Luk

Uvant system kickstartede Jess Thorups optur

| 1. Division A | 0 kommentarer

Infoboks

Jess Thorup har udviklet sig til en særdeles populær succestræner i belgiske Gent, hvor han blandt andet skal håndtere en nærgående ledelse og vænne sig til et meget udansk hierarki.

Jess Thorup var for et lille års tid siden tæt på en fyreseddel i belgiske Gent, men danskeren reddede sig selv i sidste øjeblik med en stærk taktisk manøvre.

Og siden har den tidligere FC Midtjylland-træner etableret sig som en decideret succestræner i den belgiske topklub. Læs mere om Thorups rutsjetur her.

bold.dk bringer her første del af et længere interview med 50-årige Thorup, og de to næste afsnit følger lørdag og søndag.

Det har været 18 omskiftelige måneder, hvordan ser du helt overordnet på dit ophold i Gent indtil videre?

- Det har været en stor udfordring, men også en udfordring, som jeg har følt mig klar til. Det har været et spændende step fra FC Midtjylland til en klub lige uden for top fem-ligaerne, hvor de helt store klubber henter mange spillere.

- Og det har det været et klart step up. Især i forhold til intensiteten i kampene og rundt om kampene. I efteråret spillede vi vel omkring 40 kampe, og der havde jeg pressemøder tre gange om ugen, og det er en del af det store pres, der er fra mange fronter.

- Det har været spændende for mig at blive testet af på de parametre. På banen er spillet meget intenst, og der er stor individuel fokus. Der er ekstremt meget speed og power i spillet, så fysisk skal man hele tiden være på tæerne.

- Der er også ekstremt meget pres på fra tilskuerne med buhråb fra begge sider, og alt i alt er en utrolig spændende liga at være en del af, må jeg sige, siger Thorup til bold.dk. 

Meget populær hos fansene

Den belgiske journalist Rudy Nuyens fortalte i sidste uge bold.dk, at det til tider var ‘stille som i et teater’ på Gents hjemmebane i tiden før og lige efter ansættelsen af Thorup.

Men med offensiv fodbold og forbedrede resultater har Thorups mandskab forvandlet Ghelamco Arena til et stærkt og meget velbesøgt fort.

- Jeg kunne godt mærke, der manglede gnist, gejst og tro på tingene på tribunerne i starten, men det har vi fået ændret på. Okay, den tabte pokalfinale mod Mechelen var ikke fantastisk, men generelt er stemningen i byen og på stadion helt utrolig.

- Vi tabte ikke 21 hjemmekampe i træk og satte ny rekord med 11 sejre i træk, og det har fået publikum til at valfarte til. Vi har plads til 20.000 og har vel solgt omkring 17-18.000 sæsonkort, så der er gang i den, og der er bare en meget positiv stemning i hele byen og omkring klubben lige for øjeblikket.

Den belgiske journalist fortalte også, at du havde et meget tæt forhold til fansene og er meget populær. Du var jo ikke decideret upopulær blandt FCM’s fans, men det er vel en ny oplevelse for dig?

- Jeg er som Gents cheftræner en offentlig person, men der bor omkring 250.000 indbyggere i byen, så jeg kan godt færdes i nogenlunde fred og ro. Men folk vil generelt meget gerne snakke. Jeg får mange tilkendegivelser, og det er nok også på grund af min væremåde, som de ikke er så vant til.

- Hernede er det meget hierarkisk opbygget, så cheftræneren er hævet højt op over andre. For eksempel venter assistenterne helt af sig selv med at sætte sig eller gå ind i et rum, indtil cheftræneren har gjort det. Det skal man lige vænne sig til som dansker, men jeg opfører mig nu, som jeg plejer.

- Jeg gik fra starten ud til fansene efter kampene for at klappe og sige tak, og bare den gestus havde de aldrig oplevet før. Men det har de taget til sig, og de føler nok, at det er min måde at komme tættere på dem.

