Luk

Serie-stjerner: Ståle var vigtig for min karriere

| Danmarksserien | 5 kommentarer

Infoboks

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner. 

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere FC København-spiller Cesar Santin, der har en stor stjerne i hovedstadsklubben med hele 220 kampe og 84 mål. Nu er Santin spillende assistenttræner i Danmarksserieklubben Fremad Valby. 

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Ståle var vigtig for min karriere

Brasilianske Cesar Santin blev hentet til europæisk fodbold i 2004, men det var først fire år efter, at den vævre brasilianer blev en del af den bedste danske række. Første stop for Cesar Santin i sin europæiske karriere var hos svenske Kalmar, hvor han spillede i fire år.

Den nu 39-årige brasilianer fortæller til LigaBold.dk, at han husker sin start i Sverige som hård, da der var en stor tilvænning.

- Jeg kom til Sverige i 2004, da jeg var i starten af 20'erne. Jeg startede med at tage til København, og derefter tog jeg til Kalmar i en lille bus. Det var meget koldt på det tidspunkt, og det sneede.

- Mit første år i Sverige var ikke det bedste år for mig, da jeg skulle vænne mig til kulden, samt hvordan svensk fodbold var på det tidspunkt. Efter mit første år begyndte alt at blive bedre for mig, og jeg spillede mere og mere, og efter et par år kom jeg til FCK, siger Cesar Santin til LigaBold.dk.

I den svenske liga blev der gået til den, og det var Santin ikke vant til.

- I Sverige var det mere hård og powerfuld fodbold. Spillerne var meget stærkere end i Brasilien. På det tidspunkt blev der spillet mange lange bolde i Kalmar, og det begyndte jeg stille og roligt at vænne mig til.

- Derefter begyndte jeg at træne lidt bedre, og derigennem blev jeg stærkere. Derefter passede jeg bedre ind i svensk fodbold. I Brasilien var jeg vant til at spille med bolden uden så mange tacklinger. I Sverige var det lidt mere powerfuldt, og derfor havde jeg det lidt svært i mit første år.

Kendte ikke til FCK-interesse

Han fik sidenhen succes i Kalmar. I de sidste to år af tiden i den svenske klub bragede han 22 mål ind i 48 kampe i Allsvenskan. Det betød, at FC København kom på banen med et tilbud til Santin i 2008. På tidspunkt kendte han godt til lidt interesse, men han havde ikke regnet med, at FC København var klar til at købe ham.

- Jeg skiftede til FCK i 2008, hvor jeg havde haft to gode år før i Kalmar. Jeg vidste faktisk ikke, at FCK var interesseret i starten. Jeg fandt først ud af det, da FCK bød på mig. Jeg vidste dog, at der var nogle klubber, der var interesserede i at købe mig på det tidspunkt både europæiske og andre svenske klubber.

- I 2008 sendte FCK et tilbud, og min agent fortalte mig om det, men efter jeg kom til FCK, talte jeg med Ståle (Solbakken, red.). Han sagde til mig, at de havde fulgt mig i 10-15 kampe, men det vidste jeg ikke.

Hvad tænkte du, da FCK viste deres interesse?

Jeg vidste, at FCK var en af de største klubber i Skandinavien. Da jeg hørte om deres interesse, blev jeg glad, men min agent spurgte mig, om jeg havde lyst til at spille der, eller om jeg skulle blive i Kalmar lidt længere.

- Jeg ville gerne til FCK, da FCK er den største klub i Skandinavien. Det var ikke en så lang snak på det tidspunkt, fordi de sendte tilbuddet, og så sagde Kalmar ja, så jeg skulle svare hurtigt.

Første sæson var noget specielt

Ståle Solbakken tog hurtigt brasilianeren ind på holdet, og han spillede sig fast på FC København-holdet allerede i 2008/2009-sæsonen. Når Santin husker tilbage på tiden i FCK, så står den første sæson klarest i erindringen. Her spillede han blandt andet mod Valencia og Manchester City i den daværende UEFA Cup og vandt det danske mesterskab.

- Min første sæson var nok den bedste, fordi jeg kom til klubben, og der var ikke så mange, som der kendte mig. Nogle kendte mig selvfølgelig grundet min tid i Sverige. Jeg gjorde det godt, selvom jeg ikke scorede så mange mål den sæson.

- Jeg hjalp dog holdet meget i den sæson. Der var også min første titel i FCK, så det var en speciel sæson for mig, selvom alle mine titler betyder noget for mig.

Brasilianeren endte med at vinde fire danske mesterskaber med FC København i de fem år, hvor han var i den danske hovedstadsklub. Det var en lidt anden tilværelse end i svenske Kalmar, og han kunne også godt fornemme, at forventningerne til holdet var store.

Kunne du mærke presset i FCK i forhold til Kalmar?

Ja, selvfølgelig. Det er den største klub i Skandinavien, så alle drømmer om at spille her. Jeg tror, at mange spillere i Skandinavien drømmer om at spille i FCK. Jeg havde set nogle kampe med FCK, inden jeg kom til klubben blandt andet deres opgør i Champions League mod Manchester United.

