Luk

Renterne er lave: Jan K. har rygende travlt

| 3F Superliga | 42 kommentarer
Renterne er lave: Jan K. har rygende travlt
Foto: Getty Images

Infoboks

Nürnberg - Holstein Kiel
2. Bundesliga (15/12)
bet365 2,30 3,60 2,87
NordicBet 2,31 3,60 2,80
Oddset 2,30 3,55 2,75
YouBet 2,35 3,50 2,80

Hvad blev der af dem? bold.dk's berømte og berygtede julekalender handler i år om Superliga-legender, deres fodboldliv og især tiden efter karrieren. I dag den tidligere Superliga-topscorer Jan Kristiansen bag lågen.- Kan jeg ringe om ti minutter? Jeg skal lige køre en sag færdig.

Jan Kristiansen smækker røret på. Forud er gået et par uger, hvor bold.dk har forsøgt at få hold i den tidligere Superliga-profil til en snak om livet efter fodbolden.

'Kan vi gøre det efter klokken 20?' har det lydt, men denne skribent har også et liv, han skal passe, så det har krævet en række beskeder frem og tilbage og et større planlægningsarbejde at fange Jan Kristiansen i et forholdsvis roligt øjeblik.

Men det lykkedes endelig. En sen onsdag eftermiddag i slutningen af november. Jan Kristiansen får kørt sin sag færdig og ringer tilbage – klar til at fortælle, at det faktisk er gået ham meget godt, siden han i 2016 lagde en interessant fodboldkarriere bag sig.

En travl mand
Han griner lidt ad sig selv, da han igen går rent igennem på linjen fra Lyngby.

- Der er sgu nok at se til. Der er knald på bankverdenen med de renter, vi har lige nu, siger Jan Kristiansen, da han er på vej ud i bilen efter endt arbejdsdag.

Han er landet hos Lån & Spar Bank, hvor han i snart et halvt år har været finanstrainee. Til næste sommer kan han kalde sig bankrådgiver, hvis ellers han består den eksamen, der venter.

Karrieren efter fodbold startede dog et andet sted – i ejendomsmæglerbranchen.

- Jeg tænkte, at jeg ville prøve at springe ud, hvor jeg ikke vidste, om jeg kunne bunde – om ikke andet kunne det måske åbne døre til nogle andre ting, siger han, da han lyder til at have fundet sig til rette i sin bil.

- Det første års tid var det rigtig fint, men der var en del weekendarbejde, og når man har brugt et helt fodboldliv på weekendarbejde, så er man også ved at have fået nok. Min datter, som vi fik i sommeren 2016, var blevet ældre, og jeg længtes efter at holde rigtig weekend med hende.

- Efter to og et halvt år valgte jeg at søge i en lidt anden retning. Jeg har en masse bekendte, som er i bankverdenen – blandt andre Jesper Bech, som jeg spillede med i FC Roskilde. Jeg syntes, det lød spændende at hoppe over på den gren og prøve at se, hvordan den var at stå på, siger Kristiansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan Kristiansen bliver stadig genkendt - selvom han har fået briller.

Naturligt at stoppe
Jan Kristiansen brød tilbage i starten af 2000-tallet igennem i Esbjerg fB, hvor han side om side med spillere som Hans Henrik Andreasen, Tommy Bechmann, Jakob Poulsen, og Jess Thorup var med helt fremme i dansk fodbold.

Det kulminerede for Kristiansen personligt i 2003, da han blev Superliga-topscorer med 18 kasser, og i 2004 var han med til at hente bronzemedaljer til vestkysten.

Siden fulgte et ophold hos tyske FC Nürnberg, hvor han brugte meget tid på bænken, men strålede, da han sikrede klubben det tyske pokalmesterskab i 2007.

Derefter vendte han hjem til Danmark og fem sæsoner med tre bronzemedaljer, en mirakelredning og hård personlig kritik. Karrierens sidste år blev brugt med to sæsoner hos FC Vestsjælland og en enkelt i FC Roskilde, hvorefter støvlerne blev stillet på hylden.

- Jeg havde muligheder i 1. division, men vi ventede vores første datter på det tidspunkt, så der var lige noget andet, der trak i mig, og jeg følte, at det var det rigtige tidspunkt at stoppe på, siger Jan Kristiansen.

Det er ikke unormalt, at fodboldspillere har glemt at tænke på tiden efter karrieren og derfor falder ned i et hul, hvor de ikke ved, hvad de skal bruge deres tid på.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan Kristiansen sluttede karrieren i FC Roskilde. Foto: Ole Walldo

Faldt ikke i hullet
Sådan er det ingenlunde gået for Jan Kristiansen, som med nu to døtre og et tidskrævende job er nødt til at lave interviews, mens han går rundt og handler ind i det lokale supermarked.

