Luk

Serie-stjerner: Det var en fantastisk tid i AGF

| 3. division | 2 kommentarer

Infoboks

HB Køge - Lyngby
NordicBet Liga (04/12)
Oddset 5,60 4,10 1,55
bet365 5,50 4,00 1,55

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Søndag kan du læse om den tidligere FC Nordsjælland-, AGF- og Silkeborg IF-spiller Stephan Petersen, der står noteret for 231 Superliga-kampe. 

35-årige Stephan Petersen spiller nu i Danmarksserie-klubben Karlslunde IF.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Serie-stjerner: Det var en fantastisk tid i AGF

Som helt ung var det Stephan Petersen, der bombede mål i kassen for Køge Boldklub i ungdomsrækkerne, men den rolle ændrede sig senere hen.

FC Nordsjælland så hurtigt et lys i den talentfulde spiller, og Stephan Petersen siger til LigaBold.dk, at FC Nordsjælland så ham levere i 1. division i en meget ung alder.

- Det gik stærkt på det tidspunkt. Jeg kom til Køge som 12-årig, hvor træneren på det tidspunkt tog en del af holdet fra Ishøj med til Køge, så der var mange af mine holdkammeraterne, som jeg kendte. Han byggede holdet op, og så blev jeg junior og yngling. Da jeg så blev yngling, begyndte jeg at træne med førsteholdet, og vi var et par stykker, der var oppe at træne med.

- Dengang i ungdomsårene kunne jeg godt mærke, at jeg lavede mange mål, for jeg spillede helt på toppen. Jeg kunne godt mærke, at jeg måske var en af dem, som ville få chancen på førsteholdet. Så jeg begyndte at træne med som 16-17-årig, og fra den ene dag til den anden fik jeg debut på førsteholdet. 

- Vi var lige rykket ud af Superligaen, så det var i 1. division. Jeg spillede 14 kampe, hvor FC Nordsjælland havde været ude at kigge, siger Stephan Petersen til LigaBold.dk.

Omvæltning

Da Stephan Petersen blev opmærksom på interessen fra FC Nordsjælland, kunne han nærmest ikke få armene ned. Der ventede ham nu en noget anden tilværelse end de mere ydmyge kår i Køge. 

Han havde dog svært ved at holde til den store træningsmængde i FC Nordsjælland, og det kostede ham en knæskade, der holdt kantspilleren ude i lang tid.

- Jeg blev helt vildt glad og var oppe at køre. Jeg havde en kontrakt i Køge, hvor jeg næsten ikke tjente noget. Jeg tror lige, at der var til en togbillet og en frokost på vej hjem. Nu stod jeg til at blive fuldtidsprofessionel. Vi trænede klokken 15 i Køge på det tidspunkt, og nu skulle jeg træne to gange om dagen i Nordsjælland - klokken 10 og 14.

- Det var helt vildt fedt, men det gik lidt op og ned. Jeg blev skadet i Nordsjælland, og min krop kunne ikke vænne sig til at træne to gange om dagen på et andet niveau. Efter det første halve år var jeg nærmest ude i to år med springerknæ i begge knæ sammen med Kris Stadsgaard. Vi havde det samme.

Hvordan havde du det med, at du løb ind i den lange skadesperiode?

- Jeg var heldig, at jeg havde skrevet en lang kontrakt, så jeg havde fire år, men jeg overvejede på det tidspunkt, om det var fodbolden, som jeg skulle. Min krop voksede meget sent, og det gjorde, at jeg først som 18-årig begyndte at vokse, og det kunne mine knæ ikke følge med. Vi havde nogle dygtige fysioterapeuter i Nordsjælland, og det var også heldigt for mig.

- Jeg kan huske, at Mark Strudal på det tidspunkt var i klubben, og han havde en læge i Schweiz, og vi tog derned sammen. Det hjalp helt vildt meget, og så gik tiden, og så var jeg pludselig tilbage. 

- Jeg trænede med i alle træningerne i en sommeropstart, og jeg spillede alle træningskampe, og det var en fantastisk start på sæsonen. Så stod AGF og var klar med en kontrakt.

