Luk

FCK-chef: Vi kan blive tvunget til oprustning

| 3F Superliga | 13 kommentarer

Infoboks

Dynamo Kiev - FC København
Europa League Gruppe B (24/10)
bet365 1,83 3,40 4,50
NordicBet 1,91 3,45 4,50
Oddset 1,87 3,30 4,70

FCK-chef Daniel Rommedahl medgiver, at UEFA's accessliste for 2021-24 langt fra er optimal for Danmark, og han antyder, at FCK kan blive nødt til at geare op for at sikre sig mesterskabet i hver sæson. 

Daniel Rommedahl er Director of Football Operations and International Affairs og desuden nyvalgt bestyrelsesmedlem i ECA - sammenslutningen af europæiske topklubber i Europa. 

ECA har ønsket større muligheder for europæisk fodbold for flere klubber, og det har UEFA oplevet med indførelsen af Europa Conference League (ECL) fra 2021/22-sæsonen. 

Det øger antallet af gruppespilsdeltagere i de europæiske turneringer fra 80 til 96, men der også et væsentligt 'men'. 

Få overblikket over de europæiske turneringer fra 2021 her

Danmark skal meget gerne holde sig i top 15 - læs historien her

UEFA's accessliste til Europa League er således ændret, så kun ikke-mesterhold fra lande i top 15 på UEFA's koefficient-rangliste har muligheden for at kvalificere sig til Europa Leagues gruppespil. 

bold.dk har snakket med Daniel Rommedahl om indførelsen af Europa Conference League og de mulige konsekvenser for dansk fodbold. 

Har I presset på få indførelsen af denne turnering, som UEFA antyder?

- Vi har for et par år siden foreslået at introducere en tredje turnering med henblik på at få flere klubber med i et gruppespil, så ja, det er helt sikkert noget, vi har bakket op om. 

Hvad synes du så om Conference League?

- Fra 2021 og frem er det relativt simpelt, eftersom alle tre turneringer er identiske i formatet. Det er godt og rart, at der er den røde tråd gennem turneringerne. Det har vi ikke en finger at sætte på, siger Rommedahl til bold.dk og fortsætter: 

- Der, hvor vi har råbt vagt i gevær, og ikke har været helt tilfredse er omkring access-listen til turneringerne. Den er vi langt fra tilfreds med. Som det ser ud lige nu, kommer nummer to eller tre i Danmark ikke med i Europa League, hvis ikke vi er nummer 15 eller bedre på koefficient-ranglisten. 

- Det vil sige, at der bliver en kæmpe forskel på at blive mestrene og bliver nummer to, og det skaber en voldsom fokus på, at mesterskabet skal sikres.

Har understreget alvoren

UEFA's accesslister til Europa League og Conference League har et markant skifte omkring 15.-pladsen, og Rommedahl erkender, at det kan blive alvorligt for dansk fodbold, hvis man ryger ned ad listen. 

FCK-chefen har i dansk sammenhæng påpeget dette over for de andre klubber. 

- For dansk fodbold bliver det helt afgørende, at vi er minimum nummer 15 på koefficient-ranglisten. Det har vi også allerede adresseret i Divisionsforeningen og i Superliga-regi. 

- Fra 2021 til 2024 er det helt afgørende, at vi i Danmark præsterer så godt, at vi ligger nummer 15 eller bedre. Ellers får vi et problem på længere sigt. Vi får endnu sværere ved at spille europæisk fodbold og dermed også generere penge, konstaterer Rommedahl. 

Endnu er det ikke meldt ud fra UEFA's side, hvordan man optjener koefficientpoint i Europa Conference League, og dermed er det også usikkert, hvor nemt eller svært det bliver at spille sig op i top 15, hvis Danmark havner uden for det fine selskab efter denne sæson. 

Rommedahl venter i spænding, men forbliver nogenlunde optimistisk. 

- Der er en af to ting, der ikke er helt plads. Den ene er præmiefordelingen i Europa League og Conference League, og den anden om der kommer justeringer til koefficient-systemet.

