Luk

Serie-stjerner: Grønkjær var en kæmpe opgave

| Danmark | 1 kommentar

Infoboks

Randers FC - AC Horsens
Superligaen Grundspil (02/02)
Bet25 1,59 4,20 5,40
Oddset 1,62 4,00 5,50
bet365 1,53 4,33 5,50

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Silkeborg IF- og Viborg FF-spiller Simon Nagel, der nåede at spille over 150 Superliga-kampe. Nu tørner han ud for Serie 3-holdet Mariehøj Kammeraterne Silkeborg.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Serie-stjerner: Grønkjær var en kæmpe opgave

Som ganske ung blev Simon Nagel en del af et udvalgt hold på Lolland-Falster for de bedste unge fodboldspillere, og hurtigt skulle klubberne for øjnene op for ham. 

Silkeborg var hurtig til at melde interesse, og den i dag 35-årige Simon Nagel siger til LigaBold.dk, at han tydeligt husker, hvordan en aftale kom i stand med den jyske Superliga-klub.

- Så var jeg på lejrskole, hvor jeg ringede hjem til min mor, og hun sagde, at Silkeborg havde været ude at se mig. De kunne godt tænke sig, at jeg kom derover og spillede og gik på college. 

- Det var jeg ovre at høre om. Så valgte jeg at takke ja til at begynde på fodboldcollege derovre, samtidigt med, at jeg skulle gå på handelsskolen, siger Simon Nagel til LigaBold.dk og fortsætter:

- Jeg var tæt på at fylde 17 år. Det var en stor beslutning at skulle flytte fra hjemmet og over på fodboldcollege. Du trænede om morgenen og aftenen, og så gik du i skole i mellemtiden. 

- Man skulle bo i en lejlighed for sig selv. Man skulle også vaske tøj og købe ind, så det var ikke bare lige at spille fodbold. Man skulle klare hverdagen selv, så det var en stor beslutning.

I sommeren 2004 blev Nagel en del af førsteholdstruppen i Silkeborg. Den første tid i klubben var ganske hektisk, da han skulle passe sin skole samtidigt med.

- Jeg havde pludselig rigtig mange bolde i luften, men jeg kom igennem nåleøjet og spillede mig ind som fast medlem. Det var en god tid.

Simon Nagel fik debut mod OB 24. oktober 2004, da Silkeborg tabte 0-3. Selvom det blev til et nederlag, så var det ét af de største højdepunkter i Silkeborg-tiden.

- Jeg kan huske, at det var mod OB, hvor jeg blev kastet ind på højrekanten over for Fernando Derveld, der var en rimelig stærk back på det tidspunkt.

- Jeg kan huske, at jeg ikke rundede ham en gang, så der fik jeg min ilddåb, kan man sige. Det gav selvfølgelig smag på mere. Derudover var det, da jeg scorede mit første mål for Silkeborg mod AGF. Der tror jeg faktisk, at jeg spillede over for Brian Steen (Brian Steen Nielsen, red.) og Stig Tøfting, så det var nogle rigtig stærke spillere, som jeg kom over for.

Simon Nagel fik også skabt sig et navn blandt ungdomslandstrænerne, og i august 2006 fik han sin debut på U21-landshold. Den bedrift er han stolt af.

- Det var jeg superglad for og specielt at komme med på u-landsholdene. Årgang 85 var en rigtig, rigtig stærk årgang, hvor der var Niki Zimling, Morten 'Duncan' og Kasper Lorentzen, der også var møggod. 

- Dem var man op imod, og de spillede også i store klubber i Danmark, så det var specielt at blive udvalgt blandt dem også. Jeg fik ikke så mange kampe, men jeg har trods alt nogle kampe, men man skal også være glad for, at man har været en af de bedste i ens årgang. Så det er jeg også superglad for, at jeg også nåede.

Grønkjær var virkelig stærk

Det blev til tre år for Simon Nagel i Silkeborg, hvor midtbanespilleren kom til at stå over for mange skræmmende modstandere i Superligaen. Han fremhæver dog én modstander som den sværeste.

- Den bedste spiller, som jeg har stået over for, var, da jeg spillede i Silkeborg. Der blev jeg omskolet til højre back og blev også udtaget til U21-landsholdet som højre back. Der kan jeg huske, at jeg spillede i Parken over for Jesper Grønkjær. Det var en kæmpe opgave. Han var virkelig, virkelig stærk, da han kom tilbage. Det var der ingen tvivl om. Det var en hård spiller at spille over for.

Af gode holdkammerater fremhæver Nagel blandt andet Peter Degn, der altid var garant for et knivskarpt indlæg.

Efter tre år i Silkeborg, hvor han nærmest var fast inventar i startelleveren, tog han videre til Viborg. Silkeborg rykkede ned fra Superligaen, da det blev til en sidsteplads i sæsonen 2006/2007. Han havde dog fået smag på mere Superliga-bold.

- Jeg valgte Viborg, fordi jeg havde en chance for, at jeg kunne spille fast der. Jeg har også været glad for at være i Viborg. Der var også nogle dygtige spillere, men det gik selvfølgelig ikke så godt. 

