Luk

Motiveret Mads J. i USA: Jeg stræber efter MLS

| North American Soccer League | 1 kommentar
Motiveret Mads J. i USA: Jeg stræber efter MLS
Foto: Privat

Infoboks

Hartford Athletic-spilleren Mads Jørgensen vil gerne prøve sig selv af i MLS, og fynboen mener, at han har redskaberne til at opnå dette.  

21-årige Mads Jørgensen fik sig en god mulighed for at komme på et fodboldeventyr, da amerikanske Hartford Athletic stod klar med en kontrakt til fynboen i januar 2019. 

Han valgte at pakke tasken og skifte væk fra Marienlyst i 2. division for at rejse om på den anden side af jorden for at prøve sig selv af. 

Nu har Jørgensen været i USA i godt halvandet år og tørnet ud for Hartford Athletic i den amerikanske 1. division, United Soccer League Championship. 

Den unge fynbo har dog en klar drøm og ambition angående opholdet i USA. Han fortæller til bold.dk, at han gerne prøve sig af i Major League Soccer. 

- Ja, 100 procent. Hvis vi snakker i USA, så er det klart mit mål. Det er noget, som jeg stræber og går efter. Jeg føler, at jeg har redskaberne til at kunne gøre det, så jeg føler, at det er lidt op til mig selv at vise det, siger Mads Jørgensen til bold.dk. 

Hvilke kvaliteter skal skinne igennem, for at du kan komme til MLS?

- Mit overblik, mine kvaliteter med begge fødder, mine afslutninger fra lang distance og mine frispark, siger midtbanespilleren.

Lige nu har Mads Jørgensen kontraktudløb med Hartford Athletic 30. november 2020. Han er begyndt at tænke over fremtiden, men midtbanespilleren har ikke travlt. 

- Jeg går selvfølgelig og tænker over det, men jeg har to agenter, der siger, at jeg ikke har noget at stresse over. Der skal nok komme rigeligt med muligheder, siger de. Om det bliver her i USA, eller om det er et andet sted i Europa eksempelvis, det har jeg ikke tænkt så meget over. 

- Jeg vil dog sige, at jeg godt kan lide og elsker at være her. Så hvis der kommer flere muligheder her, så skulle det ikke være helt utænkeligt, at jeg går efter det. 

Lært sig selv at kende

Mads Jørgensen har i USA måttet stå på egne ben og klare sig selv – en kontrast i forhold til den trygge tilværelse i Danmark. Han har dog lært meget af tiden i USA indtil videre. 

- Jeg har lært min krop at kende, og jeg har lært, hvad det kræver af arbejde for at yde det bedste over en længere periode også med hensyn til min krop, som vil sige at spise rigtigt. Jeg spiser ikke kød mere, og jeg har været vegetar det seneste halve års tid. Jeg føler mig meget bedre, mere frisk og klar, end jeg har gjort i et langt stykke tid. 

Spillemæssigt har han også kunnet mærke en forandring fra Danmark til USA. 

- Det har været anderledes, men det har været superlærerigt. Der bliver spillet i meget højt tempo herovre. Alle spillerne er fysisk stærke, og generelt har det også været fedt at komme til et nyt land og lære en ny kultur at kende og alt det, der hører med. 

- Det har i hvert fald været rigtig positivt for mig, fortæller Jørgensen og siger desuden, at han mener, at spillerne i USA er mere fysiske og hurtigere end i Danmark.

Kæmpe nederlag med knæskade

Mads Jørgensen mener selv, at han har haft en tid i USA med op- og nedture. En af nedturene var en knæskade i efteråret 2019, der holdt ham ude i nogle kampe. 