- Men jeg tror nu ikke, der kommer væsentlige ændringer til koefficient-systemet i 2021-2024. Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, for det er ikke på plads endnu. 

- Men under alle omstændigheder tror jeg dog ikke, der kommer nogen revolutionære ændringer. Jeg har ikke hørt andet, men eftersom vi blev taget lidt på sengen med access-listen, så kan man selvfølgelig ikke afvise det helt, siger Rommedahl. 

Kassekampene er i farezonen

Conference League bliver baseret på accesslisten en turnering for klubberne fra de små- og mellemstore ligaer. Kun få hold fra de allerstørste ligaer kommer med, og dermed bliver der også langt mellem kampene mod de helt store og attraktive modstandere for de danske hold. 

Hvad tænker du om de sportslige perspektiver i Conference League?

- Fra 2021 og frem tror jeg ikke, at man skal være bekymrede. Man skal huske på, at Europa League bliver skåret ned til 32 hold, så lidt karikeret kan man sige, at de 16 dårligste hold i den nuværende Europa League kommer til at spille Conference League i stedet for kombineret med nogle gode hold fra de bedste ligaer og nogle af de hold, der røg ud i playoff.

- Jeg tror ikke, at bundniveauet bliver synderligt lavere end den nuværende Europa League. I det store billede kommer der kun 16 hold mere med end nu. 

- Jeg tror på sigt ikke, at man vil se Conference League som ret meget svagere end Europa League. Man kan få lige så spændende modstandere som i den nuværende Europa League, siger Rommedahl. 

FCK har været en del af et europæisk gruppespil i 13 af de seneste 14 år, og koncernen har de seneste år budgetteret med deltagelse i Europa Leagues gruppespil. 

Men den stime ser I jer vel stadig som en del af Europa League-feltet og ikke Conference League?

- Når vi bruger termen 'Europa League', så er det fordi, det er der, at det økonomisk hænger sammen for os. Nu må vi se, hvad der sker på pengedelen. 

- Vi ved det ikke endnu, men har selvfølgelig fået nogen indikationer, og der er ingen tvivl om, at Conference League selvfølgelig ikke kommer til at generere lige så mange penge som længere oppe. Så udgangspunkt vil formentlig stadig være, at vi skal kvalificere os til Europa League.

ECL bliver attraktiv på sigt

Conference League bliver en turnering primært for hold fra mellemstore og små lande samt en del tabere fra Champions League- og Europa League-kvalifikationerne - er du nervøs for, at turneringen bliver set på som en 'taber-turnering'?

- Nej, jeg er ikke bekymret. Hvis man ser tilbage på dengang, hvor Europa League blev introduceret, var der også en del skepsis. Men når man ser på Europa League nu – både indefra og udefra – så er det en stor turnering, og Europa League-finalen er den femte-sjette største sportsevent i verden.

- Al start er svær, og den vil den også være i dette tilfælde, men jeg synes, man skal passe på med at skyde Conference League ned allerede nu. Der er ingen grund til at svine den til, inden den overhovedet er kommet i gang. 

-Jeg forstår godt den naturlige reaktion. Man skal lige synke navnet og acceptere turneringen som med alt muligt andet, men jeg er sikker på, at den på sigt nok skal få stor værdi, siger Rommedahl. 

Alt taget i betragtning er Conference League så det kompromis, som I havde håbet på i forhold til de helt store klubbers ønsker?

- Jeg opfatter det ikke som et kompromis. Flere hold får mulighed for at spille et europæisk gruppespil, og det er positivt. Denne tredje turnering er den del af evolutionen, men den store revolution med flere kampe og sådan kommer nok først fra 2024 og frem, siger Rommedahl om den endnu meget usikre fremtid for de europæiske turneringer. 

FCK kan være nødt til at geare op

Det har enorm stor betydning, at Danmark er i top 15 efter denne sæson, og FCK er nu alene om at sørge for det. Betyder det noget for, hvor højt I vægter Europa League i efteråret?

