LeoVegas.dk Roskilde Festival Bethard Casino24

Luk

Mogensen tabte OB-spillerne efter brøler

| Superligaen | 16 kommentarer
Mogensen tabte OB-spillerne efter brøler
Foto: Getty Images

Infoboks

Brøndby IF - OB
Superligaen Mesterskabsspil (29/03)
bet365 2,10 3,50 3,30
NordicBet 2,16 3,60 3,25
Oddset 2,10 3,45 3,45
Stream Esbjerg fB – FC Midtjylland på Eurosport Player
Advertisement
Advertisement
Den tidligere Superliga-dommer Dennis Mogensen giver i tre afsnit et unikt indblik i livet som dommer i Danmark. I andet kapitel fortæller han om nogle store og afgørende fejl i Superligaen.

Ved udgangen af 2017 stoppede Dennis Mogensen sin karriere som Superliga-dommer, og han nåede dermed tre og et halvt år som dommer i landets bedste fodboldrække.

Han mærkede hurtigt den øgede opmærksomhed på dommeren, da han blev rykket op i Superligaen - på godt og ondt.

Et kort for meget i Herning
Dennis Mogensen havde ikke været Superliga-dommer længe, da han i oktober 2013 skulle dømme en kamp mellem FC Midtjylland og FC Vestsjælland i Herning.

Ved stillingen 2-0 til FCM gav Mogensen det andet gule kort til Izunna Uzochukwu, og FCV udnyttede overtallet ved at komme tilbage i kampen og få 2-2.

I minutterne efter slutfløjt erkendte Mogensen dog, at han havde lavet en brøler i forbindelse med Izunnas andet gule kort.

- Situationen skete et sted, hvor den var langt fra begge linjedommere, så det var mit eget ansvar, og jeg kunne ikke få hjælp udefra. Hvis forseelser sker tæt på en linjedommer, kan man nå at få input fra ham på vej derover og eventuelt få rettet sin beslutning, men her stod jeg alene med det, siger Mogensen til bold.dk.

- Jeg var fuldstændig sikker på, at der var en holdesituation, og sådan en er til gult kort. Izunna havde et kort i forvejen, så det var en ekspeditionssag at vise ham ud.

- Jeg kunne med det samme fornemme, at beslutningen måske ikke helt ramte niveau. Sådan noget kan man godt mærke inde på banen. Spillerne protesterer stort set altid, men man kan godt fornemme, om de bare vil protestere for at gøre det, eller om de virkelig føler sig snydt.

- I det her tilfælde kunne jeg godt mærke, at de nok havde en sag. Derfor var det selvfølgelig også den første situation, jeg gerne ville se, da jeg kom ned i omklædningsrummet bagefter, og jeg måtte bare konstatere, at jeg var helt galt på den.

- Der var nærmest ikke engang en forseelse, men det var bare et tilfældigt sammenstød, og det var i hvert fald aldrig til gult kort.

- Efter kampen kom tv ned og gav mig dvd'en eller usb-nøglen med kampen på, og når de gør det, spørger de altid, om man lige vil være med i tv, hvis der har været en kontroversiel situation. I det tilfælde kigger man altid lige situationen igennem som dommer for at se, om det er noget, man overhovedet har lyst til at udtale sig om.

- I det her tilfælde var den ganske nem, for fejlen var jo åbenlys. Jeg var ny dommer i Superligaen og havde her valget mellem at være den type dommer, som ikke vil kommentere på dumme situationer, eller som imødegår tingene og tager kritikken.

- Jeg syntes, den var så klokkeklar, at jeg ikke tabte noget ved at gå ud og lægge mig fladt ned. Det var der heldigvis også credit fra dommerkollegerne og i øvrigt også spillere og trænere bagefter.

Gav bonus at erkende fejl
- Som dommer var jeg selvfølgelig træt af at have lavet så stor en fejl, men det fyldte faktisk ikke så meget for mig efterfølgende, og det skyldtes nok blandt andet, at jeg var klar til at kommentere på det. Omtalen havde nok været mere negativ, hvis jeg bare havde gemt mig.