Blev mentalt stærkere

Stephan Petersen kom godt over skaden og blev en etableret del af FC Nordsjællands Superliga-hold. Kantspilleren lærte mange ting i Farum, også at man kan opleve nedture, og hvordan man så takler dem.

- Det var et sindssygt godt ophold i FC Nordsjælland. Jeg var rigtig glad for at være der og spille der. Jeg lærte virkelig meget, og det var den første del af min professionelle fodboldkarriere. Der lærte jeg, hvad det kræver at være i sådan et miljø. At gå fra Køge, der næsten ingen faciliteter havde, og så komme til Nordsjælland med et helt nyt stadion, vilde forhold og Superliga-spillere, som man havde set i fjernsynet.

- Det var vildt. Min tid i Nordsjælland lærte mig, hvordan det var at være professionel, for det vidste jeg ikke før. Det har skabt det hele, og måden hvorpå de spillede på med attraktiv fodbold passede rigtig godt til mig som spiller. 

- Wieghorst (Morten Wieghorst, red.) overtog trænersædet sammen med Hjulmand (Kasper Hjulmand, red.), og jeg er virkelig heldig, at jeg har spillet under de to.

Hvad har det betydet for dig at spille under Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst?

- Det har betydet rigtig meget, at jeg har spillet under dem. Det var dem, der troede på mig som ung spiller. Det er vigtigt, at der er nogle trænere, når du er en 18-20 år, som tror på, at du kan spille fra start. 

- Jeg kan huske, at det nok var den værste dag i min fodboldkarriere. Vi spillede hjemme mod Lyngby på Farum Park, hvor der stod 0-0 efter 19 minutter, og Wieghorst hev mig ud.

- Der troede jeg, at min karriere var slut, men det var den så heldigvis ikke, men det var en af de største nedture, som jeg havde i min karriere, udover nedrykningerne i AGF og Silkeborg. Men lige den dag husker jeg tilbage på, at man blev skiftet ud efter 19 minutter. 

- Den var hård, men det lærte mig rigtig meget fremadrettet. Det har jeg også gjort med alle de trænere, som jeg har haft igennem tiden, hvordan man mentalt kommer igennem svære perioder.

Antiklimaks, men en fantastisk tid i AGF

Som Stephan Petersen tidligere har nævnt, gjorde han det så godt, at AGF viste interesse for kantspilleren i 2009. I slutningen af 2009 viste mange klubber interesse for Petersen, men han valgte at drage til Aarhus i januar 2010 efter 70 Superliga-kampe, da AGF var mest opsat på at hente ham.

Stephan Petersen troede, at han kom til AGF for at spille med i toppen af Superligaen, men virkeligheden var dog en helt anden, da sæsonen var slut.

Kantspilleren mener dog, at tiden i AGF på et generelt plan var helt fantastisk for ham personligt.

- På det tidspunkt var det sådan, at AGF lå nummer et i Superligaen, da klubben kontaktede mig (første gang, red.). Så meget kendte jeg ikke til AGF på det tidspunkt, men jeg vidste, at det var en stor by, og at de havde haft nogle problemer med nedrykninger. 

- Nu så det ud til, at de skulle bide sig fast i toppen af dansk fodbold. Jeg var helt vildt glad for, at de var interesserede, og samtidigt havde jeg to klubber i hånden, som virkelig gerne ville have mig, siger han og tilføjer:

- Nordsjælland ville også gerne beholde mig, men det endte med at blive AGF, da de var mest vilde efter at få mig. Der skete så det vildeste, at jeg skiftede til AGF 1. januar, men da vi gik på sommerpause, havde vi rykket i 1. division. FC Nordsjælland vandt så guld lidt tid efter og kom også i pokalfinaler, siger Stephan Petersen og præciserer, at der var tale om to hollandske klubber:

Hvad betyder AGF for dig? 

