Luk

Spillerforeningen tager Zanka-sag alvorligt

| Super Lig | 30 kommentarer

Infoboks

MP Antalyaspor - Fenerbahce
Süper Lig (29/02)
bet365 4,50 4,00 1,70
NordicBet 4,15 3,80 1,78
Oddset 4,10 3,70 1,77
YouBet 4,25 3,60 1,74

Spillerforeningen har været i kontakt med Mathias Zanka Jørgensen, bekræfter formand Mads Øland, der forsøger at hjælpe ham gennem den tyrkiske spillerforening.

Mathias Zanka Jørgensen var sammen med holdkammeraterne i Fenerbahce forleden iført trøjer, der hyldede det tyrkiske militær op til en kamp mod Denizlispor.

Budskabet kommer i kølvandet på Tyrkiets invasion af Syrien, og derfor havnede Zanka herhjemme i strid modvind fra flere sider.

bold.dk har taget kontakt til Spillerforeningens direktør, Mads Øland, for at finde ud af, om de har talt med Zanka, og hvordan de eventuelt kan assistere i en sådan situation.

Har Spillerforeningen været i kontakt med Mathias Zanka om hændelsen? Hvis ja, hvordan?

- Ja, jeg har været i kontakt med Zanka, og vi tager sagen alvorligt, men vi holder det naturligvis altid internt, hvad vi taler med spillerne om, oplyser Øland til bold.dk.

Ikke altid et frit valg
Er I blevet klogere på nuancer i situationen - er han blevet tvunget til at iklæde sig trøjen eller er det stadig uvist, hvordan det er foregået? 

- Jeg kan og vil ikke referere til samtaler med Zanka, men helt generelt må alle forstå, at man som dansk spiller er underlagt både kulturen, det politiske landskab og lovgivningen i det land, hvor man spiller.

- Som spiller i Danmark har man i vid udstrækning et frit valg og kan sige fra overfor eksempelvis politiske budskaber, som man ikke vil repræsentere, men som dansk spiller i udlandet har man bare ikke altid et frit valg.

I interviewet med DR siger du, at Spillerforeningen har svært ved at hjælpe, hvis en lignende situation opstår. Hvilke udfordringer møder I, eller ville I møde, hvis I skulle hjælpe?

- Vi hjælper i så vid udstrækning, som vi kan - eksempelvis via den tyrkiske spillerforening. Men vi har som dansk spillerforening naturligvis ingen jurisdiktion i Tyrkiet, hvor det ligger hos de tyrkiske fodboldmyndigheder.

Spillere bør kunne sige fra
Kan den internationale spillerforening FIFPRO gøre noget i sagen?

- Ikke umiddelbart, ligesom det heller ikke er en sag for FIFA og UEFA, der har styr på reglerne i forbindelse med de internationale turneringer og håndhæver dem. Derfor kunne dette aldrig ske i forbindelse med en dansk kamp eller eksempelvis en Champions League-kamp, for begge stede er der klare regler.

- Dette er et internt tyrkisk anliggende mellem de tyrkiske fodboldmyndigheder, altså fodboldforbund, ligasammenslutning og så den tyrkiske spillerforening, som jeg naturligvis tager kontakt til i sådan en sag for at se, hvad der kan gøres.

- I FIFPro kæmper vi lige præcis for spillernes rettigheder globalt og deres ret til eksempelvis at sige fra overfor at blive spændt for en vogn med politiske budskaber, men det er desværre ikke hele verden, der ser ens på det. De forskelle findes både i og udenfor fodboldverdenen.

Hvad mener du som FIFPRO-bestyrelsesmedlem om, at spillere optræder i den slags trøjer?

- Spillerne bør altid have muligheden for at sige fra overfor politiske eller religiøse budskaber - og det har vi i Spillerforeningen for længst sørget for i den danske fodboldverden.

- I Danmark er der klare regler, og her har spillerne det frie valg til at sige fra, men det har man bare ikke alle steder i verden.

- Den suverænt største del af arbejdet i Spillerforeningen såvel som i FIFPro handler lige præcis om at kæmpe for spillernes rettigheder, dansk og internationalt, lyder det fra Øland.


Af Sara Margren

30 kommentarer

Indspark med bolden 18:17          
Suk...

Nu har landets 2 mest politisk magtfulde mænd i dansk kulturliv fra hver deres side af den politiske midte

Bertel Haarder, Venstre -formand for folketingets kultur udvalg &
Rasmus Prehn, Socialdemokratiet -Kulturminister

Begge været ude og udtale, noget i stil med, at det er en lorte situation, men der var reelt ikke noget Zanka kunne gøre ved det...

