Luk

Serie-stjerner: Movsisyan smadrede bare alle

| Danmark | 2 kommentarer

Infoboks

AZ Alkmaar - Randers FC
Europa Conference League Gruppe D (09/12)
Oddset 2,35 3,45 3,00
bet365 2,00 3,50 3,20

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Søndag kan du læse om den tidligere Randers FC- og Hobro-spiller Jonas Brix-Damborg, der står noteret for 232 Superliga-kampe.

35-årige Jonas Brix-Damborg er spillende assistenttræner for Vorups Jyllandsserie-hold.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Serie-stjerner: Movsisyan smadrede bare alle

I starten spillede Jonas Brix-Damborg bare hyggebold med vennerne, men da han kom på Hessel Gods Fodboldkostskole, hvor unge Brix-Damborg kom under vingerne hos blandt andre Flemming Povlsen og Kent Nielsen, blev det seriøst.

Han siger til LigaBold.dk, at det var her, at han for alvor tog fodbolden alvorligt.

- Det var en af Danmarks eneste fodboldkostskoler, og der kom fodboldspillere fra hele landet. Der var også nogle, der spillede på øverste niveau på det tidspunkt, så der blev jeg matchet rigtig godt. 

- Der tog det fart, fordi jeg havde været et niveau over dem, jeg spillede med i de lavere ungdomsrækker, men også fordi trænerne troede så meget på mig, så jeg fik rigtig meget tillid, og så udmøntede det sig rimelig hurtigt i en kontrakt med Randers, og så tog det fart.

- Jeg begyndte så at træne som U19-spiller, og jeg blev hurtigt indlemmet i Superliga-truppen, og så gik det som hånd i handske. Jeg fik min debut forholdsvist hurtigt efter det, og så gik det slag i slag, og jeg udviklede mig hurtigt, hvor jeg også kom ind over U21-landsholdet, siger Jonas Brix-Damborg til LigaBold.dk.

Han husker, at skolen blev nedprioriteret, og Brix-Damborg gav fodbolden 'én over nakken', som han selv udtrykker det. Prioriteringen gav resultater på fodboldbanen, selvom resultaterne i skolen godt kunne have set bedre ud.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonas Brix-Damborg ses her i kamp for Randers FC. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Randers-gennembrud og U21-landskampe

Som ganske ung spillede han sig ind i varmen hos Randers FC, og i 2005 fik han debut for kronjyderne. Det blev starten på en god tid, hvor han også spillede sig i betragtning til U21-landsholdet.

- Jeg blev en del af førsteholdet i Randers, hvor jeg kom til at spille rigtig meget i en ung alder. Der var også rigtig mange ældre spillere, så det var super fedt, og som jeg kunne lære rigtig meget af. De mange kampe gjorde også, at jeg blev interessant for U21-landsholdet. Det var rigtig fedt, siger Brix-Damborg, der endte med at få syv U21-landskampe.

Da den daværende Randers-spiller var inde omkring ungdomslandsholdet, var der en smule interesse for ham, men han endte med at blive skadet.

- Jeg blev dog brat stoppet af en alvorlig ankelskade, som bremsede det hele. Det begyndte at summe lidt rundt omkring.

Jonas Brix-Damborg endte med at spille hele 138 kampe for Randers FC med et mål til følge, og han har flere højdepunkter fra tiden, som midtbanespilleren husker tilbage på med gode minder.

- Det var uden tvivl i 2006-sæsonen, hvor vi vandt pokalfinalen, og efterfølgende røg vi til Fenerbahce for at spille nogle Europa Cup-kampe. Det er sjovt, at Randers vandt pokalfinalen senest, og nu har holdet mødt Galatasaray. Der er rigtig meget deja-vu, så det har taget mig ned ad 'memory lane'. Jeg har haft rigtig mange fede oplevelser. Det er den ene. Den anden er 2010-sæsonen, hvor vi på mirakuløs vis reddede os og klarede skærene. Det var en rigtig fed sæson.

Artiklen fortsætter under billedet.

Yura Movsisyan havde en vigtig rolle i 2010-sæsonen, mener Jonas Brix-Damborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vilde Movsisyan

I løbet af fodboldkarrieren spillede han med og mod mange dygtige spillere, men én spiller har gjort et særligt indtryk på ham.

