Luk

Norsk finalehysteri overvælder i danskerlejr

| Pokal | 1 kommentar
Norsk finalehysteri overvælder i danskerlejr
Foto: FK Haugesund

Fire danskere kan søndag skrive historie for norske Haugesund, der spiller pokalfinale. Byen har været på den anden ende, siden finalepladsen blev sikret, fortæller Benjamin Hansen.

Det norske nationalstadion Ullevål Stadion i Oslo danner søndag rammen om den norske pokalfinale, hvor hele fire danskere kan komme i aktion for FK Haugesund, som møder Viking FK.

For Haugesund er søndagen en kæmpe dag, for der kan blive skrevet historie for holdet fra den lille vestnorske by med 36.000 indbyggere.

Klubben har nemlig aldrig nogensinde vundet et trofæ, og spændingen har været til at mærke, fortæller den ene af Haugesunds fire danskere Benjamin Hansen.

Der er blandt andet produceret flere sange til lokalradioen.

- Som spillere glæder vi os helt vildt, men byen er endnu vildere. Indbyggerne er helt oppe at køre, og de er på den anden ende. Det er, som om at vi har vundet bare ved at være med, lyder det fra Benjamin Hansen.

- Pokalfinalen er kæmpestor heroppe. Der bliver snakket så meget om det, og alle folk taler om, at det næsten er så stort som at vinde guld i ligaen. Jeg er overvældet over, hvad der bliver gjort her. Der er blevet lavet otte sange om finalen, som kører i radioen heroppe. Det er klasse.

Haugesund var i pokalfinalen i 2007, men tabte 0-2 til Lillestrøm, så der er helte-status på spil for Haugesund-spillerne.

- Klubben kan vinde sit første trofæ, så vi kan gøre os til en slags helte heroppe. Jeg håber lidt, at vi kan ride videre på den bølge af opmærksomhed, vi har fået. Lige meget hvor, vi er gået, har folk sagt: 'lykke til' og 'vi ses i Oslo'. Det har været helt vildt.

Benjamin Hansens danske holdkammerater er Lyngby-udljede Oscar Snorre, Pascal Gregor og Mikkel Desler.

Møder hæmningsløse Viking
Søndagens modstander Viking FK endte på femtepladsen to placeringer over Haugesund i Eliteserien, og Benjamin Hansen forventer en tæt og seværdig kamp på Ullevål.

- Viking har haft en rigtig god sæson, og der er nogle rigtig dygtige spillere. Jeg ser det som en lige kamp, og vinderen bliver nok det hold, som formår at turde spille kampen som normalt og bare køre på, vurderer Hansen og fortsætter om Viking:

- Det er et, som gerne vil spille frem over stepperne, og som godt kan lide åbne kampe. De har nogle rigtig dygtige og aggressive spillere i front og med en midtbane, der kommer meget i boksen.

- De har ikke nogen hæmninger, og de spiller fodbold på en fed måde.

- De ligner os lidt, så jeg tror, det bliver en fed kamp. Ingen af holdene gider at stå og forsvare en hel kamp, så der kommer masser af chancer, og så må vi være dygtige nok til at afgøre det.

I sæsonen mødtes de to hold to gange, hvor Haugesund vandt senest med 1-0, mens første kamp endte uden mål og vinder.

Finalen er billetten til Europa
Haugesund nåede i sommer til tredje runde af Europa League-kvalifikationen, hvor PSV blev for stor en mundfuld for det norske mandskab.

Den oplevelse gav Haugesund blod på tanden, så allerede i september fortalte, Benjamin Hansen, at pokalfinalen var et mål for Haugesund, der sakkede efter EL-pladserne i den norske liga.

- Det var nogle kæmpe oplevelser i sommer, og når vi først har smagt på europæisk fodbold, så vil vi gerne have mere, siger stopperen, der har været fast mand gennem hele sæsonen.

Den tidligere Fredericia- og FC Nordsjælland-forsvarer håber på, at gode præstationer i Haugesund kan få ham videre i karrieren, og det kan de europæiske kampe hjælpe med.

- Finalen giver mig en familiær følelse i forhold til klubben. Jeg vil gerne vinde med holdet. Det er selvfølgelig stort for mig, og det er klart, at det giver mig noget ekstra at komme ud i Europa igen.

- Der holder forskellige scouts øje med, om man kan klare sig i de store kampe, så det er også et stort personligt mål at nå i Europa igen.

Haugesund-stopperen har været så fast mand, at han ikke har misset et eneste minut i samtlige af klubbens kampe i denne sæson.

- Det er helt vildt. Jeg havde ikke regnet med det, men her til sidst er der også gået lidt sport i den. Det er en fed milepæl at have, og min krop har haft det godt, fordi jeg tager min styrketræning meget seriøst – så jeg har været heldig at undgå skader.

Benjamin Hansen og co. sparker kampen på Ullevål Stadion op klokken 13.15.


Af Jonas Dalgård
Onsdag 11. december
Tirsdag 10. december