Luk

Priske om FCM: Udviklende at navigere i kaos

| International | 6 kommentarer

Infoboks

FC Nordsjælland - FC Midtjylland
Superligaen Grundspil (17/10)
Bet25 5,40 4,10 1,63
Oddset 5,40 4,00 1,62
bet365 5,00 4,33 1,60

Brian Priske ser tilbage på et par udviklende år i FC Midtjylland med dansk mesterskab og Champions League, men også corona, tabt mesterskab og store egoer. 

Brian Priske takkede efter denne sæson af hos FC Midtjylland, da Royal Antwerp købte ham fri. 

Her skal han føre klubben til tops med nye ejere i ryggen, hvilket du kan læse mere om her.

Dermed er det også en god anledning til at kigge tilbage på i alt otte år i forskellige trænerroller hos FC Midtjylland, hvor de seneste to sæsoner var som cheftræner. 

Tiden som cheftræner har budt på et suverænt dansk mesterskab og efterfølgende klubbens første kvalifikation til Champions League-gruppespillet. 

Det håber han selv, at folk vil huske på, når de tænker på hans tid som cheftræner, men han erkender også, at det tabte mesterskab var et ærgerligt punktum, der også fylder mest hos ham lige nu.

- Lige nu og her har jeg været skuffet over, at vi ikke fik hevet mesterskabet hjem efter en hård sæson, hvor vi egentlig var tæt på. Vi var et point fra, og vi følte jo, at vi havde det i egne hænder, men lod det glide fra os, siger han til bold.dk og fortsætter:

- Jeg tror også, at jeg fik sagt det lige efter kampen, at når vi fik det på afstand, så kan jeg kun være stolt over at have været en del af en klub, der har løftet sig i løbet af de otte år, jeg har været med.

- Vi løftede os frem til det første mesterskab med Jess og kom i Europa i 2015/2016, hvor vi endda spillede to kamp efter jul mod Manchester United.

- Vi rykkede os videre til en pokaltitel med Kenneth Andersen, inden jeg selv stod med ansvaret, hvor vi blev dansk mester og krydrede det med Champions League-deltagelse. Det er jeg helt sikkert stolt over, især når vi også havde et generationsskifte undervejs, hvor vi fik barberet en del år af gennemsnitsalderen. 

- Så vil det altid være op til folk at vurdere mig på den korte eller lange bane, og der håber jeg da, at folk har respekt for det arbejde, jeg har lavet, men også for den stab, som jeg har haft og været en del af i 18 måneder, hvor vi fik et mesterskab og kom i Champions League-gruppespil.

Har lært at hvile i kaos

Cheftrænerjobbet hos FC Midtjylland var første gang, at Brian Priske stod med det ultimative ansvar. 

Tidligere har han været assistent i samme klub og hos FC København. Selvom han fortsat blot har to års erfaring som chef, så føler han selv, at det har rykket ham meget.

- Som træner har jeg udviklet mig i forhold til det ansvar, du får, når du bliver chef. Der er mange flere beslutninger og overvejelser i dit hoved i forhold til valg med det fodboldmæssige, men også i forhold til spillerne og staben. Der føler jeg, at jeg har taget en udvikling, i forhold til at kunne hvile i det kaos, det nogle gange er, for det er ikke alt, du kan kontrollere.

- Du er nogle gange nødt til at navigere i det kaos, der er. Der føler jeg, at jeg har udviklet at have ro i sindet med de beslutninger og sige: ”Det er sådan, det er”. Der er altid nogle ting, man godt kunne tænke sig at have forberedt sig bedre på, men det er der ikke altid tid til. Så må man tage den beslutning, man føler er den bedste, ud fra de overvejelser man har gjort.

- Der har jeg fået mere ro i maven omkring, at når jeg har truffet et valg, så er det, fordi jeg tror, det er det rigtige. De fleste gange har jeg ramt rigtigt. Andre gange har jeg ramt forkert. Så må du prøve at reflektere over det.

Store egoer i FCM

Særligt i den forgangne sæson er FC Midtjyllands store egoer blevet et tema. 

Det skete blandt andet, da udskiftede Evander og Sory Kaba ikke fortrak en mine ved Erik Sviatchenkos sene 3-2-mål på Brøndby Stadion.