- Jeg kan også godt mærke på spillerne, at det betyder noget for dem, når dommerne er klar til at indrømme, hvis de har taget fejl. Kan de mærke på en dommer, at han er klar til at tage ansvaret og erkende fejl, respekterer de det, og så er der ikke noget, næste gang man dømmer dem.

- Spillerne går meget op i de her ting, det er deres liv. Hvis dommeren begår en fejl, som potentielt er kampafgørende, vil de selvfølgelig gerne se, hvordan dommerne reagerer på det efterfølgende, og de følger helt sikkert med i, hvad dommeren siger bagefter kampene.

- Min placering i situationen var ikke ret god, da jeg var kommet dårligt af sted i et kontraangreb, og det var dét, der gjorde udfaldet, da jeg blev dårligt placeret. Her kunne jeg sige til mig selv: 'Du er simpelthen nødt til at løbe lidt hurtigere, Mogensen', og det gjorde det nemt for mig at forbedre mig fremadrettet, siger Mogensen.

Havde tabt OB-spillerne
Mens Dennis Mogensen begik en fejl i kampen i Herning, er det ikke dét Superliga-opgør, han husker som sin dårligste præstation.

I en kamp i Odense i 2014 måtte Mogensen erkende, at han ikke længere kunne nå ud til OB-spillerne efter en skidt kamp.

- Det var min dårligste kamp i karrieren. Det var OB mod AaB fire-fem runder før, at Superliga-sæsonen sluttede, og sent i kampen kunne jeg mærke, at jeg havde tabt OB-spillerne fuldstændig, fortæller Mogensen.

- Jeg havde lavet to grumme fejl, som begge gik imod OB. På den ene var Rasmus Würtz inde på stregen og agere målmand, da han vippede bolden over mål med hånden, og den dag i dag fatter jeg stadig ikke, at jeg ikke kunne se det.

- Der kunne jeg godt mærke på protesterne, at der var noget, vi dommere ikke havde set, og at noget var helt galt.

- Jeg meldte med det samme i headsettet, om der var nogen, der havde set noget, men der var ingen, der kunne se det. Manden stod inde på stregen og reddede bolden med armen, men der må have været nogle spillere, som var gået i vejen, for jeg så ingenting, og det var en kæmpe fejl.

- Inden da havde jeg også lavet en anden stor fejl, og jeg kunne bare mærke, at de to fejltagelser betød, at jeg havde mistet kontakten til OB-spillerne. Alt, hvad jeg dømte i resten af kampen, gjorde dem bare rasende.

- Der vidste jeg godt som dommer, at det ikke kun var almindelige frustrationer, men at jeg rent faktisk havde lavet en fejl. Og det blev jeg jo også bekræftet i, da jeg så det efter kampen. Det var sgu ikke godt.

Hvad fik du at vide efter kampen?

- Jeg kan huske, at OB-træner Troels Bech var rigtig gal på mig efter kampen. Trænerne kommer jo altid ind og siger tak for kampen, og både han og OB-spillerne var godt tossede, og det forstår jeg jo også godt, når der laves sådan en fejl sent i kampen, som de i øvrigt tabte 3-2.

- Jeg konstaterede med det samme efter kampen, at jeg havde begået en stor fejl, og det blev jeg super træt af, og det gjorde resten af mit team selvfølgelig også. Det er super utilfredsstillende at stå med den følelse efter kampen, og den er ikke bare parkeret, når man kører hjem efter kampen.

- Man skal ikke tro, at dommerne, linjedommere eller fjerdedommere bare kører hjem efter en kamp og er ligeglad med, hvad der er sket. Hvis vi ikke har dømt godt, er vi rigtig, rigtig trætte af situationen, og det bearbejdes altså ikke bare med en kold øl og et træk på skuldrene.

Sendt ned i 2. division
Dennis Mogensen var ærgerlig over sin dårlige kamp og tog selv kontakt til dommerudvalget dagen derpå.

