Luk

FCM-formand: Accesslisten er en katastrofe

| International | 9 kommentarer

Infoboks

FC Midtjylland - Randers FC
Superligaen Grundspil (21/10)
bet365 1,45 4,50 6,50
NordicBet 1,51 4,35 6,10
Oddset 1,48 4,40 7,00

UEFA's accessliste fra 2021 for en katastrofe for dansk fodbold, mener formand Rasmus Ankersen, der erkender, at midtjyderne ikke kan følge med, hvis FCK gearer væsentligt op i mesterskabskampen.  

FC Midtjylland har som FC København, Brøndby, AaB, FC Nordsjælland og OB en plads i ECA - sammenslutningen af topklubber i Europa - der har fået et ønske om mere europæisk fodbold opfyldt med indførelsen af Europa Conference League fra 2021/22. 

Få overblikket over de europæiske turneringer fra 2021 her

Den europæiske underklasse truer - Danmark er på vippen 

FC Midtjylland har i de seneste fire sæsoner desuden tabt tre playoff-opgør i Europa League og et opgør tredjerunde. Dermed er midtjyderne i den grad en del af det felt, der kan få forvandlet lige-ved-og-næsten til et gruppespil. 

Læs FCK-chef Dennis Rommedahls syn på sagen her

FCM's bestyrelsesformand Rasmus Ankersen passer sammen med direktør Claus Steinlein klubbens europæiske pligter i ECA og andre sammenhænge, og bold.dk har taget en snak med Ankersen. 

Har I presset på for at for indførelsen af Conference League, og er I tilfredse med resultatet?

- Jeg ved ikke, om vi har presset på. Men det har i hvert fald været et ønske fra mange klubber i de små og mellemstore ligaer, at man fik mere europæisk fodbold på programmet, og det får vi nu. 

- Der er stadig ting, der mangler at blive afklaret. Specielt i forhold til økonomien og distributionen af pengene. Det er stadig et stort spørgsmålstegn, men FC Midtjylland og jeg synes, at turneringen er en god ide, siger Ankersen til bold.dk. 

Sigter højere end Conference League

Der kommer 16 ekstra pladser til et gruppespil, og med jeres europæiske historie er Conference League umiddelbart en turnering for jer?

- Ja, det kan man sige, men vi sigter også lidt højere end det. Vores ambitioner går på sigt også i retning af Champions League og Europa League. At vi skal bryde den barriere. 

- Økonomisk set er det selvfølgelig meget interessant for os at have flere europæiske kampe, og derfor er Conference League også spændende for os. Forudsat at den bliver økonomisk attraktivt.

- De to store upsides i en fodboldforretning er transfers og europæisk deltagelse, så det er godt for os at have større chance for at spille i Europa, siger Ankersen. 

FCK-chef Daniel Rommedahl medgiver over for bold.dk, at den ændrede accessliste i forbindelse med indførelsen af Conference League kan blive et stort problem for dansk fodbold. 

Ankersen er også klar i mælet. 

- Accesslisten for 2021-2024-cyklusen er jo umiddelbart en katastrofe for Danmark. Medmindre man bliver dansk mester har man ingen chance for at spille i Champions League eller Europa League, og det er på ingen måde godt for Danmark. 

- Det er en af de ting, vi skal forsøge at rette op på i den følgende cyklus fra 2024, hvor der formentlig kommer større reformer, siger Ankersen. 

Individuel koefficient bør vægte højere

FCM-bossen bemærker også, at der muligvis kan og skal ændres på UEFA's koefficientsystem. Lige nu afgør Danmarks samlede koefficient, hvornår de forskellige hold træder ind i de europæiske turneringer. 

Ankersen ser gerne, at klubbernes individuelle koefficientpoint bliver vægtet højere. 

- FCK har selvfølgelig en klar interesse i, at de individuelle koefficientpoint bliver vægtet højere end landekoefficienten, og det tilgodeser principielt også os, da vi har samlet ret mange point inden for de seneste fem år.

