Luk

Wichmann: Jeg er ikke færdig med Danmark

| 1. Division | 1 kommentar
Wichmann: Jeg er ikke færdig med Danmark
Foto: FK Jerv

Infoboks

Ull/Kisa - Jerv
1. Division (20/10)
Oddset 3,05 3,45 2,10
bet365 3,30 4,00 2,05

Jerv-anføreren Mathias Wichmann savner Danmark og drømmer om at komme tilbage til Superligaen på et tidspunkt. 

Fra 2010 til 2013 var Mathias Wichmann en fast del af AaB’s startellever i Superligaen, og i 2015 skiftede midtbanespilleren til Viborg og fik 39 kampe for jyderne i den bedste danske række, inden Wichmann drog udenlands. 

Han pakkede tasken og tog på et lille fodboldeventyr i Norge, da han skiftede til FK Jerv i juli 2017. Nu har den 28-årige dansker været i Norge i godt tre år, hvor han i øjeblikket er anfører for det norske hold. 

Mathias Wichmann fortæller til bold.dk, at han har været meget glad for tiden i Norge, men han vil dog gerne tilbage til Superligaen, hvis det hele kan flaske sig.

Danskeren har kontraktudløb med FK Jerv ved årsskiftet, og han har allerede nu gjort sig tanker om fremtiden. 

- Jeg har prøvet at tænke over, hvad der kunne være bedst for mig, og hvad jeg har lyst til. Der er ingen tvivl om, at jeg har det supergodt og er sindssygt glad for at være i Jerv, men jeg har også en kæreste, familie og nogle venner hjemme i Danmark, som jeg selvfølgelig har givet afkald på i de her tre år. Hvis jeg bare skulle kigge på livet uden for fodbold, så vil jeg rigtig gerne tilbage til Danmark. 

- Der er også nogle fodboldmæssige ting, som gør, at jeg ikke føler, at jeg er færdig med dansk fodbold. Jeg føler, at jeg har nogle ting at bidrage med i dansk fodbold, og jeg føler også, at det ville være en anden Mathias Wichmann, der ville tage hjem til Danmark. Den udfordring kan jeg sagtens se for mig, siger Mathias Wichmann til bold.dk og fortsætter:

- Så er der denne situation, som verden står i lige nu, som gør det lidt svært at finde ud af, hvad man skal. Det har lagt lidt en naturlig dæmper på fremtidsplanerne, fordi jeg ved ikke, om sæsonen kommer i gang. Hvis sæsonen starter, så følger min kontrakt til, at sæsonen er spillet færdig, så det er lidt svært at forholde sig til lige nu. 

- Så du kan godt se dig komme hjem til Danmark inden for en overskuelig fremtid?

- Ja, det kan jeg sagtens. Der er også mange ting ved dansk fodbold, som jeg savner. Jeg er derfor på ingen måde klar til at afskrive dansk fodbold. Jeg vil rigtig gerne hjem til Danmark igen, men hvornår det lige bliver, det ved jeg ikke. Jeg har det som sagt sindssygt godt her, og jeg har ikke bare lyst til at skifte til Danmark bare for at komme hjem. Det skal være en situation, som passer mig, så jeg stadigvæk kan udvikle mig videre og som passer med kæreste, familie og venner.

- Hvad savner du ved dansk fodbold?

- Der er bare en anden stemning angående fodbold i Danmark sådan overordnet set. Her i Jerv spiller jeg så i det, der svarer til 1. division i Danmark, og det er selvfølgelig anderledes, end da jeg var i AaB. Det er to forskellige ting, men jeg savner lidt flere tilskuere på tribunerne. Jeg savner også, at alle er fuldtidsprofessionelle, og der er bare et andet setup i Danmark. 

- Hvad vil være interessant for dig, hvis du skal skifte hjem til Danmark?

- Superligaen vil helt sikkert være interessant. Jeg følger også med i dansk fodbold stadigvæk. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg kunne være med, da jeg var yngre, så kan jeg i hvert fald også være med nu og bidrage på en helt anden måde. 

- Superligaen vil være meget interessant, men 1. division kan jeg også godt se mig selv spille i, men det kommer lidt an på situationen. 

- Du har jo tidligere været i Viborg og AaB. Er der nogle ønskeklubber, som du godt kan tænke dig at tørne ud for i Danmark?

- Hovedparten af de Superliga-kampe, som jeg ser, det er AaB’s kampe. Jeg er vokset op i Aalborg, og jeg er kommet igennem deres ungdomsafdeling. AaB vil derfor altid være min hjerteklub, og det vil da være en drøm at komme tilbage til AaB, men nu må vi se. 

- Der er dog ikke nogle bestemte klubber, som jeg tænker, at lige dér kunne jeg passe ind. En del af mig er dog stadigvæk i Aalborg, så det er fint lige at følge lidt med.

Blevet mere alsidig

Mathias Wichmann nævner, at han har lært meget af tiden i Norge. Han er blandt andet blevet kastet ud i rollen som defensiv styrmand på midtbanen. En rolle, som han ikke havde så meget kendskab til fra Danmark.

- Helt overordnet har jeg været rigtig godt tilfreds med mine år i Norge. Fodboldmæssigt havde jeg i Danmark set mig lidt som en offensiv central midtbanespiller, som måske ikke fyldte nok defensivt til at spille inde centralt i hvert fald i Superligaen. Det har jeg haft mulighed for at arbejde med heroppe, da klubben ser mig som en 6’er alene på midten. 

