Luk

Serie-stjerner: Føltes til tider som et fængsel

| Danmark | 2 kommentarer

Infoboks

SønderjyskE - FC København
Superligaen Grundspil (29/11)
Bet25 2,80 3,50 2,50
Oddset 2,65 3,70 2,50
bet365 2,80 3,40 2,45

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Søndag kan du læse om den tidligere Skive IK-, Randers FC-, Viborg FF-, SønderjyskE- og OB-spiller Thomas Dalgaard, der blandt andet blev Superliga-topscorer i sæsonen 2013/2014. Nu tørner han ud for Skive IK's Jyllandsserie-hold.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Serie-stjerner: Føltes til tider som et fængsel

Som ganske ung havde Thomas Dalgaard en snak med den tidligere Superliga-træner Viggo Jensen, da angriberen var på college i Silkeborg. Her fik han klar besked. 

Dalgaard var for doven og arbejdede ikke hårdt nok til at skulle spille i Silkeborg. Den samtale husker Thomas Dalgaard tydeligt, og de to har senere haft en snak om netop den samtale.

Angriberen endte i stedet for i Randers i 2005, som han skiftede til fra Skive. men han var også oppe i AGF og vise sine evner. Thomas Dalgaard siger til LigaBold.dk, at Randers var godt kørende på det tidspunkt.

- Randers lå nummer ét i 1. division ved jul, og så kom Lars Olsen til som træner, og vi vandt pokalturneringen i 2006. Det er altid sjovt at tage et step op ad stigen. 

- Jeg troede, at jeg godt kunne være med på det niveau i Randers. Randers var en rigtig god mulighed for mig, så det var fint, siger Thomas Dalgaard til LigaBold.dk

Tiden hos kronjyderne husker Thomas Dalgaard som en periode med op- og nedture.

- Jeg startede faktisk rigtig godt i træningskampene og lavede en del mål, og så blev jeg skadet, inden turneringen startede og endte ikke med at spille ret meget. Jeg nåede lige at komme med på bænken til pokalfinalen, og det var den første kamp, som jeg var med i. Jeg fik dog lavet nogle mål de sidste kampe, hvor vi rykkede op.

- Superligaen var ikke nogen stor succes for mig det første år, hvor jeg måske lavede en tre-fire mål, og det var lidt blandet, om jeg spillede på første- eller andetholdet. 

- Så kom Colin Todd til i sommeren 2007, hvor det så tog fart, og jeg fik lavet syv mål i fire kampe. Jeg fik vel et gennembrud i Superligaen der. Desværre stoppede målene lidt, men jeg fik en god transfer til Tyrkiet, som jeg egentlig også var godt tilfreds med, siger Dalgaard.

Kaotiske Tyrkiet

Efter et par år i Randers opstod der en stor mulighed for Thomas Dalgaard i januar 2008, da tyrkiske Manisaspor viste interesse for angriberen.

- Det opstod lidt ud af den blå luft. Jeg var lidt grøn i fodboldverdenen. Jeg havde slet ikke tænkt, at jeg skulle skifte klub. Jeg ved, at Vejle viste interesse for mig på det tidspunkt, men pludselig så ringede Jacob Nielsen (nuværende AGF-direktør, red.) og sagde: 'Der er en tyrkisk klub, der gerne vil have dig, og hvad jeg sagde til det'.

- Det, synes jeg, lød spændende. 'Nå, men du skal tage afsted i morgen', sagde han så. Så tænkte jeg: 'Det gør jeg da bare'. Så jeg pakkede min kuffert og tog min far og en agent med under armen, og så tog vi til Tyrkiet. To dage efter var jeg Manisaspor-spiller. Det var lidt uvirkeligt og vildt, men det var spændende.

Det var en noget anden tilværelse for jyden at komme til den tyrkiske fodboldkultur. Her blev spillerne holdt i kort snor, og der var ofte kontant afregning.

- Det var en kæmpe omvæltning. Der var værelser ude ved træningsakademiet, og vi var der næsten hele tiden. Hvis man mødte ind onsdag eksempelvis og skulle spille kamp søndag, så kunne de godt sige, at så var vi der til søndag.

- Det var simpelthen fordi, de ikke stolede på de tyrkiske spillere, angående om de ville gå i byen eller ej. Det var faktisk lidt vanvittigt. Det føltes lidt som et fængsel til tider, men generelt var det bare en kæmpe oplevelse.

- Jeg skulle heller ikke sidde der hver uge, men det var en stor oplevelse, og jeg spillede med nogle dygtige spillere blandt andet Burak Yilmaz. Det var min konkurrent, og han var bare et niveau eller to over mig, og der var simpelthen for langt til spilletid for mig.

- Det tekniske niveau dernede var sådan en helt øjenåbner for mig. Det havde jeg ikke set i Randers på den måde. 

- Der var også gode spillere der, men det var bare et helt andet niveau det her individuelt. De spillede mere bolden for sig selv, men det var vildt, så gode de var.

Det tyrkiske eventyr blev dog kun ganske kort for Dalgaard. Angriberen nåede at være et halvt år i klubben, inden han var fortid.

