Luk

Tre knæskader: Psykolog hjalp Wohlgemuth

| 1. Division | 0 kommentarer

Infoboks

Kolding IF - Vendsyssel FF
1. division (27/11)
Oddset 2,50 3,30 2,80
bet365 2,30 3,40 3,00

Mikkel Wohlgemuth har klaret sig igennem tre korsbåndsskader, der har krævet selvdisciplin og psykologhjælp, og som er endt i en rørende tilbagevenden til grønsværen.

Ikke mange 25-årige fodboldspillere kan sige, at de er kommet igennem tre korsbåndsskader, men det kan Mikkel Wohlgemuth.

Den tidligere FCK- og HB Køge-spiller fik tidligere på ugen comeback for Vendsyssel efter 16 måneder ude med karrierens korsbåndsskade nummer tre, og det har sat sine spor, primært mentalt.

Wohlgemuth var derfor rørt til tårer, da han blev indskiftet efter 77 minutter mod FC Fredericia.

- Jeg var sindssygt rørt. Der har været så mange op- og nedture i forløbet. 16 måneder er jo helt vanvittigt, og tre korsbåndsskader lyder også helt ubeskriveligt vildt, fortæller Mikkel Wohlgemuth til bold.dk.

- Det øjeblik, hvor jeg blev indskiftet, vil sidde i mig længe, måske for evigt. Det gav mig kuldegysninger. Der var så meget lyd fra tilskuerne, selvom der selvfølgelig ikke var så mange på grund af corona, men det gjorde mig virkelig rørt.

- Jeg har været virkelig langt nede
I løbet af Mikkel Wohlgemuths skadesforløb tvivlede han på, om han nogensinde ville komme tilbage til grønsværen. Om det var besværet værd.

Han var helt nede i kulkælderen mentalt, og så ramte en corona-tid med usikkerhed og ensomhed.

- Jeg har virkelig været langt nede. Så langt så man næsten ikke kan komme dybere, og glæden ved fodbold har været forsvundet. Det kan jeg ikke løbe fra.

- Jeg har hele tiden troet på, at jeg kunne komme tilbage, men tvivlen har bare været så stor, at det af og til har været en kamp at blive ved. Man spørger sig selv, om det er det værd.

- Der har da også været mange morgener, hvor jeg tænkte 'puha, det orker jeg altså ikke', især under corona-tiden, hvor jeg virkelig var nede og skrabe bunden.

- Men jeg fik hele tiden hevet mig selv op, og det er jeg vanvittigt glad for nu, siger en bevæget Wohlgemuth.

Måtte søge psykolog
Wohlgemuth oplevede stor støtte fra sit netværk, men måtte opsøge professionel hjælp, fordi det var svært at se en ende på modgangen.

- Lidt senere i corona-tiden tænkte jeg, at jeg ville starte til psykolog, så det gjorde jeg. Vi fik styr på nogle ting i forhold til motivation og glæden ved at fejre de små ting i forløbet, såsom at aflevere en bold.

- Jeg tænkte meget på, at der skulle være fremskridt dag for dag, men det var der bare ikke i sådan en periode. Man må tage det hver uge eller hver anden uge.

- Der er mange, der siger, det er et tabu, at man skal bruge en psykolog. Jeg synes faktisk, det er en stærk ting, at man tør åbne op det. Det viser en form for selverkendelse, synes jeg.

- Alle omkring har kunnet mærke på mig, at der har været perioder, som har været tunge. Jeg er bare så glad for, at jeg har fået så fantastisk god støtte fra alle omkring mig.

- Trænere, ledere, familie, kæreste, venner og flere andre har fortalt mig, at jeg er en fantastisk fodboldspiller, og at jeg skulle blive ved at kæmpe. Det er grunden til, at jeg står her i dag, siger Wohlgemuth.

Var et af FCK's store talenter
Det er de færreste fodboldspillere, der kommer helskindet igennem tre korsbåndsskader i karrieren, men netop dén bedrift har været motivationen for Wohlgemuth.

- Den tvivl, mange har omkring, hvorvidt man kan komme tilbage efter tre korsbåndsskader, vil jeg gerne modbevise.

- Mest over for mig selv, men også for omverdenen. Det har jeg brugt som motivation hele vejen igennem, og så tænkte jeg, at jeg ville få glæden igen, når jeg var tilbage.

Wohlgemuths to andre korsbåndsskader pådrog han sig som helt ung i FC København, hvor han var spået en stor fremtid.

Midtbanespilleren erkender, at han af og til godt kan tænke over, hvad det kunne være blevet til, hvis ikke han var løbet ind i så store skadesproblemer.

- Det er der mange, der har spurgt mig om gennem tiden, og det giver da noget stof til eftertanke. Det kunne nok være blevet til noget stort, og det kan det selvfølgelig stadig, men pt er der selvfølgelig blevet sat en stopper for det.

- Jeg prøver at lade være at tænke så meget på det, for det gør lidt ondt at tænke på. Jeg var udråbt til et af de store talenter i FCK og én af dem, som kunne komme langt.

- Jeg er kun glad for alle de oplevelser, jeg fik i FCK, og jeg prøver at leve i nuet og nyde at kunne spille fodbold nu, og så se hvor langt det rækker, siger Wohlgemuth.

Sne og slud kan bare komme an
Nu har Mikkel Wohlgemuth fået to indhop for Vendsyssel efter sit lange skadesforløb, men han skal stadig lære at turde gå ind i hårde tacklinger.

Det kommer med tiden, fastslår han.

- Der er rigtig meget mentalt i det. Selvfølgelig skal jeg mærke efter i knæet, hvordan det går, men det er jo lige så meget, at jeg skal turde mere og mere.

- Jeg skal turde gå ind i tacklinger og sprinte igennem. Det kommer naturligt, føler jeg. Det er svært at træne sig til tacklinger, for man kan ikke bare smaske nogen ned til træning, men det kommer stille og roligt, når man får flere spilleminutter.

Korsbåndsskaderne har dog også medført, at Wohlgemuth nu går ind på grønsværen med en langt større taknemmelighed for den sport, han elsker.

- Jeg sagde til mig selv, at hvis jeg kunne overvinde det her, kunne jeg overvinde alt. Sådan har jeg det lige nu. Jeg er blevet så stærk mentalt, at der 7-9-13 ikke er noget, der kan slå mig ud.

- Jeg føler mig meget mere taknemmelig for det, jeg laver. Jeg har virkelig haft tid til at indse, at fodbold er det bedste erhverv for mig, og det skal man være ydmyg omkring og nyde hver dag på fodboldbanen.

- Tidligere kunne jeg måske godt gå helt ned, hvis jeg lavede en stor fejl, men nu tænker jeg 'videre, det er bare fodbold', fordi jeg har været igennem flere andre ting, der har været meget værre.

Så man kommer ikke til at høre dig klage over hård træning i sne og slud til vinter?

- Det kommer jeg slet ikke til at skænke en tanke, så det kan bare komme an, siger Wohlgemuth med et grin.

Wohlgemuth var i FC København anfører for klubbens U19-hold, og det blev til tre førsteholdskampe.

I HB Køge nåede han 105 kampe, seks mål og nul korsbåndsskader, inden han i sommeren 2018 rykkede til Vendsyssel, hvor det indtil videre er blevet til 33 kampe.


Af Sara Margren
Tirsdag 24. november