Luk

Vilde scenarier: Sådan går Danmark videre

| EM | 7 kommentarer

Infoboks

Danmark kan sagtens ende med at gå videre, selvom det skulle blive til et nederlag mod Belgien. Få overblik over alle scenarierne her.

Før torsdagens store opgør mod Belgien har Danmark som bekendt nul point i EM-gruppespillet, men Kasper Hjulmands tropper har stadig fine chancer for avancement.

Onsdag vandt Rusland 1-0 over Finland, hvilket var det perfekte resultat for Danmark.

Det betyder nemlig, at danskerne sagtens kan gå videre, selvom belgierne skulle trække det længste strå i Parken torsdag aften.

Herunder får du overblikket over de forskellige scenarier før Danmarks sidste to gruppekampe mod Belgien og Rusland, mens du længere nede i artiklen kan se, hvad der bliver afgørende, hvis to eller flere hold slutter med samme antal point.

Disse scenarier tager udgangspunkt i, at Danmark skal slutte blandt de bedste to i gruppen og således med sikkerhed vil være videre. 

Der er selvfølgelig også mulighed for at gå videre som bedste treer, men det åbner for et hav af scenarier, da det er afhængig af de andre grupper.

Scenarierne for Danmark

Danmark slår både Belgien og Rusland
Danmark vil ende på seks point i gruppen og med sikkerhed være videre til ottendedelsfinalerne.

Danmark får uafgjort mod Belgien og slår Rusland
Danmark ender på fire point og vil gå videre, hvis Belgien samtidig slår Finland i sidste kamp.

Danmark taber til Belgien og slår Rusland
Danmark ender på tre point og er derfor afhængig af, at Finland ikke får point i sidste kamp mod Belgien.

Skulle finnerne tabe til belgierne, vil Danmark, Rusland og Finland i dette scenarie alle ende på tre point, og så vil de indbyrdes kampe blive afgørende, hvilket kan give et ret vanvittigt scenarie, som du kan læse om længere nede i artiklen.

Da Finland slog Danmark med 1-0, mens Rusland slog finnerne med samme cifre, vil Danmark være sikret avancement med en sejr over russerne på alt andet end 1-0, hvis altså ikke Finland tager point mod Belgien i sidste runde.

Danmark slår Belgien og får uafgjort mod Rusland
Danmark slutter på fire point og ender således side om side med Rusland.

Hvis enten Belgien eller Finland vinder deres indbyrdes opgør i sidste runde, vil Danmark være videre som toer, men skulle kampen mellem finnerne og belgierne ende uafgjort, vil alle fire hold slutte på fire point, og så afhænger det af de forskellige sejres størrelser.

Danmark slår Belgien og taber til Rusland
Danmark slutter på tre point og kan således ikke blive blandt de bedste to i gruppen, da Rusland i så fald har seks point, mens Belgien og Finland også vil have tre point inden deres møde i sidste gruppekamp, hvorfor minimum ét af holdene altså vil overhale Danmark.

Danmark vinder hverken over Belgien eller Rusland
Landsholdet slutter på højst to point, hvilket uanset hvad ikke vil være nok til at blive blandt de bedste to i gruppen og dermed en sikker plads videre.

Gule kort eller UEFA-rangliste kan blive afgørende

UEFA har en lang liste over, hvad der opdeler hold, hvis de ender med lige mange point, og her kan strafpoint fra advarsler og røde kort eller landets placering på forbundets rangliste i yderste konsekvens blive taget i brug.

Det sker faktisk, hvis Belgien vinder præcis 3-0 over både Danmark og Finland, og Danmark samtidig vinder præcis 1-0 over Rusland i sidste runde.

I så fald vil både Danmark, Finland og Rusland nemlig have tre point, præcis samme målscore og være lige gode indbyrdes.

Kriterier i tilfælde af pointlighed mellem to eller flere hold i prioriteret rækkefølge:

- Antal point i de indbyrdes kampe mellem de pågældende hold.

- Samlet målscore i de indbyrdes kampe.

- Højst antal scorede mål i de indbyrdes kampe.

Hvis det stadig er lige efter de første tre kriterier, bruges kriterierne eksklusivt på kampene mod de resterende hold i gruppen – altså dem, der ikke har samme antal point. Leder det ikke til en afgørelse, benyttes følgende kriterier:

- Samlet målforskel i alle gruppekampe.

- Højst antal scorede mål i alle gruppekampe.

- Højst antal sejre i alle gruppekampe.

- Færrest disciplinære point baseret på alle gruppekampe. Rødt kort giver tre point, mens gult kort giver et enkelt point. Udvisning for to gule kort i samme kamp giver tre point.

- Placering på UEFA's rangliste (Rusland er nummer 12, Danmark er 15 og Finland er 20)

Kilde: UEFA


Af Martin Schmidt

7 kommentarer

AGF-Vestegnen 12:45          
Fantastisk grundig gennemgang, @bold.dk
fodboldfan85 13:10          
Er 2-1 ikke nok mod Rusland? De vandt jo kun 1-0 ligesom finnerne og har ikke scoret to mål i indbyrdes kampe.
Konsulenten 13:17          
Jo 2-1 er nok såfremt Finland taber til Belgien
Rumleskaft 13:23          
Er det samme UEFA-rangliste som har med klubber og Champions League at gøre, eller er der en seperat UEFA-rangliste for landshold?
Vi kan vel ikke ligge nummer 15 som landshold i UEFA og nummer 9 i FIFA. Samtidig vil det være besynderligt at bruge klubresultater som tiebreaker.
thto 13:33          
Principielt set kan 2-1 vise sig ikke at være nok.
Hvis vi taber mere end med 3 mål til Belgien, og slår rusland 2-1. Så vil vi med Finsk nederlag til Belgien, stå i en situation hvor Finland bliver sorteper, og vi bliver nr. 3.

Det skyldes at de indbyrdes opgør vil give dette resultat:
Rusland 2-2 3 point
Danmark 2-2 3 point
Finland 1-1 3 point

Dermed er det målscore der tæller, og derfor er det vigtigt vi ikke taber med mere end 3. 1-4 er sådan set også fint nok. Skulle vi slå Rusland med præcis 1-0 er det dog et problem hvis vi taber 1-4 for så er det også Finlands kamp mod Belgien der er med. Så skal de OGSÅ tabe med mindst 3.
fodboldfan85 00:55          
Ja, så vidt jeg kan se er 1-0 nok - vi går ud fra at Belgien slår Finland med mere end vores 1-2 nederlag også selvom de sparer et halvt hold.

Men lad os bare satse på minimum to mål eller flere.
Torsdag 5. august
Onsdag 4. august