- Uden, at de pressede mig så meget, men så fik jeg ikke min bil, og lønnen fik jeg ikke lige. Vi var også på træningslejr  og kom hjem fra træningslejrene og skulle være hjemme et par dage. Så kom jeg op i bussen og var klar til at tage afsted.

- Så sagde de: 'Hov, du skal lige med ud', og så sagde de, at jeg ikke skulle med på træningslejr. Så måtte jeg blive hjemme og træne sammen med to andre i klubben. Så jeg blev sådan frosset lidt ud, men det er sådan, det er, siger Dalgaard, der dog mener, at han overordnet set blev godt behandlet og fik sin løn - dog til tider et par dage for sent.

Skuffet over glippet Lyngby-transfer

I sommeren 2008 endte Dalgaard med at vende hjem til barndomsklubben Skive. Han har senere hørt, at Lyngby var interesseret i ham, men agenten ødelagde det for ham.

- Det er jeg selvfølgelig lidt træt af. De var tophold i 1. division på det tidspunkt, og der ville jeg gerne have været til, uden at sige noget dårligt om, at jeg kom til Skive. Man tænker altid, hvad der kunne have været sket, hvis jeg var kommet dertil.

I den periode var Thomas Dalgaard en smule skuffet og frustreret over, at han skulle til Skive efter sit udlandsophold.

- Det var lidt en blanding. Jeg ville gerne have været samlet op af en lidt større klub, men jeg har også svært ved at gå at fortryde, hvad der er sket. Jeg har dog tænkt flere gange, at jeg var træt af, at jeg skulle ned at spille i Skive igen, fordi jeg følte, at jeg kunne lave mål i Superligaen og synes, at jeg havde bevist det i nogle kampe.

Drengedrøm

Det helt store gennembrud for angriberen kom i 2012, da han skiftede Skive ud med Viborg FF. I sæsonen 2013/2014 spillede det hele for Dalgaard, og han blev kåret som Superliga-topscorer med 18 scoringer. Han husker tilbage på Viborg-tiden med stor glæde.

- Viborg-tiden var de bedste år i min fodboldkarriere, hvor jeg også peakede sådan fodboldmæssigt, og det var bare en sindssyg god tid i Viborg.

- Det er også klart, at når man gør det godt i en klub, så kan det kun blive godt. Jeg var glad for at være der, og jeg tror også, at trænere og fans var glade for mig. Det gik bare op i en højere enhed med oprykningen, og jeg blev topscorer i Superligaen. Det tænker jeg tilbage på som højdepunktet i min karriere, siger Dalgaard.

For Dalgaard var det en kæmpe drøm at blive Superliga-topscorer. Den tidligere Viborg-angriber kan huske, at han spændt fulgte med i hver Superliga-runde for at se, om konkurrenterne nettede.

- Målene er det, som jeg har levet af i min karriere, og det var en stor anerkendelse at være den bedste til det i den sæson. Jeg kunne lave mål, og jeg var superstolt over, at jeg kunne blive topscorer.

- Jeg kan huske, at jeg altid fulgte med hver weekend for at se, om Schwartz, Duncan og Makienok lavede mål. Så jeg håbede, at de ikke scorede hver weekend. 

- Jeg har altid fulgt med i Superligaen, og jeg har altid gerne villet være Superliga-topscorer. Jeg har set Søren Frederiksen og Steffen Højer, så det var kæmpestort for mig, fortæller angriberen.

Havde det svært i udlandet

Den flotte titel betød, at interessen for ham steg, og hollandske Heerenveen var klar med en kontrakt til Dalgaard, selvom OB også var interesseret. Han troede, at det var det perfekte skifte, men det gik ikke efter planen.

- Jeg kom i for dårlig form dernede, og det gjorde jeg faktisk også i Tyrkiet efter en pause. De spiller lidt på en anden måde i Holland som i Tyrkiet, hvor der er fokus på det individuelle. Man skal kunne klare sig selv én-mod-én, og det er ikke der, jeg er stærkest.

- Min konkurrent Mark Uth (nuværende Schalke 04-spiller, red.) var rigtig dygtig, og jeg fik da en ti indhop og kunne måske også have lavet nogle mål og været lidt skarpere, men jeg må også sige, at Uth lavede mange mål og assists, og Heerenveen havde en god sæson.

I udlandet skal man klare sig mere på egen hånd, mener Dalgaard, og det passede skidt for angriberen.

- Nogle gange kunne jeg se dårlig ud, da de var så atletiske dernede. Der fejlede jeg, da jeg godt kunne komme til at se doven ud til træning, og det var jeg selvfølgelig træt af. 

- Det var bare noget andet i Superligaen, hvor det mere er et holdspil. Det er sindssygt individuelt i udlandet, siger Dalgaard og nævner endvidere, at han ikke var god nok til at udnytte sine muligheder i det hollandske.

I dag er han lidt skuffet over, at det ikke blev til mere i den hollandske fodboldby.