- Jeg havde den bedste tid i AGF, da det også var de bedste år for mig. Selvom vi rykkede ned, og der var lidt kaos, da jeg var der, så er det der, hvor jeg har følt mig mest hjemme Jeg er vild med byen, og mine børn er født i byen og nåede at være med på stadion.

- Jeg har nærmest boet halvdelen af mit voksenliv i Aarhus, så jeg er virkelig glad for den tid, som jeg havde i AGF, også med de mennesker, som jeg har mødt. Jeg har stadig gode venner i Aarhus, så det var en fantastisk tid. Aarhus er jo et fedt sted at spille, og på det tidspunkt var der for mig Brøndby, FCK og AGF.

Stephan Petersen blev hurtigt en etableret del af AGF-mandskabet, og han nåede i løbet af sine mange år hos Aarhus-klubben at få mange store oplevelser.

- Der har ikke været et højdepunkt, der har været det største, men pokalfinalen, hvor vi mødte FCK i 2016, og hvor jeg spillede hele kampen i Parken foran et fyldt stadion. Derudover er der det hele med nedrykninger og så rykke op igen. Det er den fedeste følelse, også når man ved, hvor vild en fodboldby Aarhus er.

- Nogle gange skal der ikke så meget til at få AGF-fansene oppe at køre. Det kunne jeg bare se med de to oprykninger, som vi havde, men pokalfinalen var selvfølgelig det vildeste med 25.000 fans i Idrætsparken. Det kan jeg stadig tænke tilbage på og få gåsehud over.

Ville have større sikkerhed

Det blev til hele syv og et halvt år for AGF med blandt andet 143 Superliga-kampe i bagagen, inden Stephan Petersen sagde farvel til smilets by. Petersen ville gerne være blevet i AGF, men han søgte mere stabilitet, og det kunne Silkeborg IF i stedet for give ham.

- Jeg var selvfølgelig ærgerlig, men jeg var over 30 på det tidspunkt, og AGF ville kun skrive etårige kontrakter med mig. Jeg havde fået børn, og jeg ville gerne have en lidt længere sigtet plan. 

- Jeg ville gerne have flere år, fordi jeg syntes, at det var usikkert at skrive kontrakt på et år, og så efter et halvt år finde ud af, hvad der så skulle ske. Peter Sørensen, som jeg havde haft i AGF, var i Silkeborg på det tidspunkt og spurgte, om jeg havde lyst til at komme derover.

- Jeg sagde, at det ville jeg gerne, men jeg skulle minimum have en kontrakt på to år, og det ville de gerne. Så tænkte jeg, at det ville jeg gerne, så det var ikke sådan, at jeg var sur på AGF. Jeg havde bare brug for at vide over længere tid, hvor jeg skulle spille. 

- Derudover var AGF måske lidt usikre på, om jeg var blevet for gammel. Jeg tror, at AGF på det tidspunkt var på vej til at hente nogle nye spillere, så det passede mig fint at skifte på det tidspunkt, siger kantspilleren.

Fra sommeren 2017 kunne han kalde sig Silkeborg IF-spiller, og han husker, at det var en vanskelig start for holdet og ham personligt. Der var kamp om pladserne i startopstillingen.

- Det første år var svært i Superligaen. Jeg tror, at jeg spillede de to første kampe, hvor vi tabte den ene og spillede den anden uafgjort, og så røg jeg lidt ud af holdet. Silkeborg havde også nogle stærke spillere på det tidspunkt. 

- Jeg lå og kæmpede med Robert Skov på den ene kant, så det blev meget ind og ud, og jeg fik nogle uheldige slagskader, som holdt mig ude i noget tid.

- Vi endte med at rykke ned i den sæson, så det var ikke særligt fedt. Heldigvis var det året efter en kæmpe optur for klubben og mig personligt. Vi spillede os tilbage, og det betød meget for mig, at jeg nåede at få dem tilbage i Superligaen ligesom i AGF.

Sluttede ringen af i HB Køge og gør sig i DS-klub

Kantspilleren endte med at blive i Silkeborg IF i to sæsoner, og han siger, at klubben var interesseret i at fortsætte samarbejdet, men nogle personlige forhold spillede ind, og derfor skulle han tilbage til Sjælland i sommeren 2019.