- Nej, vi taler løbende om både den korte og lange bane. Men Ståle og hans team går jo på banen for at vinde hver eneste kamp. Vi har i mange år været vant til at spille måde weekend og midtugen, og der er altid en afvejning af, hvordan man præsterer bedst begge steder. Men det var jo det samme i sidste sæson og i flere sæsoner før den. 

De danske mestre har uændrede muligheder i Europa fremover, og hvis Danmark ryger ud af top 15, kan det få betydning for FCK's prioriteringer frem over, medgiver Rommedahl. 

- Internt kan der opstå en situation i fremtiden, hvor vi bliver nødt til snakke om, hvordan vi prioriterer. Som det er nu, kan vi godt tåle at glippe mesterskabet i en sæson, men der kan sagtens opstå en situation, hvor det ikke er tilfældet længere. 

- Hvor vi er nødt til at geare endnu mere op for at være sikre på at vinde mesterskabet. Og det er selvfølgelig et scenarie, der har betydning for hele Superligaen, siger Rommedahl og tilføjer om FCK's kamp for at holde Danmark i top 15: 

- Det er ikke sådan, at vi efter hver runde laver en udregning i forhold til, hvad vi skal bruge. Alle point og sejre er vigtige. Jeg forstår godt, at det lige nu er lettere at se nøjagtigt, hvad der skal til, og hvad der sker, hvis ikke vi får point nok. 

- Men det er jo ikke sådan, at vi er låst helt fast i fire sæsoner, hvis vi ender uden for top 15 efter denne sæson. Der kan hele tiden laves om på det, så vi taler ikke om det hele tiden og sidder ikke og flueknepper for at regne det ud helt nøjagtigt. 

bold.dk har også snakket med FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen om Conference League og den problematiske accessliste. Læs det interview på bold.dk lidt senere på dagen. 

Oplev F.C. København på hjemmebane i Telia Parken. Se kampprogrammet og mulighederne her!


Af Mikael Blond

13 kommentarer

FCKNørrebro 15:35          
Træd frem andre danske klubber
Klokkekilde 15:40          
Glimrende og informativ artikel. Tak.
Snigskytten 15:42          
Er sikker på andre danske klubber gør deres bedste ;).
kewell10 16:16          
Et helt igennem forfærdeligt scenarie for Superligaen.
Superligaen (ligesom alle andre ligaer) lever primært af spændingen i toppen.
Hvis en klub gearer op, så den er alle andre overlegen, og kan hive mesterskabet (næsten) hver eneste sæson, så falmer ligaen og interessen derfor.
"Træd frem andre danske klubber"
Dette vil ikke være muligt.
Skulle to andre klubber gå med i våbenkapløbet og også geare op, så vil tre klubber være i en situation, hvor de alle er nødsaget til at vinde mesterskabet hvert år.
Det siger sig selv, at det ikke er muligt, og så vil to af klubberne, være nødsaget til at geare ned igen, for simpelthen at overleve.
Og så er vi tilbage ved udgangspunktet, med en klub tilbage isoleret i toppen.
Det kunne så teoretisk set være en anden klub end FCK, hvilket jeg ikke tænker, du ønsker?
Selv i scenariet hvor din klub er triumfator, bliver ligaen frygtelig kedelig, og uden udvikling for topholdet.
I dag er FCK også flagskibet, men det er heldigvis langt fra hver sæson, at de ikke presses i mesterskabsduellen.
Ælkjaer 16:59          
Nej med det ambitionsniveau mange danske fodboldfans giver udtryk for europæisk, er chancen for at superligaen kan holde sig i top 15 nok ikke eksisterende.
JLS 17:59          
Træd frem andre danske klubber
Jo tak for opfordringen.. Gir´ du lige navnet på den bankrådgiver i Nordea der år efter år accepterer underskud i 100-200 mio klassen for selskabet/ejerskabet bag klubben - så er jeg overbevist om, at mange andre klubber følger trop.. ;)
wendelbo 18:40          
JLS; man får så lange patter af folk som dig!


man kan blive så forfærdelig træt !
Mandag 21. oktober