- Jeg synes, at jeg startede lidt halvsløjt, men jeg tror ikke, at det kun havde noget med fodbolden at gøre. Jeg skulle også lige vænne mig til alt det nye i USA, hvor jeg skulle være på egen hånd. Jeg har altid haft min familie omkring mig hjemme i Danmark. Jeg er dog kommet rigtig godt efter det, og jeg spillede 15 kampe på rigtig højt niveau, og så røg jeg desværre ind i en knæskade i slutningen af året (2019, red.). 

Hvad betød det for dig at blive sat tilbage med hensyn til din knæskade?

- Det var selvfølgelig et kæmpe nederlag for mig. Jeg prøver altid at komme så hurtigt frem som muligt og blive bedre hver evig eneste dag og blive så god som muligt. 

- Jeg lærte selvfølgelig også i den periode at kende mig selv endnu bedre, og hvad det kræver at komme tilbage på sporet igen. Jeg havde en kæmpe motivation for at komme tilbage på et endnu højere niveau, og lige nu føler jeg ingenting til det. 

- Det er jeg superglad for. Det er dog aldrig rart at blive skadet, og jeg er nervøs for, at det sker igen, men jeg prøver at lade være med at få det til at fylde for meget i mit hoved og bare give den gas. 

Mads Jørgensen har tidligere været præget af en drilsk knæskade, der også holdt ham ude i en periode, da han spillede i Marienlyst. 

Nu kom knæskaden igen i USA, og han er bevidst om, at samme knæskade kan bryde op igen. Midtbanespilleren synes dog lige nu, hvor han føler sig stærkere end nogensinde.

- Før jeg rejste til USA, der havde jeg en knæskade, hvor jeg rev ledbåndet på indersiden af knæet over. Jeg kom så over det og fik muligheden for at komme til USA. Godt og vel halvandet år efter skete det så igen, så jeg tror, at det ligger i baghovedet, at det kan ske igen. Jeg har dog sørget for at få trænet benet godt op igen. 

- Lige nu føler jeg mig endnu bedre og stærkere, og jeg føler mig bedre tilpas generelt. Jeg sørger for at spise ordentligt og træne godt hver dag, så det er derfor, at jeg føler mig klar og endnu mere motiveret end nogensinde før. Jeg har redskaberne til, at det ikke skal ske igen, og hvis det sker igen, er det bare uheldigt. 

Den unge midtbanespiller var opsat på at komme væk fra Marienlyst for at prøve noget andet. Før skiftet til USA havde der været dansk interesse for ham, men knæskaden gjorde, at klubberne trak følehornene tilbage. 

- Jeg følte mig lidt halvlåst i Danmark. Jeg røg ind i den her knæskade, og jeg havde mulighed for at skifte til nogle klubber i Danmark. Da jeg så kom tilbage efter knæskaden, var det som om, at klubberne holdt sig lidt tilbage for at se, hvordan jeg reagerede efter min knæskade. 

- Jeg er lidt utålmodig som person, så jeg ville gerne fremover stepperne så hurtigt som muligt. Jeg fik så muligheden for at komme herover, og jeg tænkte, at det ville være et superinteressant step både professionelt og personligt.

Nyopstartet klub

Mads Jørgensen kom til en ganske nyopstartet klub i januar 2019. Klubben blev grundlagt i sommeren 2018, og danske Jimmy Nielsen var cheftræner i klubben fra september 2018 til oktober 2019. Nielsen var derfor med til at hente Jørgensen til klubben som en af de første spillere. 

- Jeg kunne selvfølgelig godt mærke, at det var en smule nyt i starten, da der manglede nogle ting ved træningerne. Man skal have isbad, have frokost klar og massage på bestemte tidspunkter, det var der ikke i starten, men det fik de hurtigt rettet op på. Jeg har intet negativt om det. 

- Jeg har kæmpestor respekt for alle de fans, der kommer til vores hjemmekampe, da vi er en forholdsvis ny klub. Til vores første hjemmekampe sidste år var der knapt 13.000 tilskuere, hvilket er rigtig flot. 

Hvad betyder opbakningen fra fansene?