Alligevel kan man se på Bold alene, men vel også andre fora, side efter side fra (enkelte?) folk, der påstår Zanka havde et (reelt) valg!

Dem det arbejder i den politiske virkelighed på højeste niveau, mener ikke, Zanka unne gøre noget anerledes i den situation, men der åbenbart nogle klogeåger, der ved bedre...
bruger 128992 18:36          
Spillerforeningen bør dog huske at de stiller spillere i en lignende situation, når alle i den danske liga render rundt med regnbueflag i Pride-ugen. Selvom en udenlandsk spiller kan have nok så meget sympati for anti-homofobi, så kan det koste ham en landsholdsplads i hjemlandet - og endda have omkostninger for familierelationer m.v. Ud fra det perspektiv, at alle danske spillere pålægges at bakke op om anti-homofobi uanset kulturelt ståsted, så taler Spillerforeningen med to tunger her. Misforstå ikke - jeg hader homofobi - men man skal huske at forstå de kulturelle sammenhænge og dilemmaer spillere sættes i. Tænk hvis Zanka var den eneste der nægtede? Tænk hvis en muslimsk spiller i DK var den eneste der holdt sig ude af en antihomofobi-kampagne for at beskytte sin familie derhjemme. Politik og sport SKAL skilles af - og vil man lave en antihomofobi-kampagne herhjemme, så lav den bredere - f.eks. anti-hatecrime - så kan de spillere, der har nemmere ved at kæmpe mod andre typer af hatecrime, vælge det i stedet.
Tenver 18:40          
what.
Freja1967 18:48          
Spillerforeningen ??????? What the fu....?????
Det er da bare en "dum" dansker og iøvrigt sammen med de øvrige danskere, der er gået efter økonomien. Zanka er forhåbentlig den klogeste og betalt gode penge til sine rådgivere..... ???
192300 18:50          
Indspark med bolden:
Fint indslag,er meget enig.
Der var en smule debat om emnet i Superliga uden filter igår og er på kenneth emil´s hold.
Zanka er sat skakmat i situationen,sanktionerne kunne nemt blive uoverskuelige for ham og hans familie,man skal stadig huske at fodbold er mandens levevej.
Alright som fodboldspiller skal man jo "kalkulere" risici ved at arbejde på de kanter,men igen come on don´t hate the player,hate the game.
tofod 19:46          
Alligevel kan man se på Bold alene, men vel også andre fora, side efter side fra (enkelte?) folk, der påstår Zanka havde et (reelt) valg!
Hvis Zanka havde et reelt valg, så er det jo langt nemmere at påstå at han bare er et bundråddent menneske, som man altid har ment. Og hvis man kan bevise det så kan man få det godt med sig selv.

Det må dog stå klart for enhver der bare gider at sætte sig lidt ind i sagen, at det havde været håbløst for Zanka at sætte sig op mod landets præsident ved at gå ud og nægte at deltage i deres militærhilsen. Det er jo ikke fordi krigen var stoppet hvis Zanka havde nægtet at tage den trøje på.
Nemt 20:02          
Selvfølgelig tager han Afstand fra børnemorderen
Tirsdag 25. februar
Mandag 24. februar
Fokuseret Priske: Vi får intet foræret af FCK
06:43
Ærlig Ståle: Håber Pep Biel har mere i sig
06:41
Klopp: Vi kan ikke være enestående hele tiden
06:33
Lucas A. drømmer om EM: Fokus er på AaB
06:30
Napoli og Barca skriver historie på San Paulo
06:14
Napoli og Barca skriver historie på San Paulo
06:00
Nyt comeback: Liverpool afværgede katastrofe
03:51
Atletico-kaptajn: Joao Felix skal lytte til os
02:40
Thomasberg: Top seks kræver 38-40 point
02:12
Chelsea Football Club
01:28
Chelsea Football Club
01:24
Granada laver en Barca og køber angriber
01:23
Braithwaite-erstatning: Leganes venter stadig
01:13
Signalet røg i Randers: Discovery beklager
00:52
Brøndby vil have Mensahs gule kort slettet
00:36
Solskjær: Bruno er et mix af Scholes og Veron
00:32
Nyt comeback: Liverpool afværgede katastrofe
00:18
LIVERPOOL F.C. - Champions of the World
00:03
Nyt comeback: Liverpool afværgede katastrofe
23:57
Thomasberg: Top seks kræver 38-40 point
23:57
Thomasberg: Top seks kræver 38-40 point
23:50
LIVERPOOL F.C. - Champions of the World
23:48
Nyt comeback: Liverpool afværgede katastrofe
23:44
Dansk Politik
23:41
Nyt comeback: Liverpool afværgede katastrofe
23:41