- Én, der står tydeligst for mig og gjorde en kæmpe forskel, var Yura Movsisyan i 2010-sæsonen, hvor vi var håbløst bagefter, men han kom ind i vinterperioden og gjorde virkelig en forskel og smadrede alle Superliga-holds forsvar. Han smadrede bare alt og alle, men jeg synes, at der har været mange spillere, som jeg har været imponeret af, men det er nok den spiller, der gav størst værdi til holdet.

Hvad tilførte han holdet?

- Der er to ting i det. Det ene var den der amerikanske mentalitet med, at janteloven var ikke noget, som han kendte til. Han kom ind at satte nogle nye standarder. Han var god til at få os andre med og var udslaget for, at det lykkedes. 

- Han havde den mentalitet, og den fik han implanteret i truppen. Så tror jeg bare, at hans færdigheder var så tydelige og dygtige, som betød, at det rykkede noget, så det var en kombination af de to ting, siger Brix-Damborg om armeneren, der scorede 12 mål i 30 Superliga-kampe for Randers FC.

Randers har stadig en stor plads i midtbanespillerens hjerte, og han kender mange i klubben.

- Klubben betyder rigtig meget. Det var der, at det hele startede, og jeg har et rigtig godt forhold til Randers, og jeg kom rigtig godt derfra, og jeg havde en sindssyg god tid der. Jeg kommer stadig på Randers Stadion, og nu er Søren P. (Søren Pedersen, red.) blevet direktør. 

- Han var én af dem, som jeg blev oplært af i fodboldverdenen, og Ralf P. (Ralf Pedersen, red.) er også blevet træner derinde. Han var også en af mine læremester. Også Thomas Thomasberg, som jeg senere havde i Hobro, og som nu er træner i Randers, så jeg har et rigtig godt forhold til klubben. 

- Jeg har jo boet i Randers i hele min Hobro-tid, og jeg har et tæt forhold til Randers. Det er en klub, som jeg ikke noget dårligt at sige om. Jeg synes, at det er en rigtig fed klub.

Af betydningsfulde trænere nævner han Lars Olsen som vigtig for karrieren, da han fik meget tillid af Olsen.

Sejre over Brøndby og FCK og smertefuld nedrykning

I sommeren 2011 løb Jonas Brix Damborgs kontrakt med Randers ud, og det betød samtidigt et exit. Han husker, at daværende Hobro-sportschef Jens Hammer Sørensen fra Hobro var meget opsat på at få ham til klubben, og det var med til, at han skiftede til de gulblusede.

- I vintervinduet kom Jacob Nielsen (daværende Randers-direktør, red) og sagde til mig, at jeg nok ikke indgik i planerne, men jeg var velkommen til at tage kampen op det sidste halve år af min kontrakt, og det valgte jeg, men allerede der var der tilbud fra Fredericia, og jeg vidste ikke, men jeg valgte at forfølge min chance i Randers. Det er en klub, der betyder meget for mig.

- Jeg lod min kontrakt løbe ud, og så var der forskellige ting. Der var også noget fra Superligaen, men jeg kunne mærke, at i det sidste halve år i Randers havde jeg ikke spillet ret meget. Der betød det mere for mig at tage et skridt ned for at kickstarte min karriere og spille en masse igen. Så vedholdende og ægte interesse fra Jens Hammer (Jens Hammer Sørensen, red.) gjorde nok udslaget for, at jeg endte i Hobro.

Det blev starten på en lang ære for ham i Hobro. Hele ti år nåede Brix-Damborg at tørne ud for Hobro. Af store højdepunkter tager han fat i oprykningssæsonen 2013/2014, hvor klubben sikrede en plads i Superligaen. I den første Superliga-sæson husker han tilbage på tre sejre over Brøndby i sæsonen 2014/2015 og en 3-0-sejr over FCK i Parken 10. august 2014, der medførte stående ovationer med ti minutter tilbage af opgøret, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses en skuffet Jonas Brix-Damborg efter Hobros nedrykning fra Superligaen i 2020. Foto: Henning Bagger/Henningbagger/Ritzau Scanpix

Af nedture kan midtbanespilleren ikke komme uden om de to nedrykninger med Hobro, men nedrykningen fra Superligaen i 2020 gjorde ekstra ondt.

