg kan huske, at AaB’s Lukas Spalvis fik et rødt i en kamp i Lyngby, fordi han kaldte en af mine kolleger noget rigtig grimt, og det var et godt eksempel på, at han gik over grænsen.

- Det står i fodboldloven, at fornærmende, hånende eller upassende sprog ikke er tilladeligt, men vi har generelt rigtig små ører, og det skal spillere, trænere og sportschefer være glade for, for fulgte vi fodboldloven til fulde, så så vi rigtig mange udvisninger og gule kort i hver eneste spillerunde.

Har du oplevet, at nogle trænere er værre end andre i forhold til at have for grimt sprog?

- Vi har mange vidt forskellige typer på trænerposterne i Superligaen. Nogle har et hidsigt temperament, mens andre stort set intet temperament har. Nogle har stort set kun fokus på deres egne spillere og hold, mens andre har meget travlt med os dommere.

Er du nervøs før kampene?

- Jeg er det ikke mere, men er du tosset, jeg var nervøs før mine første Superliga-kampe; der skulle man ikke zoome ind på knæene. Man skal være spændt før en kamp, og have det rette spændingsniveau. Vi har en lang opladning til disse kampe, så vi vil selvfølgelig gøre alt for at gå ind og dømme fejlfrit, og det gør selvfølgelig én spændt.

- Vi får at vide om tirsdagen, hvor vi skal dømme i weekenden, og allerede dér begynder min mentale rejse op til kampen. Jeg begynder at sætte mig ind i holdene, hvem jeg skal dømme med, og så starter hele opladningen til kampen.

- Min seneste kamp var i Aarhus, hvor jeg kørte hjemmefra om formiddagen og er hjemme igen sent om aftenen. Det er en hel dag, der sættes af, hvor jeg har haft en lang mentalt forberedelse til det.

- Har vi haft en kampafgørende fejl, som har haft indflydelse på resultatet, så hører vi ofte spillere sige, at ‘vi har løbet rundt og trænet hele ugen, og så kommer I her og ødelægger det med en enkelt kendelse, og så tager I hjem og er videre’. Der må jeg bare sige, at de ikke kunne tage mere fejl!

- Har jeg haft en kampafgørende fejl og kommer hjem fra Jylland klokken 01.00 om natten og skal op og på arbejde næste dag, så går jeg altid ind til computeren eller fjernsynet og sidder og analyserer på den fejl. Jeg skal have pakket den væk og kan ikke sove, før jeg har fået analyseret på, hvad der gik galt.

- Var det placering, mangel på kommunikation eller koncentration, hvad gik der galt? Så går jeg i seng, står op og tager på arbejde, og når jeg så kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen, skal jeg skrive en skriftlig evaluering, som skal sendes til dommerudvikleren.

- Med al respekt for spillerne, så tvivler jeg på, at en eller en anden angriber kører hjem efter en kamp og går den igennem på TV og begynder at skrive om det dagen efter. Vi er meget professionelle og ærekære, hvad vores fag angår. Jeg går sågar hjem og ser en fejlvurderet offside igennem, også selvom den på ingen måde betød noget for kampens resultat.

Kan du stadig blive nervøs den dag i dag?

- Jeg var nervøs for mine første Superliga-kampe, og selvfølgelig til de helt store kampe i Europa. Når man bliver god nok til at dømme i Europa, bliver man kørt langsomt ind i det og dømmer ungdomslandskampe, før man kommer til at dømme større kampe - herunder Europa-League og Champions League.

- Når man dømmer i udlandet, kender man typisk ikke holdene, med mindre det er de helt store hold. Det giver en anden og mere usikker forberedelse i forhold til taktik og spillertyper. Jo større kampene er, jo større er mediebevågenheden jo også, og laver man en stor fejl i en Champions League-kamp, må man forvente, at der står noget om det dagen efter i avisen. Det skal man være klar på.

Har du prøvet noget i den dur?

- Ja, det har jeg. Min absolut dårligste kamp internationale kamp havde jeg i 2008 i Champions League mellem Atletico Madrid og Liverpool med Daniel Agger, hvor Claus Bo Larsen var dommer. Der annullerede jeg et mål til hjemmeholdet, som Simao scorede, og det var helt forkert.

- Da jeg så den igen, var han halvanden meter onside. Jeg ved ikke, hvad jeg så dér. Jeg dømte desuden et par offside mere på Diego Forlan, som ikke gav store målchancer, men som også var helt forkerte.

