Luk

bold.snak

Andet | Øl

1 2 3 ... 187 188 189 190 191 Vis alle sider  

Forfatter Indlæg
qanatoli
bruger
11. maj 13:52
svar
anmeld

Sv: Øl

Jeg ville aldrig køre en smagning så stringent. Slet ikke hvis der er en længere pause imellem. Det bliver trivielt hvis det kører som perler på en snor. Det er alt for nørdet for mig, og mister de hyggelige elementer, hvor man selv skal lede og diskutere nuancerne...


Smag og behag er heldigvis forskellig, men for de fleste vil indtagelse af fx den omtalte Speedway Stout betyde, at det er fuldkommen underordnet hvilken let øl de indtager bagefter. Det kan selvfølgelig være meget sjovt (og praktisk, hvis man har noget man gerne vil af med), men udbyttet bliver lidt anderledes.
A good friend will help you move. A really good friend will help you move a body.
A-Z
bruger
11. maj 14:35
svar
anmeld

Sv: Øl

@clausp

Du må mene hvad du har lyst til, men det stemmer ikke rigtig overnes med nogen af stilartskriterierne.


Tak og meh. Min hovedpointe er blot, at IBU ikke alene afgør, hvor sød en øl føles, og som et specifikt eksempel på denne pointe, vil jeg hævde at nogle brown ales føles sødere end nogle weissbiers på trods af at sidstnævnte har lavere IBU. En øl som fx Royal Brown Ale er jo voldsomt sød og har en IBU på 16. Den føles sødere end de fleste weissbiers der vel ofte ligger fra 8-14 IBU.
Genesis 38:8-10
Bishop
bruger
11. maj 16:01
svar
anmeld

Sv: Øl

I min verden så tenker jeg også mere på en hvor fyldig en øl er når vi snakker sødme. Hvilket jo også henger direkte sammen med slut densiteten og mængden af ikke fermenteret sukkerarter der er tilbage efter gæring.

Når jeg skal vælge rækkefølge så foretrækker egentlig at gå efterfargeskala i stedet for IBU
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0238/0729/files/srm.PNG?2456


Dette indlæg er blevet rettet 11. maj 16:10 af Bishop
SotD
bruger
11. maj 16:09
svar
anmeld

Sv: Øl

Smag og behag er heldigvis forskellig, men for de fleste vil indtagelse af fx den omtalte Speedway Stout betyde, at det er fuldkommen underordnet hvilken let øl de indtager bagefter. Det kan selvfølgelig være meget sjovt (og praktisk, hvis man har noget man gerne vil af med), men udbyttet bliver lidt anderledes.


Jo jo, men nu er der jo også mellemveje på at køre ølsmagningen fuldstændig strømlinet fra mindst sød til maks sød, og så på at kaste sig hovedløst og fuldstændig tilfældigt ind i projektet.

Jeg vil selvfølgelig aldrig vælge at servere en øl der fuldstændig kvæler de efterfølgende smagninger i starten eller midt i det hele, men derfra og så til at øllene slavisk skal komme i rækkefølge iht. et tal - hvadenten det er IBU eller som nogle gør - efter alkoholprocent eller sågar farve synes jeg er for kedeligt.

Det kommer selvfølgelig an på hvor travlt man har, men når vi har ølsmagning er det gerne over 3-4 timer med et indlagt break med en bid mad ca. halvvejs inde i projektet. Og så plejer vi også gerne at have nogle vinegear chips, pølser og andet snack som præsenteres lidt undervejs.

Min pointe er egentlig bare, at det hurtigt kan blive for mekanisk, hvis man allerede efter 2 øl kan gætte i hvilken rækkefølge de forskellige øl kommer. Men vi er også mere til blindsmagning hvor vi skal forsøge at rangere hvor øllet er i forhold til nogle forskellige skalaer, samt skrive nuancer ned som vi tror vi kan smage/dufte.