- Det er en lang historie. Mine ekskone fik tilbudt et job i København, som hun sagde ja til, og jeg sagde faktisk til Silkeborg, at jeg nok ikke kom til at spille kontrakten ud. 

- Vi endte så med at blive skilt i december 2018, så hun flyttede hjem med drengene til Sjælland, og jeg stod så der i Silkeborg og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre.

- Jeg endte med at spille det halve år færdigt i 1. division, og så skulle jeg hjem den sommer, selvom jeg tror, at Silkeborg gerne ville have givet mig en kontraktforlængelse. Jeg havde været der et halvt år uden mine drengene, og jeg kunne ikke bruge et år mere i Jylland, mens de var på Sjælland.

Sidste stop for Stephan Petersen, inden han trak sig tilbage fra fodbold på topplan, var i HB Køge, og han glæder sig over, at han kunne få lov til at slutte karrieren af på højt plan i sin hjemstavn.

- Det har været fantastisk og virkelig dejligt for mig at komme hjem igen, selvom jeg virkelig har nydt de ti år, hvor jeg var i Jylland. Bare det der med, at man kommer hjem og stadig kan spille og er tæt på familien og vennerne. 

- Jeg havde købt et hus, da jeg var i Aarhus, som stod klar til mig, når jeg kom hjem, og jeg kunne flytte ind i det og have ti minutter til træning i Køge. Det var hele pakken, at jeg kunne lykkes med at spille i den klub, hvor det hele startede.

I januar 2020 trak Stephan Petersen sig tilbage som professionel fodboldspiller, og han spiller lige nu i Danmarksserie-klubben Karlslunde IF, hvor han kan kombinere fodbolden med at have et andet job ved siden af. 

Ved siden af fodboldtilværelsen i Karlsunde IF arbejder Stephan Petersen som lærervikar, og det er han meget glad for.

Han havde endda mulighed for at fortsætte i 2. division, men han valgte Karlsunde IF, så han også har mere tid med familien.

Mange kan lære af Robert Skov

I løbet af karrieren nåede kantspilleren at stå over for og spille med mange dygtige spillere, men han har dog et par stykker, der har gjort ekstra indtryk på ham.

- Der har været mange. Da jeg var i Nordsjælland, spillede jeg med virkelig gode spillere. Det var et rigtig ungt hold i Nordsjælland. Da jeg kom til AGF, var der Martin Jørgensen, Jakob Poulsen og især Benny Feilhaber, en amerikansk landsholdsspiller, der spillede på midten og var virkelig god. 

- Så var der Graulund (Peter Graulund, red.) oppe foran. Det er nogle af de spillere, hvor jeg tænkte, at vi havde et vildt hold, men vi rykkede ned alligevel.

- I Silkeborg var der Robert Skov, som jeg virkelig synes, at mange kan lære af, blandt andet hvordan man skal træne, hvis man vil gå hele vejen, og at man skal gøre alt, hvad der skal til. Det kan jeg se på de muligheder, de unge spillere har i dag i forhold til dengang, hvor jeg var ung.

- De har det ikke nemt, men har virkelig gode forudsætninger for at gøre alt. De har gode faciliteter og baner, så det er nogle af de medspillere, som jeg kan tænke tilbage på. Af modspillere var de to sværeste nok Oscar Wendt og Jesper Grønkjær i venstre side, og der er jeg nok blevet kørt over en del gange. 

- Jeg spillede også europæiske kampe med Nordsjælland og AGF, men der kom vi aldrig så langt. I Nordsjælland mødte vi Olympiakos, men der var jeg ikke med, da jeg blev skadet to dage før kampen.

Det blev også til en del trænere, som Stephan Petersen stiftede bekendtskab med, og de har sat indtryk på ham på hver deres måde.

