Luk

Ung dommer stopper: Personligt angrebet

| bold.nyt | 19 kommentarer

Otto Valentin Hald har fået nok af at være dommer i ungdoms- og serierækkerne, da han er træt af at blive mødt med mangel på respekt og personlige angreb.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Personlige svinere, brok, tilråb og mangel på respekt. Det er noget af det, som 19-årige Otto Valentin Hald har været udsat for som dommer i de danske ungdoms- og serierækker.

Nu har den unge dommer taget konsekvensen af de mange ubehagelige oplevelser ved at sige stop, og dermed vil han ikke iklæde sig dommertøjet for at dømme en kamp igen.

Otto Valentin Hald siger til LigaBold.dk, at han besluttede sig for at dele sin beslutning på Twitter, og han har været udsat for lidt af hvert.

- Jeg tror, at det er grundet, at jeg blev mødt med så stor mangel på respekt i nogle situationer. Jeg gad simpelthen ikke mere. Det er også det, at man står i nogle ubehagelige situationer, hvor forældre råber af deres børn, og jeg tror bare, at jeg fik nok, og så besluttede jeg mig for at skrive på Twitter, at jeg synes, at jeg har kæmpe respekt for dem (han taggede tidligere topdommere Kenn Hansen og Benjamin Leander på Twitter, red.), som er gået igennem det og er kommet på prof-plan, for det er ikke nemt, siger Otto Valentin Hald til LigaBold.dk.

Du kan se Otto Valentin Halds tweet her:

Hvor mange gange har du haft en dårlig oplevelse i forbindelse med at være dommer?

- Det sker ofte, at folk er uenige med din dømmekræft, fordi du bliver mødt af utilfredshed med, at de ikke er enige i dine valg. Sådan er fodbold. Jeg vil næsten sige, at det er i hver femte kamp, som jeg har dømt, at jeg er blevet mødt af enten en ubehagelig tone efterfølgende eller faktisk under kampen.

Hvad er det værste, som du har oplevet?

- Det værste har nok været, da en træner ikke gad at give mig hånden efter en kamp, fordi han syntes, at jeg havde dømt så ringe, eller da jeg blev personligt angrebet i en pause, og jeg fik at vide, at jeg var blind, og jeg ikke kunne se noget, var dygtig nok, og jeg var for langsom i hovedet. Det, vil jeg sige, er de to værste.

Hvordan havde du det efterfølgende?

- De første gange tænkte jeg faktisk ikke så meget over det, men jo mere det skete, begyndte jeg at tænke over, at det ikke var okay.

Otto Valentin Hald har dømt alt fra ungdomskampe i U14 Ligaen til seriekampe i Serie 5, og han synes, at det er meget forskelligt, hvilke type ubehageligheder han har været udsat for i ungdoms- og seniorregi.

- Det har været forskelligt. Der har klart været en større utilfredshed blandt de voksne i forbindelse med seniorkampene angående kendelser i forhold til drengene. 

- De personlige tilråb er faktisk mest i U-fodbold, hvor forældrene råber af deres børn, og som sagtens kan finde på at råbe ad mig og andre dommere, fordi det er svært for os at skulle håndtere situationen for drengene, fordi vi har ikke lyst til at stoppe kampene på grund af den far, der råber af sin søn, medmindre vi fik se, at drengen har det skidt med det. 

- Det er jo en svær situation, fordi vi er jo ikke uddannet pædagoger eller socialhjælpere til at se, hvornår børn synes, at det er svært.

Hvorfor tror du, at folk gør det?

- Jeg tror, at man glemmer det her i U-fodbold eller Serie 5, da det jo ikke er verdens undergang, så jeg vil mene, at det er en situation, hvor de glemmer, at det er frivilligt arbejde, som vi gør som dommere for DBU eller klubberne. 

- I Serie 5 er det lidt mere med følelserne ude på tøjet, og følelserne sidder lidt dybere, hvis man har spillet fodbold hele livet, og man er også lidt ældre, så jeg vil mene, drengene og pigerne i U15 lidt glemmer, hvordan de skal håndtere de her situationer.

Mangel på respekt

For en uge siden dømte Hald sin sidste kamp, og her fik han nok af at bruge frivillige timer på folk, som 'ikke har respekt for ham, mens han løber med massiv respekt for spillerne'. Hald beskriver den konkrete konkrete episode fra en seriekamp her.