Og så har vi altid lidt ekstra man kan prøve igen efterfølgende, hvis man har konstateret stor uenighed om en (flere) bestemte smage/nuancer. Jeg synes det giver langt mere afveksling end de her "Så gutter - nu drikker vi" og så bliver der serveret en eller anden kronologi a lá "Ordnung muss sein".
Glædelig jul Hr. Og Fru Bold
SotD
bruger
11. maj 16:13
svar
anmeld

Sv: Øl

Hurtig spørgsmål fra hoften, da dette virker som det rette forum til at finde et kvalificeret svar. Ville øl der har stået ude i 5 dage med temperatur svingende fra 0.5 grader til 21 grader tage skade af det såfremt de har været opbevaret i en papkasse?


Det kommer an på om det er noget du har købt eller noget du har brygget... Hvis du har købt det, tænker jeg at alle processerne er færdige (groft sagt). Hvis du har brygget dit eget øl kan det meget vel ødelægge det...

Jeg lavede i hvert fald nogle bommerter i starten, hvor jeg efter endt brygning og tapning smed en kasse ud i skuret, uden at tænke over at det jo selvfølgelig spænder enormt vidt i temperatur.

Jeg stoppede fuldstændig gæringsprocessen - men fik den heldigvis igang igen efter den kom ind. Tilgengæld har jeg haft voldsomme udfordringer med "semifærdige" øl, som kom ud. De eksploderer ganske enkelt når jeg åbner dem. De stopper ikke med at "skumme over" til der er 1-2cm tilbage i flasken. Og det er ganske udrikkeligt.
Glædelig jul Hr. Og Fru Bold
clausp
bruger
11. maj 18:20
svar
anmeld

Sv: Øl

@Saint:
Ville øl der har stået ude i 5 dage med temperatur svingende fra 0.5 grader til 21 grader tage skade af det såfremt de har været opbevaret i en papkasse?

Jeg vil også sige nej til dette.

@SotD:
Det kommer an på om det er noget du har købt eller noget du har brygget..

Hvis der er tale om færdigbrygget øl, så er et temperaturspænd på 0.5 til 21 grader ikke et problem. End ikke lidt koldere og lidt varmere end det spænd betyder noget. Hjemmebrygget eller ej.

De eksploderer ganske enkelt når jeg åbner dem. De stopper ikke med at "skumme over" til der er 1-2cm tilbage i flasken.

Ja, det er fordi den enten har været inficeret eller overkarboneret. Højst sandsynligt det sidste, og det er højst sandsynligt fordi dit karboneringssukker ikke har været jævnt fordelt. Vi har alle været der.
"Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try." - Homer Simpson
clausp
bruger
11. maj 18:22
svar
anmeld

Sv: Øl

@Bishop: Jeg er enig med dig i at det også er relevant at kigge på farven, og hvis man kun skal kigge på én parameter er det måske den bedste. Men den har også sine begrænsninger, da man kan lave den samme farve med mange forskellige maltsammensætninger, hvoraf nogle kan give bitterhed.
"Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try." - Homer Simpson
Bishop
bruger
11. maj 18:25
svar
anmeld

Sv: Øl

Øl der eksplodere (flaskebomber) tyder mere på at øllet ikke var gæret færdig før den blev tappet og/eller for meget sukker til karbonering. En stabil temperatur er selvfølgelig klart at foretrække, men tror nu ikke det var den direkte årsag.
Bishop
bruger
11. maj 19:03
svar
anmeld

Sv: Øl

@Claus

Ja den er slet ikke skudsikker, at drikke en Guinness efter en Russian Imperial Stout, er i hvert fald en flad fornemmelse.
qanatoli
bruger
11. maj 19:50
svar
anmeld

Sv: Øl

Det kommer selvfølgelig an på hvor travlt man har, men når vi har ølsmagning er det gerne over 3-4 timer med et indlagt break med en bid mad ca. halvvejs inde i projektet. Og så plejer vi også gerne at have nogle vinegear chips, pølser og andet snack som præsenteres lidt undervejs.


SotD, det lyder super hyggeligt, også det med at smage blindt etc., men i min bog lyder det mere som ølhygge, end som smagning. Og det er fint (det er det jeg selv ville foretrække). Men både eddikechips, pølser og indtagelse af stouts sætter en grænse for hvor præcist man kan smage.
A good friend will help you move. A really good friend will help you move a body.

Andet | Øl

1 2 3 ... 187 188 189 190 191 Vis alle sider