Og det skete igen i forårssæsonen, hvor Pione Sisto lavede en scene til et taktikmøde, hvor han eftersigende insinuerede, at han selv bestemte, hvilken rolle han havde på holdet. 

Direkte adspurgt om det at håndtere store egoer også er en del af det omtalte kaos, som har udviklet Brian Priske, svarer han.

- Der er ingen tvivl om, at det er noget, jeg har lært af. Corona har også givet lidt ekstra kaos. Det er klart i forhold spillerne og de spørgsmål, jeg nogle gange har fået i forhold til disciplinen, så er der mange ting, jeg tager med. Jeg har da helt sikkert også brugt mange timer på at reflektere over, om jeg skulle have håndteret det anderledes.

- I sidste ende vil jeg altid være en træner, der vil beskytte mine spiller til hver en tid udadtil. Ét er, hvad jeg siger udadtil, noget andet er, hvad jeg siger indadtil til spillerne. Der føler jeg, at jeg har haft et fantastisk forhold til dem alle – også de spillere, du nævner her.

- Jeg har deres respekt for den måde, jeg har håndteret tingene på. I sidste ende tror jeg, det er vigtigt altid at fastholde sig selv i det og gøre det på den måde, du føler er rigtig. Jeg kan stå 100 procent inde for, at jeg har behandlet alle, som jeg selv vil behandles. Det er med respekt, hvor jeg samtidigt har stillet krav til dem. 

- Det tager jeg også med herfra. Så vil der altid være nogle, der vil være uenige i din måde at håndtere tingene på, men det har jeg det rigtigt fint. Det er det fede ved fodbold, for der er altid masser af meninger. Der er altid en, der står med ansvaret og skal træffe beslutningerne, og det har været mit lod. Det har jeg heldigvis haft ro med, forklarer han til bold.dk.

Uro kostede mesterskabet?

Uanset om problemerne internt i FCM med egoerne var så store, som dele af pressen mente at vide eller ej, så blev det i hvert fald et tema særligt i foråret, som Priske blev forhold til en del gange.

Derfor er det oplagt at tænke, at det også har haft indflydelse på det tabte danske mesterskab, men det er Brian Priske ikke selv sikker på.

- Det er et godt spørgsmål. Jeg tror, der har været mange faktorer i, at vi ikke selv fik det afgjort, som vi havde gode forudsætninger for. Jeg tror, der er mange ting i det. Det var en lang sæson med succes på meget kort tid for os alle sammen

- Nogle små fodboldmæssige detaljer i afgørende kampe gjorde, at det tippede væk fra vores fordel. Her tænker jeg på de to røde kort mod Brøndby og FC København, som var to isolerede detaljer, der endte med at koste os seks point. Randers-kampen havde vi mulighed for at afgøre det, men formåede ikke at gøre det.

- Så jeg synes, det er en blanding af noget sportsligt og noget fokus, der blev rettet et andet sted hen, end det skulle være. I sidste ende er det mit ansvar, men det er også spillernes ansvar.

- Det tror jeg ikke, at der er nogen af os, der løber fra. Det er trods alt det, der er den hårde og kyniske del af fodbold, for hvis du ikke præsterer, så er der andre, der gør, og tager noget fra dig, som du ellers følte, at du var berettiget til.

- Der er ikke noget at gøre ved det nu. Man må rejse sig og præstere i den kommende sæson, uanset om det gælder mig i Antwerpen eller dem, der sidder hjemme i Midtjylland.

Lurede en fyreseddel?

Efter Brian Priskes præsentation i Royal Antwerp kunne B.T. erfare, at trænerens ægteskab med FC Midtjylland ville være endt i skilsmisse uanset hvad.

De danske sølvvindere havde nemlig intentioner om at fyre ham, mente avisen at vide, da der var gnidninger mellem ledelsen og Priske som følge af nogle afviste tilbud for knap et år siden på ham.

Det har han også læst, men vil ikke forholde sig til, om der var hold i det.

- Nej, jeg læste det godt. Og jeg er også blevet forholdt det af B.T., men jeg har ikke så meget at sige til det. Når det har omhandlet spillerne, så har jeg altid været en type, der holder det internt. Jeg vil gerne sige tingene face-to-face. Sådan vil jeg altid arbejde.