Han vidste, at den sløje præstation kunne få konsekvenser for ham før de resterende kampe i sæsonen, og han bad derfor om at komme op på hesten igen, før sæsonen sluttede.

- Jeg ringede til dommerudvalget dagen efter, fordi der selvfølgelig var nogle ting, vi lige skulle snakke om, husker Mogensen.

- Det var femtesidste runde, og det er sådan, at de tre-fire sidste spillerunder i Superligaen først bliver programsat uge for uge til allersidst, når man ved, hvad der er på spil i de forskellige kampe. Jeg var derfor ikke påsat til nogle af de sidste fire kampe.

- Jeg sagde så til dommerudvalget, at det værste, de kunne gøre ved mig, var, at jeg ikke fik lov til at dømme nogle kampe i de sidste runder. De måtte gerne give mig en af de ubetydelige kampe, hvor alt var afgjort - jeg skulle bare have en kamp, så jeg kunne komme videre, og jeg ikke skulle gå en hel sommer med OB-AaB frisk i hukommelsen som den sidste kamp.

- Ham, jeg talte med, lyttede til mig og forstod mine argumenter, men han endte med at gøre det stik modsatte alligevel. Jeg fik i hvert fald ikke flere kampe, men fik til gengæld en fjerdedommertjans i den sidste runde, hvor alt var afgjort for begge hold. Den kamp kunne jeg lige så godt have dømt, for jeg var super træt af mig selv og havde brug for at komme videre.

- Nu måtte jeg vente på at få en Superliga-kamp til den næste sæson, og i stedet blev jeg sendt ned at dømme en 2. divisionskamp i Ringkøbing. Så kunne jeg løbe rundt dér og være indebrændt, og der følte jeg mig sgu meget alene, siger Mogensen.

Savner opbakning efter dårlige kampe
Mogensen erkender, at det er specielt som dommer, at man dømmer en god kamp, hvis folk ikke lægger mærke til én, og at man typisk først får opmærksomhed, når man har dømt dårligt.

Han kunne godt savne at få mere opbakning, når der havde været en skidt præstation.

- Det er sandt, at en dommer har været god, når man ikke har bemærket ham, og sådan er det bare. Dommeren er som sådan ikke en væsentlig brik i fodbolden. Det er spillerne og trænerne, som er de store aktører, og dommeren skal bare sikre, at alting forløber korrekt, siger Mogensen.

- I de fleste tilfælde er det sådan, at spillet forløber gnidningsfrit i 90 procent af kampene, men så er der lige to-tre situationer, som definerer, om dommeren har dømt en god eller dårlig kamp, og det er da til tider ubarmhjertigt.

- Nogle gange kan jeg godt undre mig lidt over, at dommerne ikke beskyttes lidt bedre. Der var en periode, mens jeg var Superliga-dommer, hvor der desværre blev begået nogle ret store fejle i flere runder i træk, og der var dommerne virkelig i fokus.

- Men af en eller anden grund var dommerne hver især lidt overladt til sig selv, når medierne tog disse sager op, og disse dommere måtte gå ud og tage skraldet alene.

- Der kunne jeg godt savne, at DBU var gået mere aktivt ud og havde taget affære og beskyttet dommerne. De har nogle kunder, som ikke er tilfredse med produktet, og så må DBU eksempelvis gå ud at sige, hvad forbundet gør for at hjælpe dommerne til at blive endnu bedre og dermed minimere fejl.

- Jeg tror på, at kritikken også have været mindre massiv, hvis kritikerne rent faktisk fik et indtryk af, at fejlene blev taget seriøst, og at der blev arbejdet på at minimere dem, slutter Mogensen.

Læs med igen i morgen, når Dennis Mogensen fortæller, hvorfor han endte med at stoppe dommergerningen i en tidlig alder.

sara@bold.dk / mikkel@bold.dk


Stream Esbjerg fB – FC Midtjylland på Eurosport Player
Advertisement Advertisement

Af Mikkel Nøhr
Lørdag 23. marts
Fredag 22. marts