- I pausen blev jeg mødt af en spiller, der gerne ville snakke med mig, og jeg sagde pænt til ham, at jeg gad at høre noget brok. Der havde nemlig været meget brok, og det havde været en meget hård fodboldkamp. Som dommer handler det også om at kende linjen og ikke fløjte den i stykker. 

- Der tror jeg, at det havnede i en situation, hvor jeg havde en hårdere linje, end hvad nogle havde været vant til, men det var den, som de spillede efter, men det kunne de så ikke finde ud af. Som dommer bliver man nødt til at træffe et valg om, hvordan man vil spille kampen for dit eget vedkommende men også for deres.

- At der så kommer brok efter hver situation, om der bliver dømt noget eller ikke bliver dømt, er normalt, men den måde, at man går op til dommer og siger, at man skal ændre den måde, som man dømmer på og gør tingene på og bagefter snakker rigtig pædagogisk til én og siger, at man skal slappe af og være rolig, og man så selv havner i en situation, hvor man ikke kan styre det. 

- Jeg tror, at jeg blev fanget i det, at det er dobbeltmoralsk og mangel på respekt over for mig, der synes, at det er sjovt og gør det frivilligt.

Den nu tidligere dommer siger, at han fik smag for dommertjansen, da han var ude at se en af sine nevøer. Her manglede de en dommer, og så sprang Hald til. Han kendte til dommerloven, da Hald har spillet i fodbold i mange år. Han spiller for Boldklubben Fix 4 i Serie 5.

- Så blev jeg fanget og grebet af, at jeg kunne hjælpe de her drenge med at have det sjovt, så de kunne få lov til at spille fodbold med en dommer. Det, syntes jeg faktisk, var utrolig spændende.

Personlig had

Nu er tiden som dommer slut, og han ser flere dommerklubber som en løsning på et problem, som han har oplevet hos flere dommere.

- Jeg synes, at der er en tendens til, at der er for meget personlig had mod dommere og mangel på respekt især i U-fodbold, men det er også en tendens i seriefodbold.

Hvad skal der gøres?

- Jeg synes, at der skal være en større udbredelse af dommerklubber og bredere forståelse af, at de findes, fordi jeg fandt først ud af forleden, at der fandtes dommerklubber, men jeg synes, at der skal være noget især i U-fodbold, der hedder en 'god tone-ambassadør' måske ved at få to forældre til at holde øje ude på sidelinjen, fordi så kan vi fokusere på, hvad der sker på banen, så kan det være, at der kommer en bedre fodboldkamp, og så er der færre diskussioner ude på sidelinjen, som jeg skal deltage i og høre efter som dommer, siger 19-årige Otto Valentin Hald til LigaBold.dk.

Otto Valentin Hald studerer på Vestegnens HF og VUC.

Artiklen er bragt i samarbejde med LigaBold.dk.


Af Anders Jensen

18 kommentarer

1.DK 09:25          
Jeg har prøvet det samme for mange år siden! Gav også op til sidst!
Dårlige spillere får også de dårlige dommere! Det hænger ligesom sammen….
Equalizer 09:27          
Det er også ærgerligt at dommere altid skal svines så meget. Det er både i ungdomsrækkerne, på seniorniveau og diverse Forums (også her).

Spillerne laver hav af fejl i hver kamp. Dommeren kan have dømt en fremragende kamp, men laver han bare en fejl, er det den alle taler om.

Jeg kan godt forstå der er dommermangel.
SuperEfB 09:40          
Vil vove at påstå at det tager 150 - 200 kampe at få den pondus man skal ha som dommer , desuden nytter det ikke noget at være flink, man kan aldrig stille alle tilfredse, det eneste der virker er konsekvens og vise at man virkeligt er der for at gøre en god indsats, så mit råd, vær i den bedste form du kan, vær tæt på situationerne, lad vær med at tage et udbrud personligt, og så brug de værktøjer du har, så skal det sgu nok gå. I øvrigt glem de forældre der står og råber af deres børn, de er uden for pædagogisk rækkevidde.
TR1986 09:45          
Det værste har nok været, da en træner ikke gad at give mig hånden efter en kamp, fordi han syntes, at jeg havde dømt så ringe, eller da jeg blev personligt angrebet i en pause, og jeg fik at vide, at jeg var blind, og jeg ikke kunne se noget, var dygtig nok, og jeg var for langsom i hovedet. Det, vil jeg sige, er de to værste.
Selvfølgelig skal man respektere dommeren, det er der ingen tvivl om. Men hvis de ovenstående episoder er det værste han har oplevet, så vil jeg med al respekt sige at det nok er meget godt han ikke fortsætter med at være dommer. Han er trods alt kun 19 år. Igen, selvfølgelig skal der tales pænt, men man må også forvente lidt af hvert som dommer. Det kræver så at sætte sig i respekt overfor spillere og ledere, samt at kunne kommunikere klart og konstruktivt. Men held og lykke fremover til den unge herre.
Kenken 10:01          
TR986