Med lyden af det handlende folk og bimlende kasseapparater i baggrunden fortæller Jan Kristiansen om, hvor priviligeret han føler sig, fordi han hurtigt fik noget at lave efter karrieren.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der ryger ned i et hul og har svært ved at finde ud af, hvad de egentlig skal bruge deres tid på. Jeg var bare heldig, at jeg via mit netværk fik muligheden som ejendomsmægler. Det betød, at jeg ikke nåede at tænke over, hvad der skulle ske.

- Jeg var hurtigt videre til de næste opgaver, og jeg har siden tænkt over, at jeg var meget priviligeret at have det held at komme hurtigt ud i det 'rigtige' erhvervsliv.

Han mener dog, at fodboldspillere i dag har bedre forudsætninger for at komme godt ud på den anden side, end det tidligere har været tilfældet.

- Spillerforeningen er blevet virkelig god til at hjælpe både unge og ældre spillere med overgangen til det liv, der venter efter fodbolden, siger Jan Kristiansen, som har et godt råd.

- Mit råd er, at hvis man får en mulighed, så er det bare med at hoppe ud i det, for selvom det måske ikke er det rigtige, så kan det åbne op for nogle andre muligheder, som man ikke har, når man lige er stoppet med fodboldlivet, siger Jan Kristiansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan Kristiansen nåede 11 landskampe i karrieren. Foto: Getty Images.

Fodbold er stadig en identitet
Jan Kristiansen har fået en god udgang på fodboldkarrieren, men det betyder ikke, at han ikke indimellem drømmer sig tilbage til livet med fodboldstøvlerne ved sin side.

- Jeg savner selvfølgelig fodbolden, og jeg ville ønske, jeg kunne blive ved for evigt, men der kommer jo altså bare et tidspunkt, hvor det er slut, og jeg er stadig i dag overbevist om, at det var den rigtige beslutning for mig at stoppe.

- Men jeg tænker da tilbage indimellem – det kan man ikke undgå. Og jeg er da også nødt til at få lettet trykket lidt, så det gør jeg, når jeg en gang imellem spiller sammen med FC Græsrødderne.

I sit arbejde i Lån & Spar Bank kan han heller ikke komme udenom sin tidligere karriere.

- Det er en del af min identitet, og det sker også indimellem, at jeg bliver genkendt, selvom der er kommet et par briller på, siden jeg stoppede. Hvis folk gerne vil tale fodbold i banken, så gør jeg gerne det.

- Det fylder meget i min personlighed, for jeg har spillet fodbold i 30 år af mit liv, men der kommer andre ting, der betyder noget, og det er en naturlig udvikling af ens liv, siger Jan Kristiansen.

En begivenhedsrig karriere
Når Jan Kristiansen indimellem tager sig selv i at dagdrømme om karrieren i bilen på vej hjem fra arbejde, så er der da også nok at drømme om. Og han er glad for den karriere, der udover ovennævnte også gav ham 11 A-landskampe.

- Jeg synes, jeg har oplevet mange store, spændende og sjove ting, og det er fedt at se tilbage på. Det er ikke altid lutter lagkage at være fodboldspiller, men det er nok verdens fedeste job, siger Jan Kristiansen, som lyder til at have fundet tilbage på førersædet i sin bil.

Når han bliver bedt om at sætte ord på, hvad han har været mest glad for i sin karriere, så kommer han først og fremmest i tanke om de første seniorår i Esbjerg.

- Det var helt fantastisk. Alt var nyt, jeg var lige kommet på fuld tid, og det hele var fedt.

- Der var eufori og fodboldfeber i Esbjerg. Vi var unge, og vi fik nogle rap over nallerne indimellem, men det var en superspændende tid, hvor vi også spillede europæisk fodbold, siger han og sætter ord på, hvordan det var at blive Superliga-topscorer som 21-årig.

- Jeg tænkte, at det var helt vildt. Men jeg tænkte egentlig mest bare på, at jeg syntes, det var sjovt at gå til træning og spille kampe. Jeg tænkte ikke så meget over andet, end at fodbolden skulle være sjov – og det var det virkelig i den tid, siger Jan Kristiansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan Kristiansen skiftede til FC Nürnberg i januar 2006. Her har han lige afgjort pokalfinalen i 2007. Foto: Getty Images.

Op- og nedture i Nürnberg
Efter flere flotte sæsoner i Esbjerg drog Jan Kristiansen til Bundesligaen, hvor han fik den svære side af fodboldverdenen at mærke.

- Det var til tider rigtig hårdt. Jeg havde spillet fast i Esbjerg og kom så til en benhård konkurrence i Nürnberg, hvor der var landsholdsspillere fra hele Europa. Det krævede lige noget tilvænning.

- Det var omvendt med til at gøre mig stærkere, for hvis man blev ved med at give den gas, så kunne man lige pludselig starte inde eller score i en pokalfinale, siger han og uddyber om pokalfinalen mod Stuttgart, hvor han flåede bolden op i hjørnet foran 74.000 tilskuere i Berlin.

