Luk

Serie-stjerner: Undte Søren Larsen succes

| Danmark | 4 kommentarer

Infoboks

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Køge Boldklub- og FC Nordsjælland-spiller Tommy Olsen, der står noteret for 112 Superliga-kampe. 

47-årige Tommy Olsen har kastet sig over trænergerningen og er træner for Serie 2-klubben Såby Fodbold.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Serie-stjerner: Undte Søren Larsen succes 

En god og disciplineret indstilling var nøglen til succes for Tommy 'Brolæggeren' Olsen, og det hele startede i Taastrup FC for angriberen. Han var med til at spille klubben op i serierækkerne, inden han tog springet videre til Albertslund IF og fik en sæson i Danmarksserien.

For Tommy Olsen har det været glæden til fodboldspillet, der har drevet ham, mere end hvilket niveau som han spillede på, siger angriberen til LigaBold.dk. Derfor var Tommy Olsen også ellevild, da Taastrup FC sikrede sig oprykning, husker han.

- Jeg startede i Taastrup, da jeg er vokset op der. Jeg har kun boet i Taastrup på nær de seneste to år, hvor jeg har boet i København. Jeg havde derefter et enkelt år på ungdomsholdet i Albertslund og en enkelt sæson i Danmarksserien, hvor det gik rigtig godt, hvorefter det tog fart.

- Jeg har gået op i fodbold, lige meget hvilken serie som jeg har spillet i, eller om jeg har spillet hyggebold med venner. Dengang vi rykkede op fra Serie 2 til Serie 1, det var det vildeste for mig, og den følelse var lige så fantastisk, som da vi rykkede op i Superligaen med Køge.

- Det med, at man lykkes som hold og med de mål, som man har sat sig for, det er en stor tilfredsstillelse, lige meget om det er i Serie 1 eller i Superligaen. Der gik dog lidt lang tid, før jeg tog springet for at prøve mig selv af. Jeg har altid kunnet score mål, men jeg har nok ikke været det der åbenlyse talent, som talentspejderne spottede. 

- Jeg har altid haft den rette indstilling, og det har båret mig langt, plus at jeg har haft nogle spidskompetencer, især det at sparke bolden i kassen. Det er jo trods alt vigtigt i fodbold, siger Tommy Olsen til LigaBold.dk.

Fantastisk Køge-tid

I slutningen af 1990'erne viste Køge Boldklub interesse for Tommy Olsen, og angriberen endte med at drage til den noget større klub. Det var et stort spring for Olsen, og han fik mange gode oplevelser i Køge-trøjen.

- Tiden i Køge var fantastisk, og det var nærmest den bedste tid. Det var ikke der, hvor jeg var mest profileret, det var i FC Nordsjælland, men sammenholdet og holdet i Køge var rigtig stærkt. Året inden vi rykkede op i Superligaen, der glippede oprykningen på sidste spilledag.

- Så der var følelser, og vi havde det rigtig godt sammen uden for banen, og det var lidt nyt for Køge at have et hold i 1. division, der blandede sig, hvor det var rigtig sjovt. Det var en fantastisk tid, hvor man kom ind i et professionelt miljø.

- Jeg var kommet fra Taastrup og Albertslund, hvor man mere spillede fodbold for sjov, og der var en masse øl involveret efter kampene. Det var noget af en omvæltning, og jeg kunne se, at mine kvaliteter også kunne bruges på et højeste niveau. Det var en spændende rejse, ingen tvivl om det.

Oprykningen til Superligaen (daværende SAS Ligaen, red.) i sæsonen 2001/2002 står som et klart højdepunkt for angriberen, og det var noget af en kontrast til den store skuffelse sæsonen før, hvor Køge glippede oprykning i allersidste øjeblik.

- Det var selvfølgelig en kæmpe oplevelse at rykke op i Superligaen. Ingen tvivl om det. Vi havde været tæt på året inden, hvor vi glippede til sidst. Målet var at rykke op, og skuffelsen fra sæsonen før tog vi med, og der kom på en måde en trodsreaktion. 

