Luk

Norske journalister blev arresteret i Qatar

| bold.nyt | 26 kommentarer

To norske journalister blev arresteret og tilbageholdt i 30 timer, da de var på reportagetur i Qatar for at vise forholdene hos VM-arrangørerne. 

Kritikken af VM-værterne Qatar behøver efterhånden ikke nogen nærmere introduktion. 

Migrantarbejder er ansat til at bygge de mange VM-stadioner og indtil videre har tusindvis af dem mistet livet undervejs i den proces. Det har fået flere medier til at stille et kritisk sigtekorn på Qatar. 

Det gælder blandt andet norske NRK, der har haft to journalister i landet for at vise forholdene, men det ophold fik en ubehagelig udgang. 

Søndag aften blev de nemlig arresteret på deres hotelværelse og tilbageholdt i 30 timer, inden de blev løsladt, men uden at få udleveret deres computer, kamera og telefoner, som de onsdag morgen er rejst hjem uden. 

- Vi blev arresteret på hotellet søndag. Vi blev taget med på politistationen og der blev vi siddende i en del timer. Vi blev afhørt og er nu først og fremmest glade for at være tilbage i Europa. Vi har haft det anstrengt. 

- Vi skal have en del møder med NRK og finde ud af en del ting, og så må vi komme tilbage med yderligere kommentarer, siger den ene journalist, Halvor Ekeland, til VG. 

Han ønsker ikke umiddelbart at fortælle, om de har gjort noget, de havde fået besked på, at de ikke måtte. Ekeland siger, at de blot har rejst rundt for at vise det, de mener er vigtigt. 

Episoden har selvsagt allerede medført en del reaktioner fra journaliststanden i Norge, hvor NRK blandt andet mener, at det er et voldsomt angreb på den frie og uafhængige presse. 

Også det norske fodboldforbunds formand Terje Svendsen har kommenteret sagen til VG.

- Det er helt uacceptabelt, at qatarske myndigheder arresterer journalister, der driver saglig og kritisk journalistik, udtaler han. 

De to journalister kom til Qatar den 14. november, hvor de mødtes med Abdullah Ibhais, der er kendt som kritikker af regimet og er dømt fem års fængsel for misbrug af offentlige midler og korruption, hvilket han dog har anket. 


Af Andreas Roesen

26 kommentarer

TheUnitedWay 08:32          
Endnu en grund til boykot. Hvad fanden bilder de sig ind?
VikingStar 08:33          
Qatar forholdene blir bare mer og mer absurde.
VikingStar 08:42          
Abdullah Ibhais, der er kendt som kritikker af regimet og er dømt fem års fængsel for misbrug af offentlige midler og korruption, hvilket han dog har anket.
Det må tillegges at Ibhais var medie og kommunikasjons sjef for VM organisasjon før han ble regime kritiker. Dommen fremstår som rent latterlig.

Ganske ironisk at Qatar skal ha de strenge dommer mot enkeltpersoner for korrupsjon, når man tenker på hva de ellers bedriver selv..
Daemon 08:47          
Luk lortet!

Det er nok for sent at rykke tidspunktet for VM, men så afhold det i Spanien eller et andet sted med nogenlunde forhold for årstiden, og hvor der er tilnærmelsesvis styr på tingene.
Albert Ferrer 09:06          
And so it begins. Gad vide, om vi får de sædvanlige, festklædte babes fra Latinamerika at se på stadions til VM?
KiksetIndspark 09:09          
And so it begins. Gad vide, om vi får de sædvanlige, festklædte babes fra Latinamerika at se på stadions til VM?
Uden dem er der ikke noget VM!
Jesper Hansen 09:12          
Naturligvis kan man rykke VM til et andet land.
Man ville kunne udskyde tidspunktet med et halvt pr, men det skal naturligvis sket inden længe og det vil ikke være uden udfordringer og omkostninger for det enkelte land, der formentlig vil skulle lave en del ændringer.
Tirsdag 7. december