- Jeg gør det egentligt ikke specielt for at blive populær, men mere for at være med til at skabe en god stemning, for vi og ikke mindst spillerne har meget brug for fansene.

Mærkede ikke fyringstrussel

Dit job var til diskussion i ledelsen sidste forår, hvor I havde en dårlig stime og tabte pokalfinalen. Hvordan oplevede du selv den periode?

- Det var et kæmpe slag for alle, da vi tabte til Mechelen. Selvfølgelig var det det. Alle troede, at vi havde vundet på forhånd, fordi vi spillede mod et hold fra den næstbedste liga. Og det gjorde bare slaget endnu hårdere.

- Alle medierne skrev, at nu blev jeg snart fyret, men den fornemmelse havde jeg bare ikke selv. Da Gent valgte mig i sin tid, sagde jeg; ‘Okay, så vælger I også en ny retning, og vi kan ikke vende det rundt på tre måneder. Hvis I vælger mig, skal I give mig tid’.

- Ligesom det tog tre år i FC Midtjylland, inden vi blev mestre, ville det tage tid at bygge noget op. Selvfølgelig bliver der aldrig udstedet garantier, men jeg havde ikke samme frygt for at miste mit job, som der blev skrevet om hernede.

- Det er klart, at der bliver skrevet den slags, når man taber en pokalfinale på den måde, og det kan også godt være, at jeg reelt var presset, men det var bare ikke min egen fornemmelse på det tidspunkt.

Uvant system startede optur

Du skiftede system og vandt de tre sidste kampe i sidste sæson, og det blev starten på en længere optur - det minder meget om, da du skiftede til 3-4-3 til FCM i mesterskabssæsonen?

- Ja, det kan man godt sige. Jeg lærte i hvert fald i FC Midtjylland, at man ikke skal være bange for at prøve nogle nye ting, for man kan være sikker på, at spillerne også er nysgerrige på tingene. Nogle skal man bare kaste sig ud i noget for at ryste posen lidt. Ellers kommer man ikke ud af de dårlige perioder, man nogle gange er inde i.

- Jeg skiftede til 4-4-2 med en diamant i Gent, og det har jeg har aldrig spillet tidligere, men som træner er det vigtigste, at man kigger på sit materiale og vurderer, hvordan man bedst muligt får spillernes kompetencer ført ud på banen.

- Og jeg så muligheden for at spille med to angribere, en 10’er, to 8’er og en 6’er plus nogle offensive backs, og det klikkede fantastisk med det samme. Pludselig scorede de tre offensive spillere alle vores mål.

- Det minder om det, vi gjorde i FC Midtjylland, hvor vi trænede det nye system i en landskampspause og tabte den første kamp til FCK, men derefter ikke tabte i 19 kampe i træk eller deromkring.

- Vi er de eneste hernede, der spiller systemet, men jeg kan godt mærke på de andre er begyndt at tænke mere over, hvad det er, at vi gør. Andre begynder også at spille med to angribere nu, og det er jo kun spændende, at andre kigger på det, man laver.

Svendestykket i Wolfsburg

Udekampen mod Wolfsburg i Europa League-gruppespillet blev fremhævet som det øjeblik, hvor skeptikerne blev overbevist om, at du gjorde det rigtige. Oplevede du det også sådan?

- Ja, folk sagde; ‘Arh, 4-4-2 med to deciderede angribere i Wolfsburg, det virker ikke’. Men vi vandt 3-1, og derefter sagde folk ‘Okay, det virkede. I skal bare spille jeres eget spil’, og ja undskyld mig, men det er kun fordi, at Club Brugge har været så exceptionelt gode, at vi ikke ligger nummer et i ligaen. Men sådan er det.

Er du generelt tilfreds med sæsonen, der jo ser ud til at ende med et godt run i Europa League og en andenplads?

