Luk

Stor VAR-fremgang i Superligaen: Ingen fejl

| 3F Superliga | 28 kommentarer

Infoboks

Michael Johansen er begejstret over, hvordan VAR hidtil har fungeret i sæson to i 3F Superligaen, hvor der er markante forbedringer at spore på alle parametre.

VAR var genstand for en masse debat i sidste sæson, da videosystemet blev introduceret i Superligaen, men i denne sæson har det fået en del mindre fokus.

Divisionsforeningen har lavet en foreløbig opgørelse baseret på de første otte runder af den nye sæson, og den viser, at brugen er VAR er blevet forbedret på alle parametre.

Antallet af såkaldte interventioner og tidsforbruget på VAR er sænket markant i forhold til sidste sæson.

Desuden er der endnu ikke blevet misset situationer, hvor VAR skulle have blandet sig, ligesom systemet ikke er blevet brugt, hvor det ikke skulle, viser opgørelsen, som du kan se herunder.

VAR-sæsonAntal interventionerForkerte/missede interventioner Intervention/antal kampeTidsforbrug pr. kamp i sekunder
Efteråret 20202891 intervention for hver 3. kamp95
Foråret 20213861 intervention for hver 3. kamp74
Hele 2020/2166151 intervention for hver 3. kamp83
Efteråret 2021 runde 1-8601 intervention for hver 8. kamp22

Kilde: Divisionsforeningen

Ekstraordinært flotte tal

Dommerformand Michael Johansen er ansvarlig for brugen af VAR i Superligaen og er begejstret over udviklingen, når han ser på de foreløbige statistikker for den nye sæson.

- De her tal er ekstraordinært flotte, og det har jeg rost VAR-teamet for. De har fortjent at få al kredit for det, de gør derude, og det er selvfølgelig noget, vi agter at fortsætte med.

- Vi er meget interesserede i at holde antallet af interventions nede. Kan vi køre en hel sæson igennem uden fejl på banen, er det jo fantastisk, men det er tæt på urealistisk.

- Vi ved erfaringsmæssigt, at vi generelt i Europa har en kampafgørende fejl i hver tredje kamp, og det er det nøgletal, man skal forvente, fordi fodbold går så stærkt, og der er så mange facetter i det, at det menneskelige øje ikke altid fanger detaljerne på banen, og så sker fejlene. Det er primært omkring offside og straffesparksfelterne.

- Vores statistik fra anden sæson hidtil er markant bedre end det, vi egentlig havde en forventning om, siger Michael Johansen.

Dommerformanden forklarer, at der op til denne sæson blandt andet har været fokus på tidsoptimering, bedre kommunikation og ingen tynde straffespark.

Et mål har desuden været at løfte den såkaldte line of intervention fem til ti procent i forhold til første sæson, så grænsen, for hvornår VAR blander sig, er højere.


Af Martin Schmidt

28 kommentarer

Funkeeh 10:24          
Det er godt at se VAR endeligt fungerer som det skal. Hvis det fortsætter sæsonen ud, så bliver det svært at argumentere mod VAR i fremtiden
Kompis 10:26          
Synes også VAR har været fornuftig i denne sæson. Dejligt at vi endelig lader dommerne dømme og kun retter, når der er åbenlyse fejl.
ToonInStoke 10:27          
Er stadig kæmpefan af VAR, alle systemer tager tid at implementere og tror stadig der vil gå nogle år inden VAR fungerer helt som det skal. Men grundlæggende mener jeg at det er en kæmpe forbedring.
Led-Zep 10:29          
Brugen af VAR tager stadig en stor del af glæden bort ved scoringer. I hvertfald for mig, som er hold op med at juble 100 procent når der scores. Så jo, jeg kan godt få øje på 1 stor fejl og den hedder VAR
Vihad 10:30          
VAR har overordnet været rigtig velfungerende denne sæson, dog med enkelte undtagelser, som da Viborg i weekenden skulle vente nærmest to minutter på at få afklaret, at deres mål var OK. Så der er altså stadig plads til forbedring. Men det går den rigtige vej!!
oynaz 10:43          
Han kan sagtens erklære ingen fejl. Der er jo ingen der fatter hvordan det egentlig skal fungere.

Men hvis kriteriet er at VAR skal gribe ind overfor åbenlyse fejl i forbindelse med kampafgørende situation, kan jeg komme i tanke om adskellige gange hvor det ikke er sket.

Hvis det skal være en slags off side-krykke, fungerer det sikkert fint. Men er det så besværet værd?
Toon Toon! 10:50          
Det er jo ikke kun offside. I weekenden fik FCM eksempelvis annulleret et straffespark, der kunne have vist sig kampafgørende, alene på grund af VAR.

Jeg finder det BEFRIENDE at vide, at man skal være virkelig, virkelig uheldig, hvis der går et mål imod en, som 100% ikke var efter bogen. At klare fejl ikke længere skal afgøre fodboldkampe.

Og når vi lige vænner os til at VAR yderst sjældent blander sig - og kun når det er berettiget - ja så vil jublen også vende tilbage (det er i øvrigt forkert at sige at den er væk nu, men den er måske kun 95% hvor den gerne skal være 100%).

Lækkert at se VAR fungere.
Torsdag 28. oktober