- Det var en kæmpe oplevelse. Ikke bare finalen, men også optakten og det der stadion, der var delt fifty-fifty mellem de to fangrupper – det var helt sindssygt, siger Jan Kristiansen.

Artiklen fortsætter under videoen

Det blev til 47 Bundesliga-kampe på to og en halv sæson, inden det igen var på tide at vende hjem.

Kaotiske Brøndby
Valget faldt på de blå-gule fra den københavnske vestegn, hvor Jan Kristiansen fik en stor kontrakt, og hvor forventningerne til den hjemvendte landsholdsspiller var kæmpestore.

- Det var nogle begivenhedsrige år, hvis man kan sige det sådan. Der var nogle sportslige fine resultater, men der var også en del skuffelser.

- Vi var i hvert fald to gange rigtig tæt på at komme i Europa, og så var der sæsonen, hvor vi var tæt på nedrykning og konkurs. Derudover var der flere forskellige trænere og flere direktører, der blev smidt på porten – det var meget kaotisk, siger Jan Kristiansen.

Han blev i sin tid i Brøndby ofte skudt i skoene, at han tjente langt mere, end han var værd. På rygtebørsen forlød det, at han tjente pænt over 400.000 kroner i måneden.

Artiklen fortsætter under billedet

Der var både op- og nedture i Brøndby. Her er det optur mod SønderjyskE. Foto: Getty Images.

- Det skal man være klar til. Man skal kunne tage de tæsk, der kommer, og jeg kan godt forstå, folk er utilfredse, hvis spillerne ikke leverer. Der var ikke noget, jeg hellere ville end at levere på højeste niveau, og jeg prøvede også, alt hvad jeg kunne.

- Det var bestemt ikke sjovt, men sådan er fodboldverdenen, og man må forsøge at abstrahere fra det i det omfang, man nu engang kan.

- Det var heller ikke kun mig, der fik hug, for det var en turbulent tid, men der var også positive tider. Der var den sæson, hvor vi kom fra baghjul og fik bronze, og der var jo også god stemning, da vi reddede os selv i Horsens, siger Jan Kristiansen.

Han har efterhånden klaret de gøremål, han havde efter sin nye tilværelse i Lån & Spar Bank. Telefonen bliver smækket på, og derhjemme venter konen og døtrene, som får den travle dags sidste opmærksomhed.


Jan Kristiansen spillede sine sidste Superliga-minutter i FC Vestsjælland. Foto: Getty Images.


Af Nicolai Skovsgaard Tøfting

42 kommentarer

kim1a 08:51          
Delt topscorer som jeg husker det, med en sjov lille straffesparksting efter afslutningen af sidste runde.
bruger 175201 09:05          
Spillede med Jan K. I deres ungdomsafdeling og længe skal du lede efter en rigtig klovn... manden kommer fra Ølgod en lille provins udenfor for Esbjerg... mødte ham for et par siden så troede han han var jo Guds gave til fodbolden... du har ikke været andet end en middelmådig Superliga spiller som havde en heldig sæson i EFB. I BIF kunne han ikke andet end sidde på bænken og hæve en fed løn... og nej jeg har ikke ondt i røven synes man stadigvæk kan sige hej til dem der kender dig fra de gamle dage i EFB... synd mange glemmer hvor de kommer fra endelig....
Mikker1990 09:17          
...så troede han han var jo Guds gave til fodbolden... du har ikke været andet end en middelmådig Superliga spiller som havde en heldig sæson i EFB. I BIF kunne han ikke andet end sidde på bænken og hæve en fed løn... og nej jeg har ikke ondt i røven...
Bare rolig, det lyder heller ikke sådan.
bruger 175201 10:03          
Mikker1990
Har spillet med Jesper Bech og kender ham personligt og hver gang jeg møder ham siger han pænt hej og manden har 2 fødder på jorden.. kanon fyr og meget sympatisk... Jan er det modsatte!!!
Notorious 10:43          
Kunne det være fordi Jan reelt set ikke kan huske dig, eller måske I begge syntes det samme om hinanden og det derved er lidt overflødigt ;)

De gange jeg har mødt ham tilbage i Esbjerg tiden var han altid venlig og imødekommende. Han tilbød endda et lift ud af det blå da vi kommer fra samme område.
Zarate 11:25          
Jeg var den bedste i årgang 81. Jeg er sq ligeglad den dag idag, alle gik vi vore veje, kan sq ikke huske ale mine holdkammerater og de kan heller ikke huske mig :) It´s all good Flip Mode Squad
MadsHolstJacobsen 12:15          
@Bruger 175201

I hvillen ungdomsafdeling?

I andre tråde har du spillet ungdom i AB, Brøndby og Nantes... Ingen af de klubber har Jan K spillet u fodbold i.. Ej heller Jesper Bech

Hvor mange klubber har du i din fantasi karriere mon spillet i? Du må jo i så fald også have været forbi Esbjerg og en tredje københavnerklub
Fredag 13. december