Luk

Viborg-guldfugl var tæt på stop som 14-årig

| 1. Division | 2 kommentarer

Infoboks

Viborg FF - FC Fredericia
1. division (12/02)
Oddset 1,85 3,80 3,90

Viborg FF-stortalentet Tobias Bech var som 14-årig i tvivl, om han skulle satse på fodbolden, fordi hans ADHD-diagnose gjorde det svært at passe både skole og træning.

I Viborg FF render et stort fodboldtalent rundt i form af 18-årige Tobias Bech, som i september kronede flotte klubpræstationer med debut for Danmarks U19-landshold.

Vejen dertil har været belagt med flere og andre udfordringer end den gængse fodboldspiller oplever, for Tobias Bech har ADHD.

Da han som ganske ung blev udtaget til U16-landsholdet, måtte han melde fra, fordi han ikke kunne overskue at være væk hjemmefra.

- Jeg har lidt meget af hjemve, da jeg var yngre og har ikke kunnet tage til landsholdssamlinger før for halvandet år siden, fortæller Tobias Bech til bold.dk.

Faktisk blev hele fodboldkarrieren taget op til overvejelse, da han var ganske ung.

- Da jeg var 14 år, gik jeg til psykiater, og mine forældre og jeg var egentlig meget i tvivl, om jeg skulle fortsætte med at spille fodbold.

- Jeg kunne ikke overskue at tage til træning, når jeg også havde skole, og jeg kunne ikke passe begge ting. Heldigvis sagde mine forældre, at de aldrig ville tage fodbold fra mig, for det var mit frirum.

- Det er jeg jo rigtig glad for den dag i dag, for det har altid været min drøm, siden dengang jeg løb rundt på stadion i Møldrup og trænede fodbold sammen med min far, siger Tobias Bech.

En diagnose eller to ændrer ikke noget
Tobias Bech blev som 16-årig den yngste debutant i 1. division, og han fik derfor massiv omtale fra de danske medier.

Allerede dengang var Bech åben om sin ADHD, og det har været helt bevidst.

- Jeg ville gerne være åben om, at der er flere sider af samme sag. At selvom man ikke passer ned i en bestemt boks, kan man godt få succes som fodboldspiller.

- Jeg tror, der løber mange fodboldspillere rundt med ADHD, uden de selv ved det, og som måske slås med nogle ting uden for banen, og der vil jeg bare bevise, at man godt kan blive til noget.

- Det har også været en lang vej for mig, og jeg har stået med meget uden for banen, blandt andet fordi det var svært at koncentrere sig i skolen.

- Jeg vil gerne bevise, at man godt kan blive til noget, selvom man har en diagnose eller to, siger Tobias Bech.

Bech har ikke noget imod at tale om de svære ting, men det er vigtigt for ham at slå fast, at han rummer mange flere facetter.

- På et tidspunkt snakkede folk meget om, at jeg havde den her diagnose, i stedet for at tale om at jeg var en dygtig fodboldspiller.

- Engang skulle jeg være med i et indslag om at være den yngste debutant nogensinde, og så handlede det hele bare om min diagnose og ikke om mig som fodboldspiller. Jeg vil gerne tale om det, men det skal ikke definere mig, siger Bech.

Troede træerne voksede ind i himlen
Tobias Bech fik førsteholdsdebut for Viborg i marts 2018, hvor han gik i 9. klasse, og det var en turbulent periode.

Debuten gav ham nemlig højere forventninger til sig selv, som naturligt nok ikke blev indfriet, og så løb han ind i en skade.

- Det var lidt mærkeligt, at store medier dengang skrev om mig, og så skulle jeg bare op i skole dagen efter og gå i 9. klasse.

- Der troede jeg måske også lidt, at træerne voksede ind i himlen, og at jeg blev en fast del af Viborgs førstehold.

- Jeg fik så en skade, og så blev det hurtigt hverdag igen. Det var svært at vænne sig til, fordi det var lige, da det gik allerbedst.

- Man skal passe på ikke at blive påvirket af alt, der bliver skrevet, når man er ung, for der bliver både skrevet gode og dårlige ting. Det må man tage med, siger Bech.

Ikke nervøs for at skulle videre
Tobias Bech peger på det sidste halvandet års tid som en periode, hvor han virkelig har flyttet sig mentalt - og dermed også på banen.

Nu bruger han modgangen positivt til at sætte tingene i perspektiv.

- Jeg har haft rigtig meget modgang som lille, så hvis jeg brænder en chance foran 5000 tilskuere eller taber en kamp, siger jeg til mig selv, at det ikke er lige så slemt som det, jeg allerede har været igennem.

Han føler sig på ingen måde hæmmet af sin diagnose, og han er fortrøstningsfuld omkring at stå på egne ben - eksempelvis hvis han en dag skal spille i udlandet.

- Jeg er bare glad for, at det går den rigtige vej nu, og jeg kan stort set det samme som alle andre.

- Det hæmmer mig ikke mere, og det er jeg glad for, også til den dag jeg ikke spiller i Viborg længere, så jeg ikke hele tiden skal bruge mine forældre.

- Jeg er overhovedet ikke nervøs for at skulle videre en dag, og jeg er fortrøstningsfuld. Lige nu er jeg sgu bare glad for at være her, og jeg vil spille Viborg i Superligaen, siger Tobias Bech.

Tobias Bech er et produkt af Viborgs egen ungdomsafdeling og har spillet 43 kampe.


Af Sara Margren
Mandag 25. januar
Søndag 24. januar