- Der er 20.000 til alle hjemmekampe og en rigtig fodboldby. Det kunne have været fedt at have fået succes dernede, og det ærgrer jeg mig da også sindssygt over, at jeg ikke fik. Jeg tænkte, at jeg måtte få det bedste ud af det ved at komme til OB og SønderjyskE. Man må være til stede, hvor man er, og det lykkedes ikke i Holland, og så måtte jeg prøve noget nyt.

Sølv med SønderjyskE

Efter et halvt år i Holland blev han udlejet til OB, inden han skiftede til SønderjyskE i sommeren 2015. Han kom til det fynske med et brækket ribben, og succesen udeblev i OB. 

Tiden i SønderjyskE var en noget blandet omgang. Han startede godt ud, men han blev sidenhen overhalet af Tommy Bechmann. Det kørte godt for SønderjyskE, der endte med at vinde sølv i 2016, og derfor skiftede daværende træner Jakob Michelsen ikke så meget ud blandt de udvalgte.

- Jeg fik en kamp fra start mod FCK, hvor vi så tabte. Jeg synes egentlig selv, at jeg leverede, som jeg skulle, men det er svært at argumentere for, når vi blev nummer to. Vi vandt mange kampe, husker Dalgaard.

Efter sølvmedaljerne i det sønderjyske ville klubben gerne satse mere ungt, og her var 32-årige Thomas Dalgaard ikke en del af planerne. Han skiftede videre til Vendsyssel, hvor angriberen nettede 12 gange i 1. division. Ambitionen var at rykke op med Vendsyssel, men det glippede.

- Vi smed et par matchbolde. Først mod Hobro, og så mod Horsens, hvor vi kunne have rykket op, men det var en god sæson på et godt hold, der var bedre end 1. division, men sådan skulle det desværre ikke være, og holdet endte med at rykke op året efter. Da vi så ikke rykkede op, ville de så gerne satse lidt mere ungt, og så blev det så Skive.

Stolt af karrieren

Herefter gik turen tilbage til Skive i sommeren 2017, og Silkeborg KFUM blev næste destination i sommeren 2018. Herefter vidste Dalgaard godt, at karrieren på topplan var ved at være ovre. Han kunne få et arbejde ved siden af fodbolden i Silkeborg, og det passede ham glimrende, at han havde andet end fodbold i livet.

- Der var en god sponsor i Silkeborg KFUM, der muligvis kunne skaffe mig et arbejde, hvis jeg spillede i klubben, og det var rigtig godt. Det var et fint tilbud, så det sprang jeg ud i. 

- Jeg trænede et par gange om ugen, og det var faktisk også dejligt ikke at skulle træne hver dag. Jeg nyder det på mange måder, når fodbold har fyldt så meget i mit liv, siger Dalgaard, der arbejder i firmaet Bet25.

I januar skiftede Dalgaard til VSK Aarhus i 2. division, da det passede bedre at være i Aarhus grundet arbejdet. Nu er boligen dog solgt, og han er derfor vendt hjem til, hvor det hele startede, i Skive IK. Her tørner han ud for klubbens Jyllandsserie-hold. Det kan du læse mere om her.

Når Thomas Dalgaard ser tilbage på fodboldkarrieren, så han er glad for, hvad han fik ud af fodboldtalentet.

- Jeg er da stolt over nogle ting i hvert fald. Der er ikke mange, der opnår at blive solgt to gange fra Superligaen og blive topscorer i Superligaen og 1. division, så de ting er jeg da stolte over, og jeg har levet af min hobby. Jeg er også stolt over, at det har kunnet lykkes.

- Man kan altid sige, at jeg kunne have taget nogle bedre valg, men generelt er jeg godt tilfreds med karrieren, men der vil altid være noget, som kunne have været bedre. Men jeg klager ikke, slutter 36-årige Thomas Dalgaard af med til LigaBold.dk.

Thomas Dalgaard er noteret for 94 Superliga-kampe med 33 mål og fire oplæg til følge.

Støt Randers FC og støt vores sponsorer.


Af Anders Jensen
Lørdag 28. november
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
03:23
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
02:38
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
02:31
McTominay forsvarer Pogba: Meget misforstået
02:31
Medie: FCK's tekniske direktør siger op
02:30
Liverpool-skuffelse i overtiden efter VAR-show
02:27
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
02:27
Koeman: Maradona kan hyldes med stor kamp
02:23
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
02:01
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
01:58
FCM og AaB holdt hinanden i skak i nulløsning
01:50
NFL-tråden III - Farewell Redskins
01:36
Koeman: Maradona kan hyldes med stor kamp
01:35
Benevento fightede sig til point mod Juventus
01:33
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
01:20
Effektive Alaves overrumplede Real
01:13
Brian Priske: Alle kan se at der er straffespark
01:11
Lucas Andersen: Vi har de største chancer
01:04
Medie: FCK's tekniske direktør siger op
01:02
Nicolai Boilesen: Man kan se at folk tvivler
01:00
McTominay forsvarer Pogba: Meget misforstået
01:00
Vred Henderson: Selv Brighton så ikke straffet
00:58
Kvist om Ståle-kritik: Må stå for egen regning
00:54
FCK-chef om Zanka: Ikke sådan vi skal agere
00:54
Leeds-slider: Vidste Raphinha ville score
00:54