- Rent spillestilsmæssigt passede jeg bedst ind hos Hjulmand og Wieghorst, og Wieghorst endte så også med at blive cheftræner i AGF, hvor jeg kunne få lov til at spille under ham igen. 

- Mine trænere har på hver deres måde været gode, og det er også nemt for mig at sige nu, for jeg har aldrig følt mig uden for hos nogen af dem, blevet sat af holdet eller været uønsket i en klub.

- Peter Sørensen lærte mig i Silkeborg en helt anden måde at spille fodbold på, og jeg kunne heller ikke finde ud af det til at starte med, så det tog noget tid. 

- De har alle sammen gjort, at jeg kunne spille på mange forskellige måder, hvis der kom en ny træner, som ville spille på en bestemt måde. Jeg ville dog helst spille på den måde, som vi spillede på i Farum.

Har været mig selv hele vejen

Stephan Petersen er glad for karrierens meritter, men han er allermest stolt over, at han har været en holdspiller hele vejen igennem.

- Ja, jeg er stolt, men når jeg tænker tilbage, så tænker jeg, at jeg godt med lidt held kunne være blevet til mere. Jeg kunne have taget nogle andre valg, men det kan man altid sige, som kunne have gjort, at jeg måske havde været i Holland eller et andet sted i verden. 

- På den anden side har jeg også været heldig i forhold til mange af mine venner og tidligere medspillere, da jeg har sluppet for alvorlige skader, der gør, at jeg stadig spiller. Jeg er egentlig mest stolt over, at jeg har været mig selv hele vejen. Jeg har været ydmyg og været en god holdkammerat, og jeg tror, at alle de trænerskifter, som jeg har oplevet, har gjort mig godt.

- Jeg har nærmest altid spillet. I AGF havde jeg mange trænere på syv og et halvt år, og jeg husker ikke, at jeg sad på bænken i en måned i træk. Jeg er mest stolt over, at jeg virkelig har været en holdspiller. 

- Jeg har altid spillet for holdet, og jeg har aldrig tænkt på min egen succes, som jeg måske skulle have gjort nogle gange, hvor jeg skulle have banket i bordet og sagt, at jeg gerne ville væk, siger Stephan Petersen til LigaBold.dk.

35-årige Stephan Petersen er noteret for 231 Superliga-kampe, og her kreerede han 24 mål og 22 oplæg. 

Nu skal kantspilleren forsøge at hjælpe Karlslunde IF til at rykke op, og lige nu topper holdet Danmarksserien Pulje 1 med 25 point efter ti kampe. Det er syv point flere end Ishøj IF, KFUM og Køge Nord FC.


Af Anders Jensen
Fredag 3. december
Avis: Brøndby hæver Uhre-pris til 15 millioner
02:54
Medie: Roony følges tæt af storklub
02:47
Smuk Billing-assist i topopgør - se det her
02:15
Ung SIF-profil: Jeg ville lytte til FCK og BIF
02:14
RB Leipzig uden vinger i Union Berlin-triumf
02:11
Messi vandt Ballon d'Or: Helt retfærdigt
02:02
Smuk Billing-assist i topopgør - se det her
01:41
Messi vandt Ballon d´Or: Helt retfærdigt
01:29
Barca vil beholde Dembele: Bedre end Mbappe
01:23
Messi vandt Ballon d'Or: Helt retfærdigt
01:23
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
01:19
Dortmund afviser: Haaland har ikke salgsklausul
01:16
OB-profil jagter Europa: Ville være fantastisk
01:11
SERIE A Tipstråd 2021/2022
01:07
Medie: Roony følges tæt af storklub
00:56
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
00:53
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
00:49
Medie: Hjulmand i spil som Everton-manager
00:45
Medie: Roony følges tæt af storklub
00:29
Fernandes tog ikke straffe: Brændte jo sidst
00:17
Medie: Hjulmand i spil som Everton-manager
00:14
Medie: Hjulmand i spil som Everton-manager
00:13
Klopp om Taffarel: Vi vil bygge keeper-filosofi
00:12
Medie: Roony følges tæt af storklub
00:12
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
00:00