- Det er superfedt. Det giver lige det ekstra, at man kan høre fansene skrige dit navn og råbe ad dig. Det tror jeg, at alle fodboldspillere kan skrive under på, er en helt speciel følelse. 

Midtbanespilleren fortæller derudover, at opbakningen og kærligheden fra fansene betyder meget for ham. 

- Det er virkelig noget, som jeg har stor respekt for og sætter rigtig meget pris på. Ellers er det den personlige udvikling, som jeg har gået igennem. Jeg kan mærke hver dag, at jeg udvikler mig på mit professionelle niveau. Derudover kan jeg mærke, at fodbolden stille og roligt blomstrer mere op, og der er kommet meget mere fokus på det. Det, synes jeg, er superinteressant.

Fodbold i USA er under kraftig udvikling, hvor flere udenlandske spillere og trænere er blevet hentet til landet. 

- Vi (Hartford Athletic, red.) har lidt et europæisk præg. Min træner kommer fra Southampton (Radhi Jaidi, red.), og de ting, som han har taget med, kender jeg også hjemmefra. Det virker som om, at amerikanerne har taget rigtigt godt imod det, og jeg føler, at vi udvikler os hver dag som hold, så det tegner godt, vil jeg sige.  

Føler sig hjemme

Det har ikke kun fodboldmæssigt været en stor oplevelse for Mads Jørgensen at være i USA. På det personlige plan har han også fået opbygget nogle gode relationer. 

- En af mine bedste kammerater er Mac Steeves. Han har spillet i Houston i MLS, og han er fra Boston oprindeligt. Ham bor jeg sammen med, og vi er bedste venner herovre. Han spillede også i klubben sidste år, og vi har fået knyttet et rigtig stærkt bånd. Vi har det bare godt sammen, og jeg er nærmest blevet en del af hans familie. 

- Når vi har fridage, tager vi til Boston og besøger hans familie og hænger ud sammen med dem. Det er også derfor, at alt føler så hjemligt for mig, da jeg føler, at jeg er en del af noget. 

Corona-krisen har også ændret Mads Jørgensens tilværelse, og han mener, at det har været specielt at befinde sig i USA under krisen. 

- Det har været mærkeligt. De siger jo til folk, at de skal blive indendørs, men jeg har personligt brug for at få noget frisk luft. Så jeg har gået mange ture. Ellers har jeg bare fået det bedste ud af det med mine roomies i det hus, vi bor i. 

- Jeg tror ikke, at det har været så meget anderledes end i Danmark, siger Jørgensen og tilføjer, at han tager sine forholdsregler i form af eksempelvis god håndhygiejne og brug af mundbind.

Mads Jørgensen og resten af Hartford Athletic-holdet har ikke kunnet træne sammen i en længere periode, og derfor har spillerne holdt sig i form på egen hånd. Spillerne er dog så småt begyndt at træne på deres træningsanlæg igen. 

- Jeg ved ikke, hvornår vi kommer til at spille kamp igen. Med hensyn til træning havde vi otte-ni uger uden holdtræning, men vi fik lagt en plan, hvor vi skulle løbe hver dag, og vi havde online styrketræninger. 

- Vi har haft travlt, selvom vi ikke har kunnet bruge vores faciliteter. Nu har vi startet træning for godt to uger siden ude på vores stadion, hvor vi er begyndt at røre bolden og se vores trænere. 

- Vi er ni ad gangen på banen, men vi træner ikke som sådan sammen. Det er mere individuelt, hvor vi løber og har noget boldtræning. Derudover har vi styrketræning om eftermiddagen online. 

Den fynske midtbanespiller er noteret for 26 kampe for Hartford Athletic. I den seneste sæson af USLC endte klubben på en 17.-plads i Eastern Conference.


Af Anders Jensen

1 kommentar

redbullbrøndby 16:15          
Super godt interview med Mads J.
Fredag 21. januar