- Jeg havde en rigtig dårlig kamp. Min dårligste nogensinde, tror jeg. Holdene var heldigvis rigtig, rigtig glade, for det endte 1-1, så de begge gik videre fra gruppespillet. Så alle var happy, men der var nogle medier, der bestemt ikke lige ville slippe den.

- Jeg vågnede næste morgen på mit hotelværelse i Madrid og tændte for det enorme TV for enden af sengen, hvor jeg ville se noget CNN News, og så stod jeg selv inde i fjernsynet, hvor de viste den forkerte offside i slowmotion.

- Der vidste jeg godt, at når det kom på CNN Sport, så kunne jeg nok ikke holde det helt nede. Da jeg så gik ned i restauranten for at spise morgenmad, kunne jeg læse, at jeg blev nævnt ved navns nævnelse i alle de spanske aviser, hvor de bestemt ikke kunne forstå, hvordan jeg kunne se så forkert i kampen.

- Da vi boardede flyet hjem til Danmark, siger Claus Bo til mig, ‘Nå Henrik, pust nu lidt ud og glem kampen’. Da jeg så tog BT i flyveren var der en dobbeltside i avisen, hvor der med store bogstaver stod ‘linjevakler’ med et stort billede af mig. Der vidste jeg godt, at der ville gå lidt, før det var glemt også i Danmark, og der var også nogle journalister, som tog kontakt til mig for at høre, hvordan det var.

Var det også fans af Atletico, som henvendte sig?

- Nej, det var der faktisk ikke, men det var nok mere held end forstand, og fordi de ikke kunne finde mig. Jeg har prøvet, at fans har skrevet til mig, men ikke i dette tilfælde. Flere år senere havde jeg endnu en kamp på Atleticos hjemmebane mod Celtic, og der forberedte jeg mig meget mentalt før kampen. Det var ekstrem vigtig for mig, at jeg gjorde det fejlfrit i netop den kamp. Det lykkedes heldigvis.

Fik du karantæne af UEFA efterfølgende?

- Det hedder ikke karantæne, men man får en karakter for sin indsats, og så var det sådan dengang, at man godt kunne få en kamps pause på grund af den dårlige præstation. 

Det var så den værste oplevelse. Hvad var din største?

- Jeg har heldigvis haft klart flest af de kampe, hvor jeg dømte rigtig godt, siger Sønderby med et grin.

- Min største oplevelse var en Champions League-kamp på Old Trafford mellem Manchester United og Sporting Lissabon i november 2007. Cristiano Ronaldo spillede dengang for United mod sin gamle klub, og jeg har altid følt, at United var noget specielt.

- Der var fuldt hus, og der var noget magisk over Old Trafford dengang. På Old Trafford går man ind på banen nede i hjørnet, så man skal gå i lang tid for at komme op til midten, og det er fedt, da der bare klappes og synges igennem hele vejen af tilskuerne. Så er stemningen sat.

- Så mange Champions League-kampe havde jeg ikke haft på det tidspunkt, så bare det at være der, var stort. Jeg havde en tæt annullering af et mål til Sporting, som viste sig at være korrekt, mens jeg også godkendte et mål af Carlos Tevez, som også både var tæt og korrekt. Så det var en spændende kamp, hvor jeg havde vigtige beslutninger, som var rigtige.

- Så skete der det, i United fik frispark i overtiden, som Ronaldo skulle tage, hvor han hamrer bolden ind til 2-1 fra 30 meter. Det var fuldstændig fantastisk at opleve et stadion gå amok på den måde efter sådan et mål. Til mit store held fik jeg bolden, der blev scoret med med hjem. Jeg har flere fodbolde fra store kampe, men den her har en helt speciel plads hos mig.

Nu nævner du selv Manchester United. Er du decideret fan af klubben?

- Nej, og det må vi jo heller ikke være, hvis vi risikerer at skulle dømme dem. Jeg var interesseret i fodbold, fra jeg var dreng, og da jeg var yngre kunne jeg følge med i engelsk fodbold via sportslørdag, og der var nogle klubber i England, jeg fulgte mere med i end andre, og United var bestemt en af dem.

- Jeg har tit fået spørgsmålet herhjemme, om jeg holder med et hold herhjemme, og jeg kan oprigtigt sige, at jeg ikke holder med noget bestemt hold. Men man skal også forstå, at man aldrig ville dømme bevidst til et holds fordel, fordi man holder med dem. Alle dommere, som dømmer på dette niveau har kæmpet i årevis for at nå op på det niveau, og det er absolut ingen dommere klar til at smide væk ved at dømme dårligt til et holds fordel i en enkelt kamp.