- Hvis jeg har haft et problem med nogle, så har jeg altid sagt det til dem eller holdt det internt i forhold til eventuelle udfordringer, vi har haft. Jeg har svært ved at forholde mig til, hvis nogle i Midtjylland har sagt noget anonymt. Det kan jeg ikke bruge til så forfærdeligt meget, afslutter Brian Priske til bold.dk. 

Han har fået en to-årig aftale med Royal Antwerp.


Af Andreas Roesen

6 kommentarer

Lundkvist 10:06          
Sløjt arbejde at gi ham kniven i ryggen på vej ud af døren fra ledelsens side i anonymiseret form. Hans udgangskommentar er sgu meget cool. Mindreværd og dårlig stil fra Steinlein og Co. Stå da på mål for det, hvis det er holdningen
Mich 12:12          
Uanmindelig dårlig stil Lundkvist at du anklager og sviner FCM ledelsen uden at have andet at basere det på end at en københavnsk tablorid avis BT skrev en historie baseret på en ukendt annonym kilde... Så kort sagt et meget tyndt rygte som meget vel kan være en and...
Lundkvist 12:19          
Det er meget nemt. Jeg har desværre ikke set Steinlein dementere?
Peter Nielsen 13:20          
Mok ikke der er noget om det at Priske stod til en fyring, men jeg synes nu det lader til at FCM og Priske skiltes på god fod. Det at FCM ikke blankt afviser at det er tilfældet kunne godt tyde på det. Klub og Priske lader til at have aftalt ikke at lukke ned for den snak, hvilket vel også er i begges interesse.

At der så, hvis historien er sand, er en læk i FCM er naturligvis ikke godt nok, men desværre ikke unaturligt. Jeg kan godt forstå at FCM vælger ikke at udtale sig. De kan ikke brokke sig over en læk i klubben da det er det samme som at indrømme artiklen er sand, de kan ikke bekræfte artiklens validitet pga. aftalen med Priske om at lukke ned for den snak og de kan ikke benægte, hvis der er noget om snakken. At forsøge at lægge låg på er det helt rigtige træk fra både FCM og Priske.
Multi 13:31          
Som jeg ser det er der to ting i FCM der gjorde, at det ente i lidt kaos.
FCM har haft en særlig styrke i at samle holdet til en enhed, med masse tiltag fra BS. Det har bare ikke været nem, når holdet intet måtte have fælles uden for banen i lang tid pga Covid-19...

Det andet er, at FCM har haft det svært med, at rekruttere kvalitet spiller til, uden og love dem guld og grønne skove, om FCM er en hurtig springbrat til en stor klub.
Alle de der gentlemans aftaler, skal stoppe. Enten spiller man i FCM helt, ellers skal man ikke være der.
Solid Bold 14:43          
Sikke en dejlig overskrift. Elsker simpelthen click-bait...
Tidligere har han været assistent i samme klub og hos FC København. Selvom han fortsat blot har to års erfaring som chef, så føler han selv, at det har rykket ham meget.

- Som træner har jeg udviklet mig i forhold til det ansvar, du får, når du bliver chef. Der er mange flere beslutninger og overvejelser i dit hoved i forhold til valg med det fodboldmæssige, men også i forhold til spillerne og staben. Der føler jeg, at jeg har taget en udvikling, i forhold til at kunne hvile i det kaos, det nogle gange er, for det er ikke alt, du kan kontrollere.

- Du er nogle gange nødt til at navigere i det kaos, der er. Der føler jeg, at jeg har udviklet at have ro i sindet med de beslutninger
og sige: ”Det er sådan, det er”. Der er altid nogle ting, man godt kunne tænke sig at have forberedt sig bedre på, men det er der ikke altid tid til. Så må man tage den beslutning, man føler er den bedste, ud fra de overvejelser man har gjort.

- Der har jeg fået mere ro i maven omkring, at når jeg har truffet et valg, så er det, fordi jeg tror, det er det rigtige. De fleste gange har jeg ramt rigtigt. Andre gange har jeg ramt forkert. Så må du prøve at reflektere over det.
Søndag 17. oktober
Lørdag 16. oktober