- Jeg vidste derfor, at det var en stor klub, og derfor forventede jeg også, at presset fra fansene og alt udenom ville være større end i Kalmar. Jeg tænkte dog ikke så meget over det, inden jeg besluttede mig at rejse til København. Jeg tænkte, at chancerne for at spille i Europa var langt større i FCK end i Sverige.

Ærgrer sig over ’fløjte’-episoden

Cesar Santin viste sig også frem på den internationale scene for FC København i europæiske kampe. Det var mest for det gode, men i Champions League-opgøret mod FC Barcelona i efteråret 2010 kom han i vælten, hvor den fløjtende målmand José Pinto snød ham.

- Det var på Camp Nou. Jeg tror, at der stod 0-0, og Martin Vingaard spillede bolden til mig. Jeg kom derfor alene igennem med målmanden Pinto, og så fløjtede han som dommeren. Så stoppede jeg, og så kiggede jeg tilbage, at Ståle råbte af mig: ’Løb, løb, lad være med at stoppe’. Det forstod jeg ikke så meget af, da jeg var sikker på, at dommeren havde fløjtet. Det var ikke mit bedste øjeblik i FCK-trøjen.

Var du skuffet over situationen efter kampen?

Ja, selvfølgelig. Efterfølgende tænkte jeg over, hvorfor jeg stoppede, fordi der kunne have været opstået en god scoringsmulighed. Jeg kunne også have spillet bolden til N’Doye, da han var alene i den anden side. Da jeg så situationen på tv, tænkte jeg: ’Det var en stor chance, som jeg missede’. Sådan er fodbold. Jeg troede, at dommeren fløjtede, og så stoppede jeg. Det kan ske.

Alligevel var Champions League-kampene det allerstørste for Cesar Santin i FCK-trøjen, selvom de danske mesterskaber i 2009, 2010, 2011 og 2013 også er store højdepunkter.

- Når du vinder mesterskabet, er det altid fedt, men da vi spillede Champions League, var det selvfølgelig også vigtigt. Det var også dejligt, da jeg scorede mål. Champions League-kampene var dog mine største øjeblikke i FCK-trøjen.

Ståle har været vigtig

Den nuværende FC København-manager Ståle Solbakken var manden, der hentede Santin til FCK, og brasilianeren er Solbakken evig taknemmelig for, at nordmanden gav ham chancen i hovedstadsklubben.

- Han var meget vigtig for min karriere, fordi han virkelig gav mig tillid. Da jeg kom til klubben, fik jeg næsten lov til at spille alle kampe. Jeg synes også, at jeg var vigtig for holdet, fordi jeg var i FCK i fem år, og vi vandt mesterskabet fire gange, og vi var også to gange i Champions League, så det var en god tid. Ståle var selvfølgelig vigtig for mig.

Cesar Santin nåede at spille sammen med mange prominente navne i FCK, men han har to favoritter, da han bliver spurgt, hvem der var bedst i FCK i brasilianerens tid i klubben.

- FCK har altid haft mange gode spillere, men jeg synes en af de bedste spillere, som jeg har spillet med, var Jesper Grønkjær. Han var rigtig god. Også Ailton (Almeida, red.). Hans kvalitet var fantastisk. Da jeg kom til FCK, var der mange gode spillere, men det er nok de bedste spillere, som jeg har spillet med i FCK.

Brasilianeren har dog også store roser tilovers for angriberen Dame N’Doye, som han havde et stærkt makkerskab med.

- Dame N’Doye er en af de bedste angribere, som jeg har spillet med i hele min karriere. Han var stærk og kunne holde i bolden. Jeg synes, at vi dannede en god duo for FCK, fordi jeg var altid omkring ham, og vi scorede mange mål sammen, siger Cesar Santin, der tilføjer, at han stadig har kontrakt med senegaleseren. De talte blandt andet sammen, da N’Doye valgte at forlade FCK.

Stolt af karrieren

Cesar Santin har nærmest opnået ikon-status i FCK med 220 kampe og 84 mål. Det gør ham til den næstmest scorende spiller i klubben. Når han kigger tilbage på tiden i FCK, er det også med stor glæde.

- Jeg er meget stolt af min tid i FCK, fordi alle ved, hvor svært det er at spille for FCK og gøre det til en succes. Jeg spillede cirka 220 kampe for FCK, og jeg scorede 84 mål, så jeg er den næstmest scorende spillere for FCK nogensinde, så det er jeg meget stolt af, og jeg er også glad for, at jeg kunne få lov til at blive i FCK så lang tid.

De københavnske fans har også en speciel plads i Santins hjerte. De har altid støttet ham og klubben, og det værdsætter han meget.

- Da jeg kom til klubben, var jeg meget glad for den store opbakning, der var fra fansene til FCK. De råbte altid, og de løftede holdet, specielt når vi spillede i Parken. Der var altid 12-15.000 mennesker på stadion, så det var altid godt at spille med så mange folk i ryggen, og det er meget vigtigt for os fodboldspillere.

I december 2013 var tiden i FC København slut for Cesar Santin, der blev solgt cypriotiske APOEL Nicosia. Det var et naturligt skifte for brasilianeren, der ikke fik meget spilletid i den sidste tid.