- Ja, det må jeg sige. Når jeg kigger på tavlen, hvor jeg sidder nu, så står, at vi spillede første kvalifikationskamp 25. juli mod Viitorul. Vi var igennem i alt seks kvalifikationskampe og kom ind i en gruppe, hvor vi stod til at kæmpe om tredjepladsen med et ukrainsk hold (Gent hentede tre sejre og tre uafgjorte i en pulje med Wolfsburg, St. Etienne og Oleksandriya, red.)

- Men vi blev nummer et i puljen og røg så ind i Roma, hvor vi spillede to rigtigt gode kampe. De havde to skud på mål og gik videre efter 1-0 og 1-1, og det var piværgerligt, især at vi ikke scorede nede i Rom, hvor vi havde en stor chance til det. Sammenholdt med andenpladsen er jeg rigtigt godt tilfreds med sæsonen.

Til møde hos ledelsen hver uge

Den belgiske journalist fortæller, at ledelsen i Gent holder mange møder med dig og generelt gerne vil være involveret i det sportslige. Hvordan oplever du den del af jobbet?

- Vi har en præsident og en direktør, der er de bestemmende figurer i klubben. De har bygget klubben op gennem 27-28 år, siden de overtog den i en periode, hvor man havde underskud på flere millioner euro, til nu at være en sund og god forretning. Det fortjener et kæmpe, kæmpe cadeau.

- Men de vil rigtigt nok også gerne have stor indflydelse, så jeg er til møde med dem minimum en gang om ugen. Og det handler om alt fra større handler til udviklingen af holdet og spillerne. Hvad kan vi gøre, hvad tænker vi om de enkelte spilleres positioner og så videre.

- Vi diskuterer ikke alt hver uge, men vi har et møde, hvor alt er muligt at diskutere. Og det skal man lige vænne sig til. Jeg siger ikke, der ikke er pres på i Danmark, for det er der, men i Belgien er det bare fra flere fronter, og det er hver eneste uge, hvor man skal stå til regnskab over for de højstsiddende.

- Men jeg har valgt at se på det meget positivt på det og sige; ‘Jeg er meget tæt på beslutningstagerne’. Jeg skal selvfølgelig tage i mod en del flere tæsk end, hvis vi ikke havde møderne, men omvendt har jeg også mulighed for at få flere idéer igennem ved at argumentere for dem.

- Og så sker der noget hurtigt. ‘Okay, det gør vi så’, siger de, og så det på plads dagen efter. På den måde er der hårde møder, men også stor mulighed for selv at påvirke tingene, siger Thorup i en oprigtigt tone.

Læs anden del af interview med Thorup lørdag. Her skal det blandt andet handle om kometen Jonathan David og bævrende spillere på danskerens kontor.


Af Mikael Blond
Tirsdag 2. juni
Moura: Harry Kane er allerede PL-legende
05:23
Moura: Harry Kane er allerede PL-legende
05:18
Lindstrøm kom ind og bragede Brøndby til sejr
03:04
Irriteret Niels F: Skulle have taget Mensah ud
02:23
Slavia Prag er snublende nær nyt mesterskab
02:01
Brøndbytråden
01:05
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
01:02
FIFA beder forbund droppe proteststraffe
00:47
Superligatipstråd 2019-2020
00:47
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
00:46
CV: Sport og økonomi skal hænge sammen
00:04
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
00:02
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
00:02
Irriteret Niels F: Skulle have taget Mensah ud
23:42
Brøndby-helten: En sindssygt fed oplevelse
23:39
Irriteret Niels F: Skulle have taget Mensah ud
23:36
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
23:35
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
23:35
Lindstrøm kom ind og bragede Brøndby til sejr
23:28
OB-chef: Vi opfatter os selv som top seks-hold
23:28
Lindstrøm kom ind og bragede Brøndby til sejr
23:26
Brøndby-cheftræner: Vi er bronzefavoritter
23:25
Lyon bruger 85 mio. på at købe lejesvend fri
23:13
OB-chef: Vi opfatter os selv som top seks-hold
23:09
Riddersholm: Selvfølgelig var der frispark
23:09