- Det var en kæmpe oplevelse, også med festen bagefter. Det var suverænt. Mange af mine nu tidligere holdkammerater vil nok sige det sammen, for vi havde et specielt forhold dengang.

Undte Søren Larsen at komme op på det højeste plan 

I løbet af karrieren nåede Tommy Olsen at spille med og mod mange gode spillere, men den, der gjorde størst indtryk på Olsen, var Søren Larsen, da de spillede sammen i Køge. Han kunne se, at Larsen havde noget pondus, der ville gøre ham god. Søren Larsen endte senere med at spille på mange store adresser blandt andet i FC Schalke 04 og fik også kampe på det danske landshold.

- Jeg kan huske, at jeg havde en god tid med Søren Larsen i Køge. Den her store unge knægt med et smil på læben, og han kom jo langt. Han kom jo til tysk fodbold og fik en karriere på landsholdet, og det var fantastisk at følge. Det var en spiller, som jeg virkelig undte at komme op på det højeste plan. 

- Søren Larsen var et stort talent, men han var meget skadet, men vi havde det rigtig godt sammen i Køge. Det var sjovt, hvordan han fik en kometkarriere på både klub- og landsholdsplan.

Fik muligheden i FC Nordsjælland

Tommy Olsen fik banket mange mål i kassen for Køge Boldklub, og det blev til over 80 af slagsen i alt, men efter en lang årrække i klubben endte Tommy Olsen med at prøve sig af en endnu højere hylde.

FC Nordsjælland kom med et godt tilbud til Køge og Tommy Olsen, og så kunne angriberen kalde sig FC Nordsjælland-spiller i oktober 2003. Samtidigt havde Køge økonomiske problemer, der betød, at spillerne skulle gå ned i løn.

- Det er altid rart med interesse og at have bejlere til én som fodboldspiller. Vi var rykket ned, og klubben var selvfølgelig skuffet. Klubben havde økonomiske udfordringer, som jeg husker det, og så kom Nordsjælland på banen, siger Tommy Olsen uden at uddybe nærmere.

Tommy Olsen husker, at Farum-klubben var inde i en mindre god periode, men det var alligevel stort for den 30-årige angriber  at blive fodboldspiller på fuldtid.

- De havde fået en dårlig start, hvor holdet havde tabt en masse kampe. Holdet fik vist én på 1-7, som jeg husker det, mod Midtjylland (22. oktober 2003, red.) på Farum Park. Jeg havde talt lidt med klubben, AKP (Allan K. Pedersen, red.) og Christian Andersen. Så snakkede vi lidt i kulissen, og så faldt det på plads lige pludseligt.

- Det var jeg selvfølgelig superglad for, og det var et klart step op for mig fra Køge. Jeg blev fuldtidsprofessionel nu, og det var jeg da superglad for. Nu havde jeg prøvet det et enkelt år med Køge, og det er alt andet lige sjovest at spille i Superligaen, siger Olsen.

Tommy Olsen endte med at få stor succes i FC Nordsjælland og var også anfører for klubben i en periode. Den målfarlige angriber startede som lyn og torden, da han scorede i fem kampe i træk i efteråret 2003. Det var på daværende tidspunkt klubrekord i FC Nordsjælland, og den blev senere tangeret af Marcus Ingvartsen.

Olsen kunne godt fornemme, at Nordsjælland havde brug for en angriber, der kunne lave en masse mål, men klubben havde ikke en klar filosofi.

- Klubben havde problemer. De spillede pæn fodbold, men der var ikke den røde tråd. Der er en helt anden rød tråd i FC Nordsjælland nu, som jeg måske synes, er den skarpeste røde tråd i dansk fodbold lige nu. 

- Man ville selvfølgelig gerne spille fodbold og skabe mange chancer, men man manglede en mand til at sparke det sidste stykke indover stregen. Det gjorde jeg heldigvis fra start af og fik succes. Det har gjort, at jeg mere eller mindre spillede fast, og det betød også, at jeg blev anfører i en periode.

Det er svært for Tommy Olsen at udpege et bestemt højdepunkt fra FC Nordsjælland-tiden, men han er naturligvis glad for sine mange mål. Han husker dog, at klubben i flere sæsoner kæmpede for at undgå at rykke ned. Holdet klarede dog skærene i sidste ende, og det var stort for Olsen.