- Når man som linjedommer for eksempel dømmer en kamp mellem FC København og Brøndby, så taler vi om hvid og gul på banen. Jeg siger ikke indkast til FC København, men indkast til hvid, og jeg når på ingen måde at tænke, at jeg skulle gøre noget for et bestemt hold, jeg måtte holde med. Det er ikke fysisk muligt at gøre det, når man skal reagere så hurtigt, som vi skal.

Hvad er den længste rejse, du har haft som linjedommer?

- Det er uden tvivl til Japan. Vi dømte VM for klubhold i 2007, og det var i Japan, og det var en stor oplevelse. Vi var inviteret til at være med hele vejen, det var alle dommere, så vi var der i 18 dage, selvom vi kun skulle dømme én kamp. Det var lidt syret. Der bliver ikke spillet så mange kampe, og der blev kun udtaget én dommer med fra Europa, og det var Claus Bo Larsen, hvor jeg så var med på teamet.

- Allerede dengang testede FIFA faktisk målteknologi, så det trænede vi meget i i dagene derovre. Allerede dengang virkede det faktisk virkelig godt, så det har været længe undervejs. Vi løb rundt med de her ure, dengang var de meget store, og dem skulle vi teste. Det var en kæmpe oplevelse, både på og uden for banen. 18 dage var lige i overkanten, men det var en god tur.

- Nogle gange får vi også europæiske kampe i for eksempel Armenien eller Kasakhstan, så der har vi også mange rejsedage med flyskifte og så videre. I 2009 brugte jeg 62 dage rundt om i Europa alene på international fodbold, mens jeg også dømte Superligaen herhjemme. Derudover er der research, træning, teoretiske tests, fysiske test, måling af fedtprocent.

- Vi møder ikke bare op til en kamp og tager hjem igen, men har faste ugentlige træningspas. Jeg er ikke kun væk søndag, men bruger rigtig meget tid i løbet af ugen, så man skal være dedikeret, og der skal være helt rene linjer i familien i forhold til tidsforbruget. Ellers hænger det hele ikke sammen.

Følger du reaktioner i medier og sociale medier, hvis du har lavet en fejl?

- Jeg bruger fodboldmedier, for eksempel bold.dk, som jeg kigger på flere gange dagligt, på lige vis som alle andre aktive i fodboldverdenen, men jeg opsøger ikke noget om mig selv. Der kommer nogle nyheder op til kampe eller efter kampe, som jeg kan bruge i min forberedelse til eller evaluering af kampene, og der risikerer jeg selvfølgelig at støde på noget om mig selv, hvis der har været en episode, men det er bestemt ikke noget, jeg opsøger.

- Jeg læser for eksempel aldrig fanblogs, da det aldrig vil kunne bidrage med noget, der ville kunne gøre mig bedre eller styrke mig.

Når I får opmærksomhed er det jo oftest med negativt fortegn. Synes du, I får for lidt positiv omtale?

- Den der lever stille, lever godt. Og sådan er det jo som linjedommer, for hvis man ikke hører om os eller læser om os, så er det, fordi vi har dømt tilfredsstillende.

- Der bliver leveret rigtig mange gode og svære kendelser, og jeg synes, at nogle TV-kommentatorer og eksperter, blandt andet Jesper Grønkjær og Peter Graulund, også magter den dimension, og er blevet rigtig gode til at nævne os og rose os, når vi rammer plet på en snæver kendelse og ikke bare nævner os, hvis vi har ramt forkert.

- De er dygtige til at give os et skulderklap, og det er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Alle kan lide ros, og det giver noget, at vi ikke kun får tæsk.

Er spillere og trænere gode til at komme over til jer efter en kamp og rose jer, hvis I har gjort det godt?

- Ja og nej. De er trods alt stadig bedre til at fortælle os, når vi har dømt dårligt, end når vi har gjort godt, og det er igen også noget at gøre med, at de forventer, at vi dømmer godt. Nogle få trænere magter at fortælle os, hvis vi har dømt en god kamp, selvom de taber, men det er ellers det klar sværeste for dem.