- Den seneste nedrykning, hvor man røg ud i de her playoffkampe og troede på det til allersidst, hvor vi så endte med at rykke ned ud fra to kampe. Den gjorde nas. Den form for playoffkampe er virkelig kedelige set udefra, men når du er inde i maskinrummet, er det hårdt at være i. Det endte med den ultimative fiasko ved at rykke ned. Det gjorde nas, og det tog mig lang tid også for klubben, og vi tog det med i den efterfølgende sæson desværre.

Midtbanespilleren glæder sig over, at han har været med til at sætte et stort aftryk i Hobro.

- Det har været en vanvittig tid på både godt og ondt, men klart mest godt. Det var vigtigt, at da jeg kom til Hobro, at jeg kom i gang med at spille, og jeg troede bare, at jeg skulle spille en sæson eller halvanden for at blive interessant igen. Så kunne jeg se, at der var den her specielle ånd, og jeg fik et stort ansvar.

- Jeg var en af de spillere, som de hentede ind, der havde prøvet mest, og den erfaring og professionalisme, som jeg havde fået fra en større klub, skulle jeg forsøge at bringe, og det tiltalte mig rigtig meget, at jeg fik så stort et ansvar. 

- At det så tog den drejning, som det gjorde, det var uventet for mig, klubben og Danmark, at man lige pludselig skulle gøre sig gældende i toppen af 1. division og være med i spillet om en oprykningsplads. Det var vanvittigt fedt og en sindssyg rejse, og jeg er vanvittigt privilegeret over at have været en del af det.

Taknemmelig og stolt

I sommeren 2021 var karrieren på topplan forbi for Jonas Brix-Damborg, men han har ikke sluppet båndet til Hobro. Han er nemlig bestyrelsesmedlem i 1. divisionsklubben, og den tidligere Randers- og Hobro-spiller ser nu tilbage på karrieren med stolthed, selvom en skade spændte ben for flere kampe for U21-landsholdet.

- Da jeg offentliggjorde, at jeg stoppede, der skrev jeg også, at det ikke var mange titler, som jeg havde vundet, men jeg synes bare, at jeg har nogle fede oplevelser med i bagagen og nogle fodboldbedrifter, der har skrevet sig ind i den danske fodboldhistorie, og det er jeg bare sindssygt taknemmelig og stolt over at have været en del af, siger Jonas Brix-Damborg til LigaBold.dk.

Ved siden af bestyrelsesarbejdet i Hobro er 35-årige Jonas Brix-Damborg også spillende assistenttræner i Jyllandsserie-klubben Vorup FB, hvor Brix-Damborgs tidligere holdkammerat Svenne Poulsen er cheftræner.

Han fortæller, at kroppen har det fint, men Brix-Damborg kan også godt mærke, at mange år på topplan har sat sine spar.

Når den tidligere Superliga-spiller ikke dirigerer uden for kridtstregerne, arbejder han som forsikringsmægler.

Det blev til i alt 232 Superliga-kampe med et mål og tre oplæg til følge for Jonas Brix-Damborg.


Af Anders Jensen
Mandag 6. december
Søndag 5. december
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
16:57
FCM smadrede på: Brøndby virkede stressede
16:57
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:54
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:53
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:51
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:51
Glad Kadrii: Eriksen elsker OB og omvendt
16:49
FC Midtjylland - Jugoslavisk vandpolo
16:47
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
16:47
FCM smadrede på: Brøndby virkede stressede
16:45
Priske: Flere SL-spillere kan begå sig i Belgien
16:44
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
16:44
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:44
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:44
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:42
Lindstrøm er nomineret til månedens BL-talent
16:41
Dyhr: Tæt på selv at svinge køllen ved 2-0-mål
16:41
Glen kan tage over: Genk-træner er presset
16:41
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:41
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
16:39
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
16:39
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:38
Politiet sigter BVB-komet for dommer-kritik
16:37
Genk fyrer: Riddersholm er ny cheftræner
16:37
Kritik af FCK for ulønnet job: Op til den enkelte
16:34