- Det var trods alt med Steffen Højer, Thomas Frandsen og Thomas Andie, så det var også nogle spillere, der havde prøvet noget, så jeg følte, at jeg kunne udvikle mig der. Det synes jeg også, at jeg gjorde, og det var en god tid. Man var dog igennem et generationsskifte, så spillemæssigt var det også en hård tid. Man fik lidt hård på brystet, siger Nagel.

Kent Nielsen trak Nagel til Horsens

Det blev kun til en sæson for Nagel hos de grønblusede, hvor Viborg endte med at rykke ud af Superligaen. Turen gik videre til Horsens i sommeren 2008, og det var der en bestemt grund til. Når han ser tilbage på skiftet til Horsens, så mener Nagel, at han måske skulle have været mere koldblodig.

- Da jeg kom til Horsens, var Kent Nielsen der. Han var en af grundene til, at jeg skiftede, fordi jeg synes, at han var en dygtig træner på det tidspunkt. Han fik meget ud af få ting. 

- Jeg var dog godt klar over, at han nok var på vej videre, men jeg tog chancen for at prøve ham. Man kan altid stå og være bagklog. Jeg var glad for at være der med nogle dygtige spillere som Gilberto Macena og Rawez Lawan, der var gode på det tidspunkt.

- Så jeg fortryder det ikke, men når jeg tænker tilbage, så er det nok også et af de steder, hvor jeg muligvis skulle have haft koldt vand i blodet og så været blevet. Jeg havde det godt i trygge rammer.

Det blev en noget blandet omgang for Simon Nagel. Kent Nielsen forlod trænerjobbet til fordel for Brøndby i januar 2009. Henrik Jensen kom til og gav ikke Simon Nagel meget spilletid i et halvt år, inden midtbanespilleren igen kom en smule i aktion under Johnny Mølby fra sommeren 2009.

I januar 2011 var tiden i Horsens slut for Simon Nagel, og det endte med et skifte til Vendsyssel i 1. division. Midtbaneslideren svømmede ikke i tilbud, men han havde nogle bekendte i klubben, og derfor blev det Vendsyssel.

- Mikkel Rask var der på det tidspunkt, som jeg også havde spillet med i Viborg. Så jeg tog derop og spillede og var okay glad for det. Jeg var bare glad for at spille fast fodbold igen.

Glædeligt gensyn med Viborg

Det blev til et kort ophold i Vendsyssel på lidt over et halvt år, og bruddet med klubben skete ikke på den bedste måde, siger Nagel, uden at ville gå dybere ind i det. 

En ny mulighed opstod dog for Nagel i starten af 2012, da midtbanespillerens tidligere træner i Viborg Ove Christensen gerne ville have Nagel tilbage til de grønblusede. På det tidspunkt var Nagel begyndt at læse ved siden af som kontorelev i SKAT, og det var ganske hektisk.

- Jeg var faktisk på 37 timer. Jeg mødte ind på arbejde i Skive og pendlede til Viborg for at træne, og så hjem til familien bagefter og så kamp i weekenden, så det kørte derudaf. 

- Jeg var fast besluttet på, at når jeg var gået i gang med uddannelsen, så ville jeg også have gjort den færdig. Så havde jeg også en uddannelse den dag, at fodbolden var færdig.

Hun husker sit gensyn med Viborg med gode minder.

- Det var en rigtig, rigtig god tid. Viborg og Ove (Christensen, red.) fik skabt et rigtig godt hold. Vi havde en rigtig stærk sæson, og jeg tror ikke, at vi tabte i 19 kampe, og vi rykkede op. Vi havde et godt hold, og vi havde blandt andet Thomas Dalgaard, der høvlede den ene kasse ind efter den anden. 

- Vi havde en Martin Hansen på mål, en kanonstærk målmand i 1. division. Jeppe Grønning var der også, som nu er anfører i Viborg. Vi havde måske ikke et stærkt hold spiller for spiller, men vi kæmpede for hinanden og stod sammen. Det var et stærk fællesskab, som bar os sammen i mange kampe.

Efter to et halvt år i Viborg som blandt andet bød på oprykning til Superligaen, men også en nedrykning mere i sæsonen 2013/2014, kunne Nagel og Viborg ikke blive enige om det økonomiske, og derfor var et brud uundgåeligt. 

I stedet for skiftede Nagel til Vejle, og det blev en periode med op- og nedture. Et drilsk knæ satte blandt andet en stopper for meget.

-  Jeg vidste ikke, hvad der var galt med knæet, og det blev værre og værre, og jeg kunne ikke træne eller spille. De endte med, at de fandt ud af, at mit korsbånd var gået i stykker. 

- Jeg spillede lidt i starten, men jeg var ude i 12 måneder. Jeg kom så tilbage, og så fik jeg lavet en masse mål i de få kampe, som jeg var med i. På det tidspunkt tænkte jeg, at jeg var helt tilbage, men så rev jeg en muskel af i låret. Så jeg måtte bruge fem måneder på sidelinjen og kom så fint tilbage efterfølgende.