Ja isoleret set er disse situationer du henviser til ikke kun noget der sker for dommere. Jeg har som spiller også oplevet st blive svinet til eller modstanderen ikke vil give hånd efter kampen.
Bødlen1880 10:02          
" - Det værste har nok været, da en træner ikke gad at give mig hånden efter en kamp, fordi han syntes, at jeg havde dømt så ringe, eller da jeg blev personligt angrebet i en pause, og jeg fik at vide, at jeg var blind, og jeg ikke kunne se noget, var dygtig nok, og jeg var for langsom i hovedet. Det, vil jeg sige, er de to værste." Er jeg den eneste, som ikke mener det er noget vildt? Sådan er fodbold, folk har følelser uden på tøjet - at en træner ikke vil give hånd i kampens hede er klasseløst, men værre er det da heller ikke. I øvrigt læser jeg ikke ovenstående som et personligt angreb, men et angreb på dommerens faglighed. De her situationer er uundgåelige, når der løber 22 mand rundt på en bane og er oppe og køre.
Brøndbro 10:10          
Som dommer i rigtig mange år (over 40 ) så har mange ting ændret sig over tid, men respekt for dommeren, er der ikke i dag. Den skal man selv opbygge i hver kamp, og som en rigtig skriver en fejl 85 min. Kan ændre alt det som er bygget op i hele kampen.og fejl kan der ikke undgå at ske i løbet af 90 min. Slet ikke når man dømmer alene. I dag efter rigtig mange kampe dømt, har man den rutine som unge dommer mangler, og gør at man næsten altid kan klare en hvilken som helst situation, og sætte spillerne på plads. Og personligt syntes jeg det er sejt at få hjem uden at give advarsler med styre kampen ved at give en “skideballe eller to”.

Men man mangler en dialog spiller og dommer imellem, i vintertiden. Der kunne man holde et møde med hver klub, hvor der var mødepligt for spillerne, krav at de deltog ellers kunne de ikke spille i den kommende sæson. Der kunne man så snakke om fodboldloven som meget få eller næste ingen har læst, selv om de uge efter uge kommer med virkelige gode råd til den i løbet af kampen. Rigtig mange udbrud kommer jo af manglede forståelse eller kendskab til loven, eller en regel der galt for 20 år siden.
Denne dialog bilder jeg mig ind vil gøre at der var en større forståelse når der var kamp, det kan være det er naivt, men oplysning og oplysning gør jo at vi i dag har mange lande, der bruger krig som våben, men holder en dialog.
Fredag 3. december
Torsdag 2. december
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
15:54
Avis: Brøndby hæver Uhre-pris til 15 millioner
15:52
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:51
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
15:49
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:48
#MeToo
15:47
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:47
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:46
FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF
15:45
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:43
Enevoldsen bekræfter stop: Flere bolde i luften
15:41
Ung SIF-profil: Jeg ville lytte til FCK og BIF
15:40
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:40
Skæbnekamp for Barca i CL spilles uden fans
15:39
Konate er ikke i tvivl: Robertson er skør
15:37
Rangnick: Chelsea kontaktede mig i februar
15:36
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:33
Chelsea Football Club
15:29
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:29
Konate er ikke i tvivl: Robertson er skør
15:27
Avis: Brøndby hæver Uhre-pris til 15 millioner
15:21
Medie: Eriksen ophæver med Inter til januar
15:18
Hvidovre tog førsteplads med sejr over EfB
15:17
Avis: Brøndby hæver Uhre-pris til 15 millioner
15:17
SønderjyskE - Velkommen til, Esben!
15:16