- Vi skal kunne tåle kritikken, for hvis man ikke kan det, kan man ikke være linjedommer. Men når vi skal kunne tåle det, vil vi da også gerne have rosen, når vi dømmer godt, som jeg i al beskedenhed mener, at vi gør oftere, end vi dømmer skidt. Det er nogle mega svære kendelser, som er meget tætte, men som vi som regel rammer plet, og så er det da befriende, når der bliver lagt mærke til det.

Henrik Sønderby har vinket 312 kampe i Superligaen og 88 kampe internationalt. Han har blandt andet dømt ottendels- kvart- og semifinaler i både Champions League og Europa League, dømt den europæiske Super Cup og ved VM for klubhold.

mikkel@bold.dk


Af Mikkel Nøhr

5 kommentarer

applause 11:21          
Rigtig god artikel.

Mange tak til journalisten for et godt stykke arbejde, som giver en god indsigt i en linjedommers fodboldliv.
JacobDideriksen 11:43          
Super fed artikel, enormt spændende! Mere af det! :-)
Niccen 11:45          
Fremragende læsning.

Interessant at høre hvor meget tid de rent faktisk bruger på deres arbejde.
Forlan21 15:01          
De her artikler der har været med ham linjedommeren har været fremragende.. Mere af det..

At han lige nævner kongen hjælper selvfølgelig også... Mere af det...
clayton 00:34          
Fed, fed artikel!
Fredag den 24. november
Torsdag den 23. november
Advertisement

Mest læste fodboldnyheder (24 timer)

To lynmål af Cornelius i Atalanta-avancement
Torsdag 23. november kl 23:01
Bendtner regner med at blive i Rosenborg
Torsdag 23. november kl 23:12
Farfan straffede et FCK-hold i gavehumør
Torsdag 23. november kl 20:51
Hazard: Salah fik ikke chancen i Chelsea
Fredag 24. november kl 07:20
Atalanta-helt: Den bedste aften i mit liv
Fredag 24. november kl 07:37

Mest læste fodboldnyheder (7 dage)

FCK henter Bård Wiggen tilbage
Tirsdag 21. november kl 10:04
Arda Turan: Jeg vil væk fra Barcelona nu
Tirsdag 21. november kl 13:31
Brøndby opjusterer: Minus på 22-26 mio.
Onsdag 22. november kl 09:07
Conte: AC fortjener at spille
Tirsdag 21. november kl 11:46
Motiveret Schwartz skal måske væk til vinter
Onsdag 22. november kl 09:01
Danmark stormer frem - nu 12'er i verden
Torsdag 23. november kl 10:12
To lynmål af Cornelius i Atalanta-avancement
Torsdag 23. november kl 23:01
SønderjyskE tævede FCK i historisk sejr
Søndag 19. november kl 17:53
Moniz er blæst bag over af Randers
Søndag 19. november kl 09:23
Bendtner scorede på ny i Rosenborg-sejr
Søndag 19. november kl 19:50
AaB-back: Der er rigtig meget godt på vej
19:16
AC Milan - What dælen do we do!?
19:15
Wieghorst: Vi skal nok finde vej til nettet
19:13
Wieghorst: Vi skal nok finde vej til nettet
19:13
Wieghorst: Vi skal nok finde vej til nettet
19:11
SønderjyskE - Hyldest til #8 og sejr over FCK!
19:08
SønderjyskE - Hyldest til #8 og sejr over FCK!
19:08
Bendtner regner med at blive i Rosenborg
19:08
SønderjyskE - Hyldest til #8 og sejr over FCK!
19:07
Hazard: Salah fik ikke chancen i Chelsea
19:05
Moskva-boss: Lukkede ned for FCK's kvaliteter
19:00
Gabriel: Fortjente mere i Arsenal
19:00
Ung OB-keeper skal prøvetræne i Juventus
18:59
SønderjyskE - Hyldest til #8 og sejr over FCK!
18:50
AC Milan - What dælen do we do!?
18:48
To lynmål af Cornelius i Atalanta-avancement
18:46
SønderjyskE - Hyldest til #8 og sejr over FCK!
18:45
Gabriel: Fortjente mere i Arsenal
18:45
Bale træner med igen uden smerter
18:40
AGF-tråden: Jamen dog
18:30
"Superliga tips 2017-2018"
18:28
Randers FC - det kronjyske arbejdsraseri
18:27
Gabriel: Fortjente mere i Arsenal
18:24
Wieghorst: Vi skal nok finde vej til nettet
18:22
AS Roma
18:19