Følger stadig Nordsjælland

Angriberen har stadig en stor stjerne i FC Nordsjælland, og han følger da også holdet, så ofte han kan.

- Jeg følger da FC Nordsjælland, men jeg følger også med i meget fodbold, dog ikke så meget i Superliga-fodbold. En gang imellem kommer jeg til deres kampe, og de er også søde til at invitere. Hvis det passer ind i programmet, så kommer jeg også. Det er dejligt at komme dertil, hvor man har haft en masse gode minder.

- Jeg kender stadig folk i klubben, så jeg følger klubben og håber kun det bedste for klubben. Jeg synes i øvrigt, at klubbens udvikling de seneste år har været helt fantastisk. Det er sjovt at følge med i det projekt, som klubben har gang i.

Det endte med at blive til 29 mål i 81 Superliga-kampe for Tommy Olsen i løbet af tre sæsoner, men i 2006 kunne angriberen godt se, at det ville blive til småt med spilletid. Derfor forlod han Farum-klubben for at tage til Boldklubben Frem.

- Jeg var også oppe i vis alder som 33-årig, da jeg forlod Nordsjælland. Jeg kunne godt se, at da Wieghorst (Morten Wieghorst, red.) overtog trænerposten, efter at han havde været assistent, så ville han satse på andre typer end mig. Så havde jeg også lagt anførerbindet, da jeg mest sad på bænken og ikke kom så meget ind.

- Jeg kunne godt se, hvor det bar henad, og sådan var det bare. Der er ingen 'bad feelings' overhovedet. Det er en del af gamet. Jeg kunne godt se, at jeg skulle finde noget andet, og jeg havde halvandet år tilbage af kontrakten. 

- Så fandt vi ud af det, og så kom jeg til Frem og spillede tre år i 1. division. Der begyndte man at tænke på, hvad man skulle lave efter fodbolden.

Kontrast mellem Frem og Nordsjælland

Tommy Olsen elskede tilværelsen i Frem, og han kunne godt lide mentaliteten i klubben. Derfor havde han også tre rigtig gode år i divisionsklubben, inden han lagde støvlerne på hylden i sommeren 2009. Da Olsen skiftede til Frem, begyndte angriberen at arbejde ved siden af.

- Det var meget sjovt at komme til Frem, da Nordsjælland havde et nyt, professionelt stadion og fine omgivelser, og så kom jeg til Frem, der er en rigtig arbejderklub. Jeg elskede at være i Frem i de tre år, hvor jeg var der. Det var den diametrale modsætning af Nordsjælland. 

- Man kan næsten ikke få to yderligheder. Alt var næsten slidt ned, og der var et andet miljø. Det osede af fodbold i klubben, og det tændte mig.

- Det var tre rigtig gode år i Frem. Det var en sjov omvæltning, men det var forholdsvist nemt. Jeg har aldrig haft behov for, at det skulle være fint og farligt. Jeg begyndte dog allerede at tænke på livet ved siden af fodbolden, og jeg begyndte i Tryg Forsikring det første år og har nu været i forsikringsbranchen i 15 år, siger Tommy Olsen og tilføjer:

- Jeg var nok klar over, at Frem-kontrakten var den sidste kontrakt, som jeg fik som fodboldspiller, så jeg begyndte at gøre mig nogle tanker om, hvad der skulle ske efter fodbolden. Det blev så i forsikringsverdenen, og det har jeg været glad for lige siden.

Tommy Olsen slog først igennem i en rimelig sen alder, og det betød også, at han kunne holde længere tid i den anden ende.

- Nu spillede jeg, til jeg var 36 år, så det var en forholdsvis høj alder. Jeg kom også først i gang i 20'erne, og jeg var ikke det store talent, der havde været i et professionelt miljø, siden jeg var 15-16 år. Min fysik kunne nok bære det noget længere grundet det, da jeg ikke var kørt træt fysisk.