- Så kom der en ny ejer, der opkøbte klubben, og så skete der nogle forskellige ting og udskiftning af spillere og nye trænere. De havde en måde, hvorpå de ville køre det, og der var jeg ikke en af de udvalgte. Jeg var selvfølgelig skuffet og vred over, at jeg ikke spillede, men jeg prøvede så at levere til holdet, når jeg spillede.

Ville bruge mere tid med familien

Efter tre år i Vejle stod den dengang 32-årige Simon Nagel foran en stor beslutning i sommeren 2017. Skulle karrieren fortsætte på topplan, eller skulle han begynde at drosle ned. 

Han endte med det sidste, primært på grund af, at han gerne ville bruge mere tid med familien. Han endte med at tage til Kjellerup, der spillede i 2. division. Det blev dog et kort ophold på blot få måneder, da det ikke kunne harmonere med familielivet. Derefter lakkede karrieren på divisionsniveau mod en ende.

- Jeg gik i to måneder derhjemme og fik også lidt tilbud ind fra et par steder i Skandinavien. Jeg var dog ikke klar til at ofre, at familien skulle flytte. De har flyttet meget i tiden med fodbold. 

- Vi havde en base i Silkeborg, og jeg var ikke klar til, at jeg skulle flytte for at spille ude. Jeg havde heller ikke lyst til at flække rundt på landevejene for at komme til fodbold og bruge en masse tid på det. Så kom jeg ud til Kjellerup og spillede lidt 2. division der. Det var en super klub med nogle dejlige mennesker, men på det tidspunkt var der ikke nogen penge i det.

- Vi startede med at træne klokken 18, og så kom Jonas Dal, og han rykkede tidspunktet lidt længere frem, hvilket var forståeligt nok, men det kunne jeg ikke helt få til at harmonere med familien og sådan noget også med hensyn til nyt job og hente børn og kaste dem ind i huset og gå til fodbold to gange om ugen og kamp i weekenden. Det følte jeg ikke, at jeg kunne forsvare over for min familie. Jeg besluttede der, at jeg ikke gad for at forsøge mig rundt omkring længere.

Nyder at spille seriefodbold

Simon Nagel spiller stadig fodbold, og det gør han i Mariehøj Kammeraterne Silkeborg, der netop er rykket ned i Serie 3. Der har han været i to år. 

Han trænede en smule i Silkeborg KFUM inden, men det tog for meget af tiden fra familien. Han nyder fodboldtilværelsen på serieniveau, hvor fællesskabet er i højsædet.

- Det var faktisk min genbo, der spillede dernede, som spurgte, om jeg ikke havde lyst til at spille. Jeg kendte også en del af dem fra ungdomsårene i Silkeborg, og så sagde jeg ja til det, og det er jeg glad for. Det var en træning og godt fællesskab. Det har jeg været superglad for. Jeg elsker stadig at spille fodbold. Det har været rigtig godt.

Tiden i Mariehøj har lidt utraditionelt budt på mange mål for Nagel. Han fik selv lov til at vælge sin position på banen for Mariehøj i starten, og der valgte han positionen helt på toppen. Simon Nagel vil skyde på, at han har scoret over 100 mål for serieklubben, og det har været sjovt at prøve.

- Det er meget sjovt, og det er altid sjovt at score. Der går også lidt sport i den, hvor jeg måske godt kunne have spillet den, men så gik på mål i stedet for. De har de andre måske været lidt træt af, siger Simon Nagel med et smil og tilføjer, at han i øjeblikket mere spiller på den position, hvor der er behov for det.

Simon Nagel har stadig en stor kærlighed til fodbold og synes, at det er 'skidesjovt', som han siger det. Det hele er dog ikke kun for sjov.

- Derudover er det sådan, at når man går på banen, så vil man gerne vinde. Det gen er der stadig.

Når den nu 35-årige midtbanespiller kigger tilbage på karrierens meritter, er det med stolthed. Her nævner han blandt andet en lang periode i Viborg uden nederlag og debut på de danske ungdomslandshold som højdepunkterne.

- Når man spiller, går man og drømmer om det ultimative med at komme til udlandet. Når jeg kigger tilbage på det, som jeg har prøvet og opnået, så er jeg stolt over det. 

- Der er ingen tvivl om, at jeg har opnået det, som mit talent har været berettiget til. Jeg har altid haft drømmen om at komme til udlandet, men jeg har nok også set herefter, at jeg ikke har været god nok. 

- Jeg er stolt over det, som jeg har opnået og det antal kampe, som jeg har spillet, også på U20- og U21-landsholdet. Jeg har også scoret nogle fine mål, så jeg er stolt, siger Nagel til LigaBold.dk.

Midtbanespilleren nåede at spille 162 Superliga-kampe. Simon Nagel er i dag ansat på Aarhus Universitet, hvor han sidder med adgangssikkerhed.

Støt AC Horsens og køb en fanfigur


Af Anders Jensen
Mandag 25. januar
Søndag 24. januar