- På den måde føler jeg, at jeg har udviklet mig meget rent fysisk og defensivt. Efterhånden kom der noget mere ansvar, da jeg blev anfører i klubben og skulle lære at tage ansvar på og udenfor banen og forholde mig til ting, som jeg ikke havde været vant til før. Så jeg føler, at det har været tre gode år for mig heroppe rent fodboldmæssigt og menneskeligt, siger danskeren.

Opholdet i Norge har gjort Wichmann mere alsidig, og det har givet ham flere styrker, som måske også kan gavne ham på sigt. 

- Det har givet mig mulighed for at dække nogle flere pladser, så man har større chance for at få en startplads. Derudover har det lært mig at sætte pris på noget af det, som jeg ikke syntes var sjovt før, det med at takle og vinde bolde i stedet for at være den, som skulle skabe noget. Det med at skabe noget, synes jeg dog stadig, er det sjoveste. 

- Jeg har lært at sætte pris på det, og fokusset i en kamp har ændret sig meget for mig. Jeg har ikke så meget fokus på det offensive længere. Det er mere med kommunikationen og sørge for, at alle er på samme side og arbejder mod det samme mål. Det er sådan nogle små ting, som jeg måske ikke tænkte på, da jeg var lidt yngre, men som betyder en hel del. Det, synes jeg, har været fedt. 

- Tror du, at det har gjort dig mere attraktiv på fodboldmarkedet, at du nu også kan varetage den lidt mere defensive, lederrolle?

- Ja, det tror jeg bestemt, at det har, så er det spørgsmålet, hvor meget I i Danmark ser norsk 1. division. Hvis der var nogle klubber, som var interesseret, så ville de se, at det er en helt anden og mere moden Mathias Wichmann nu, end da jeg var i Danmark senest. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg har masser at bidrage med i dansk fodbold, siger danskeren. 

Beæret over anførerbind

Den tidligere Viborg- og AaB-spiller fremhæver, at han er beæret over at bære anførerbindet i Jerv, og det har givet ham mere tro på sine egne evner. 

- Det var et kæmpestort skulderklap at få anførerbindet, og det er jeg meget stolt af. Det giver også lidt selvtillid, som jeg trængte til efter en svær periode i Viborg, hvor jeg måske var kørt lidt sur i det. Så kom jeg herop og fik tilliden fra træneren fra dag et, selvom jeg måske ikke var helt i form der efter to-tre måneder uden fodbold. 

- Det har jeg formået at betale tilbage, og de har vist mig tillid ved at gøre mig til anfører. Det er jeg utroligt taknemmelig for.

- Det er ikke noget, som man mærker fra dag til dag, men når jeg kigger tilbage på den fodboldspiller, da jeg kom herop, og til den jeg er nu. Jeg har oplevet en enorm udvikling. Det er det største for mig, at jeg er gået fra én, der ikke fyldte nok, til nu at spille min foretrukne position, som er central midtbane og være fast mand på holdkortet. 

- Derudover har det været fedt at opleve en ny kultur. Det er lidt anderledes her, og man skulle lære et nyt sprog og være den højtråbende, så alle forstod dig 100 procent. Det har betydet meget, at jeg har tilpasset mig heroppe og blevet en af lederfigurerne. 

Da Wichmann kom til Norge, havde han en bestemt forestilling af, hvordan der blev spillet fodbold i landet. Han fik sig dog lidt af en overraskelse, da han ankom til Jerv. Derudover kan han mærke, at han befinder sig i en lidt mindre klub, hvor fodbolden ikke altid er førsteprioriteten.

- Noget af det, som jeg bed mest mærke i, i forhold til Viborg og AaB er, at det er mere naturligt i Norge at have et arbejde ved siden af fodbolden. Det har jeg lige skulle vænne mig til, at man har flyttet træningerne nogle gange, fordi nogle spillere ikke kunne få fri fra arbejde eller skulle noget vigtigt på skolen. 

- Det har også noget at gøre med, at vi er en lille klub, men det har overrasket mig meget, at man ikke som spiller satser 100 procent på at blive fodboldspiller, hvis man gerne vil det. 

- Det har jeg skullet affinde mig med, at sådan er det bare ikke heroppe. Jeg havde lidt et billede af, hvordan jeg troede, at man spillede fodbold i Norge og tænkte, at det bare var lange bolde og meget fysik. 

- Nu hvor jeg har spillet i Norge, så er jeg overrasket over mange af de klubber, som vi spiller mod hver weekend, som spiller god, teknisk og hurtig fodbold. Jeg skulle lige vænne mig til, at de spillede sådan i Norge. Det havde jeg ikke forventet.

På ferie

Mathias Wichmann og alle spillerne i FK Jerv blev permitteret i slutningen af marts grundet corona-krisen. Det er spillerne ikke længere, da der er en forhåbning om, at fodbolden i Norge snart kommer i gang. 

- Vi var permitteret på samme tid som de andre klubber i Norge, men lige nu er vi sendt på ferie, fordi man vil forsøge at spille sæsonen fra 15. juli til lige før jul, og så vil der ikke være mulighed for at holde ferie. 

- Vi er på ferie til 16. maj, og derefter så håber vi på, at vi har købt os en måned, hvor vi så skal tage en beslutning om, hvordan man må træne sammen og håber på, at træningerne bliver nogenlunde normale. 

- Vi er en lille klub, så hvis det ikke ændrer sig, og vi ikke kan træne mere end fire og fire sammen, så bliver vi nok højst sandsynligt permitteret igen efter ferien. Det må vi se, når vi kommer dertil. 

Mathias Wichmann spillede i den seneste sæson af OBOS Ligaen, Norges næstbedste række, 28 kampe for FK Jerv og leverede fem mål. FK Jerv endte på en 12. plads. 


Af Anders Jensen
Lørdag 16. oktober
Fredag 15. oktober