Står i spidsen for Serie 2-hold

Efter at Tommy Olsen lagde støvlerne på hylden, har han kastet sig over trænergerningen. Han har tidligere været træner i Taastrup FC og Køge Nord FC, og 47-årige Olsen har nu overtaget tøjlerne i Serie 2-klubben Såby Fodbold.

Han vil gerne give sin store erfaring fra fodbold på topplan videre til den næste generation.

- Jeg sagde egentlig nej til de første mange henvendelser angående et trænerjob, efter at jeg stoppede. Der ville jeg fokusere lidt mere på at uddanne mig og komme i gang i forsikringsbranchen. 

- Jeg kunne dog alligevel godt mærke, at der var et eller andet, der trak i mig. Jeg blev derfor først assistenttræner i Taastrup FC, da de lå i Danmarksserien, og jeg overtog senere holdet. Det var min klub, og så gik det sin gang.

- Jeg synes, at man har opbygget noget erfaring fra øverste hylde, som man gerne vil give videre til andre. Derudover har man fået erfaringer fra en masse trænere i løbet af karrieren, som man sætter sammen, så man bliver ens egen type. 

- Det kan jeg godt lide at give videre, og det er sjovt at træne en masse ærgerrige og håbefulde spillere, der vil en masse og har den rette indstilling. Jeg synes, at det er sjovt at give det videre, som man har tillært sig i løbet af fodboldkarrieren.

Træningskamp i West Bromwich blev aflyst

Når Tommy Olsen ser tilbage på alle sine meritter, så er det med stolthed. Han nævner, at der var nogle små muligheder i udlandet blandt andet i den engelske klub West Bromwich Albion, da han spillede i Køge, men skæbnen ville det anderledes. Hvis det hele var gået op i en højere enhed i West Bromwich, så kunne han måske have taget steppet videre.

- Jeg er bestemt stolt. Jeg tror ikke, at det stod i kortene, at jeg skulle få den karriere, som jeg fik. Det er jeg fint tilfreds med. Så var der også nogle ting. Jeg var også til prøvetræning i West Bromwich, men den træningskamp, som jeg skulle spille, blev så aflyst. 

- Nogle gange er det tilfældigheder i fodboldens verden. Det er nogle gange tilfældigheder, der gør, om man spiller den rigtige kamp, hvor den rigtige kigger på eller omvendt.

- Jeg ved også, at der var konkrete klubber efter mig fra Italien, men det blev ikke til noget alligevel. Så der har været nogle ting, der har været lige ved og næsten, og som kunne have været rigtig spændende. Jeg kigger dog aldrig tilbage for at fortryde og ærgre mig. Jeg er typen, der kigger mest frem.

- Derfor er det også sjældent, at jeg tænker på min fodboldtid, men omvendt har man skaffet sig et navn via ens fodbold. Jeg oplever da i dag, at kunder genkender én fra dengang, hvor man spillede fodbold. Så må man have gjort et eller andet rigtigt, siger Tommy Olsen til LigaBold.dk.

Tommy Olsen scorede 37 mål i 112 Superliga-kampe, og nu skal han forsøge at hjælpe Serie 2-klubben Såby Fodbold til at være skarp foran kassen.


Af Anders Jensen
Fredag 3. december
Torsdag 2. december
BIF jagter sejren i pokalen: Utrolig vigtigt
17:44
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
17:42
PSG-chef raser stadig mod ESL: Ikke så super
17:42
Kjær savnet i Milan: Han kommer stærkt igen
17:41
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:40
Ronaldo med milepæl i dramatisk United-sejr
17:38
Man United-tråden
17:38
Barca vil beholde Dembele: Bedre end Mbappe
17:38
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:36
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:35
Barca vil beholde Dembele: Bedre end Mbappe
17:35
Eriksens agent roser OB: Fantastisk gestus
17:34
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:29
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:28
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
17:27
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
17:24
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
17:21
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
17:19
Xavi afviser salg af de Jong: Er utrolig vigtig
17:19
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
17:16
Bizart: Arsenal scorer da De Gea ligger ned
17:12
Lars Høgh optages i Fodboldens Hall of Fame
17:11
Man United-tråden
17:10
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
17:10
SønderjyskE - Velkommen til, Esben!
17:09