Luk

Wenger: Offside kan blive automatiseret

| VM | 19 kommentarer

Infoboks

Arsene Wenger, der nu er ansat i global udvikling hos FIFA, ser en fremtid med automatiserede dommerbeslutninger i fodbold.

Den tidligere manager Arsene Wenger, nu direktør for global udvikling hos FIFA, har fremlagt sine ideer omkring automatiserede dommerbeslutninger.

Den første store udvikling kommer til at være indenfor offside, spår Wenger.

- Vi er nødt til at blive ved med at arbejde på, hvor lang tid det tager at nå til beslutninger. Især omkring offside, siger han ifølge Goal.com.

- Ved VM 2022 kommer vi til at være meget bedre til at tage hurtige offside-beslutninger. Det kommer til at stoppe spillet mindre. Det er der, VAR kan være et problem.

Wenger løfter endnu ikke sløret for, hvordan beslutningerne kan blive automatiserede, men mener også, at det kan hjælpe, at de VAR-ansatte får mere erfaring.

- Der er en god chance for, at offside-beslutninger kan være automatiserede ved VM 2022, mere kan jeg ikke sige. Men det bliver dér, den næste store udvikling omkring dommerne kommer til at ske.

- Der er ting, der stadig skal gøres perfekte. VAR er en ny proces. VAR-dommernes niveau er måske ikke helt på niveau med de andre dommere, men det kommer i de næste par år.

Wenger er ikke selv i tvivl om, at VAR er en positiv udvikling for spillet.

- Der er det problem, at VAR kræver en masse mennesker og er dyrt. VAR er en brugbar hjælp. Den skal blive, for at hjælpe med at træffe mere fair beslutninger.

- Før var der 93 procent fair beslutninger. I dag er der 97 procent. Det er hundredvis af kendelser over en hel sæson. Det er vigtigt, siger han afslutningsvis.

Arsene Wenger har været ansat hos FIFA siden november 2019.


Af Alexander Thygesen

19 kommentarer

Team US Postal 12:26          
Det man i hvert fald kan sige om offside-kendelser modsat mange skønskendelser (frispark, straffespark) er, at det - i hvert fald i teorien - ér sort på hvidt. Enten er der offside - ellers er der ikke. Der vil altid være straffespark og frispark, hvor den kan dømmes, men det er et skøn, den enkelte dommer i situationen må træffe.

Derfor bør offside kunne automatiseres og at man derfor ikke skal vente på VAR efter et mål. Kunne være en kæmpe forbedring og man ville undgå størstedelen af de situationer, hvor der jubles over et mål, hvorefter det bliver annulleret. Det er dræbende.
Vingummibamse 12:41          
Godt du siger i teorien. Når vi snakker under 1 cm offside, så er et frame forskellen på on og offside. Det er et skøn fra en dommer. Ud fra de præmisser der er valgt af VAF dommeren, er det korrekt den enten er on eller off. Men offside er stadig et vurderings spørgsmål i de tætte tilfælde. Hvor sættes mærkerne. Er det på armen eller trøjen, er bolden Fri fra foden eller ej. Etc.

Hvis det er lige for alle, er det nok bedre end det er nu uanset.

Ville elske alle tvivls tilfælde hvor det ikke er tydeligt uden linjer, bare tæller som onside. Fordel til angriber, flere mål.
TheUnitedWay 12:45          
Det er ikke længe siden vi havde en situation hvor der ifølge reglerne ikke er offside, selvom spilleren er i offside, men pga. en forsvarers forsøg på at cleare, er der ikke offside. Vil en computer virkelig kunne tage højde for den slags??
Peter Larsen2 12:46          
Men der er stadig en masse vurderinger omkring offside. Særligt genere-offside er en vurdering. Fx om en spiller generer målmanden, om en spiller aktivt forsøger at spille bolden.

Den konkrete vurdering af offside negligeres ofte - og i den grøft falder Wenger ofte.
Fodboldloven 12:48          
Som dommer er jeg spændt på at se hvordan han vil automatisere begrebet "genere en forsvarsspiller". Det er jo et skøn og så er det enormt svært at automatisere. Jeg er med på at vi sagtens kan automatisere "indvirke på spillet".

Ligeledes "at opnå en fordel af sin position". I situationen hvor en markspiller redder en bold er tæt på umulig at automatisere. Det er nemlig også et skøn.
Spanskdominans 12:50          
Smid en chip i bolden og spillernes støvler. Så burde man kunne lave en automaseret system
vicham 12:53          
@TheUnitedWay

Det er også min tanke. En automatisering, hvis der tænkes i tanker som Hawkeye, så kan det kun lade sig gøre, hvis der også sker en regelændring. Ellers ender det et sted, hvor det stadig ikke er sort/hvidt, hvis der fx skal indregnes faktorer som angribers afstand til nærmeste spiller, hastighed, position i forhold til målmand etc.
Lørdag 23. oktober
Fredag 22. oktober