- Jeg fik et tilbud fra APOEL på det tidspunkt, og jeg besluttede mig for at skifte til klubben. Jeg spillede ikke så meget de sidste seks måneder i FCK, og så fik jeg et tilbud fra APOEL, og så snakkede jeg lidt med Ståle, og så sagde han, at jeg godt måtte forlade FCK.

- Han sagde, at jeg havde givet alt, hvad jeg kunne til klubben. Efter tiden i Cypern, skiftede jeg tilbage til Kalmar og spillede der i seks måneder. Så tog jeg tilbage til Brasilien og spillede seks-otte måneder i en lille klub. Efterfølgende stoppede jeg karrieren. Jeg har haft en rigtig god fodboldkarriere.

Spiller stadig lidt

I 2016 lagde Cesar Santin støvlerne på hylden på det professionelle plan. Han endte dog med at rejse tilbage til Danmark, da hans kone fik et job i Danmark. Her opstod der en mulighed for, at han kunne spille og træne i Danmarksserieklubben Fremad Valby.

- Jeg spiller stadig en smule, men lige nu har jeg en skade, så jeg er ude i mere end en måned nu. Jeg hjælper også med at træne angriberne i Fremad Valby.

- Nogle gange spiller jeg også. Jeg er dog 39 år, og jeg ved, at det er et lavere niveau, men fyrene kan løbe meget, og jeg er lidt gammel. Så jeg spiller ikke så meget lige nu. Jeg spiller måske 20-30 minutter i anden halvleg af kampene. Det er nok for mig, siger Cesar Santin og fortsætter, at der måske er en ny stjerne gemt i Santin-familien:

- Min kone er brasiliansk, men har italiensk statsborgerskab. Hun fandt et job her, og så besluttede vi at flytte til Danmark. Vi har vores søn Luca på seks år, som går i skole og snakker dansk. Det er godt for hans uddannelse, at han er i Danmark sammenlignet med Brasilien.

Håber du, at din søn også bliver fodboldspiller?

Det er min drøm, men han får lov til at vælge. Lige nu kan han rigtig godt lide fodbold, og han kan spille hele dagen, hvis vi giver ham lov til det, så det er første skridt.

- Jeg lader ham vælge, men selvfølgelig vil jeg blive stolt, hvis han bliver en professionel fodboldspiller.

- Han er kun seks år, så han spiller kun for sjov, men det kunne være godt for mig, hvis han bliver en professionel fodboldspiller, siger Santin med et smil.

Cesar Santin siger, at han er rigtig glad for at være tilknyttet Fremad Valby, hvor der er mange frivillige kræfter, der hjælper til. Ved siden af tjansen i Fremad Valby er brasilianeren i fuld gang med at åbne et akademi. Her kan man lære at score flere mål, som Santin siger det.

- Jeg er ved at åbne et angrebsakademi i Valby, og vi har stadig ting, som skal gøres, men vi er der næsten. Det er planen, at jeg åbner et angrebsakademi, hvor jeg træner børn og folk, der gerne vil lære at score flere mål. Jeg tror, at vi snart kommer til at have alting klar, siger Cesar Santin til LigaBold.dk.

I løbet af den professionelle karriere nåede Cesar Santin at være tilknyttet EC Sao José, Grêmio, EC Vitória, Kalmar FF, FC København, APOEL Nicosia og Aimoré-RS.


Af Anders Jensen

5 kommentarer

spartan 09:24          
I forhold til hvor mange mål Santin scorede i sin tid i klubben, virker han spøjst nok til at have været lidt undervurderet af FCK-fans (mig selv inkluderet). Jeg husker ham mest som en mand, som ikke rigtig slog igennem i de helt store kampe, ofte blev udskiftet efter en time, samt at han generelt skulle bruge enormt mange chancer.

Men når jeg så siden har skulle se Adi, Mos, Pourie, Pavlovic, Kodro, Pieros, Kauffman og resten af rædselskabinettet, må jeg bare indrømme, at jeg sgu savner Santin til tider.

Sympatisk fyr.
UP!TheGunners 09:44          
Mikkel Kauffman bli´r go´. Og Pieros var ingenlunde en katastrofe.
RaSMuS. 10:34          
Jeg har set mange FCK kampe det sidste år, og jeg har godt nok ikke set mange lovende takter fra Kaufmann.
km2014 10:48          
Pieros var god og scorede fint med mål....Kaufmann er en joke
Pep Guardiola 16:57          
Jeg har set mange FCK kampe det sidste år, og jeg har godt nok ikke set mange lovende takter fra Kaufmann.
Han har været i klubben i 10 måneder. Ca. 3 af dem uden der blev spillet kampe. Han er 19 år og blev smidt for løverne fra start grundet skader til Wind og NDoye samt salget af Pieros. Ret heftigt pres at være under og måske lidt tidligt at afskrive ham?
Jeg forstår godt hvad du mener, han har ikke shinet på nogen måde, men hans alder og FCKs forfatning i hans tid i klubben taler også for at han har de sværeste betingelser man kunne forestille sig. Og igen, han er 19...
Onsdag 25. november