- Og vi bakker også op om, at den individuelle koefficient betyder mere, end den gør nu. Det er fair, at man bliver belønnet for, hvordan man bygger sin klub op gennem flere år.

- Så kan man altid diskutere, hvor meget det skal fylde mere, men jeg oplever egentligt, at der er en generel opbakning fra klubberne om, at det er mere fair at lægge vægt på de individuelle koefficientpoint. Men vi kan først endelig vurdere det, når der er helt konkrete forslag på bordet.

Hvis Danmark ryger ud af top 15 på UEFA's koefficientrangliste i denne sæson, vil det danske mesterhold fra 2021 have uændrede muligheder som deltager i Champions League-kvalifikationen. 

Nummer to vil derimod være henvist til at forsøge at kvalificere sig til Conference League. 

- Udgangspunktet for 2021-2024 er dårligt, og der bliver uden tvivl en vild kamp om blive dansk mester, for det er så meget mere attraktiv end at blive nummer to i forhold til den europæiske kontekst.

Erkender europæisk skuffelse

FCK kan stadig nå at holde Danmark i top 15. Men de er jo alene om det. Set i lyset af den ændrede accessliste, skulle I så have satset endnu hårdere på jeres Europa League-kvalifikation?

- Det er svært at sige, men selvfølgelig er vi ikke tilfredse. Jeg synes dog ikke så meget, at det var i denne sæson, det kiksede for os. (FCM tabte til Rangers i tredje kvalifikationsrunde, red)

- Jeg er mere skuffet over de to foregående sæsoner, hvor vi var seedet i playoff-runden og havde to kæmpe muligheder (mod Malmö og Apollon, red.) for et gruppespil, som vi missede. Det er ikke godt nok fra vores side. Det er vi godt klar over, og det evaluerer vi selvfølgelig også på, siger Ankersen og fortsætter: 

- Men fodbold på dette niveau er altså også bare ubarmhjertigt. Mod Malmö ramte vi indersiden af stolpen med ti minutter igen, og havde vi scoret der, var vi formentlig gået videre. Det er så små ting, der er afgørende. 

- Man kan ikke finde en anden industri i verden, hvor så små marginaler afgør så stor en del af din omsætning. At komme i Europa Leagues gruppespil svarer jo til knap en tredjedel af vores omsætning, og det er store penge. 

- Blandt andet derfor søger vi også mere stabilitet i den europæiske deltagelse, for det er kompromisløst hvert år at være ude i knald-og-fald-kampe med så meget på spil.

- Skulle vi havde satset mere? Jah måske, men jeg synes nu, at vi hele tiden har forsøgt at købe ind og have holdet på plads i god tid. Men det er sådan i fodbold efterhånden, at man altid er en eller anden for genopbygningsfase.

- Især når man er der, hvor vi er i fødekæden. Så det handler bare om, at forsøge at ramme det så godt man kan, og det gør vi hele tiden. 

Vi gør vores bedste

Rommedahl siger, at han har banket lidt i bordet over for de andre danske klubber, så I forstår, hvor vigtig 15.- pladsen er. Det er du vel enig i?

- Ja, selvfølgelig. Men hvad kan vi gøre? Vi gør det alle, så godt vi kan. Vi forsøger at bygge klubben op, få en god økonomi og et bedre hold. Jeg ved ikke, hvor meget det hjælper at banke i bordet. Det er jo vores ambition at komme i europæiske gruppespil, det har vi hele tiden sagt.

Men det virker til, at det er nu, toget kører. Hvis ikke man er ombord, så kan det blive svært at komme tilbage i top 15?

- Ja måske, men det er også vores ambition. Vi spiller ikke i Europa for at skaffe så få point til Danmark som muligt. Vi gør det så godt, som vi kan, og vi har været med én gang og tæt på et par andre gange. Men det forbliver en ambition at spille europæiske gruppespil.

FCM kan ikke opruste i FCK's tempo

Daniel Rommedahl antyder, at FCK muligvis ruster op for være sikre på at vinde mesterskabet og dermed de klart bedste muligheder for et europæisk gruppespil, og den udfordring er man klar på i FCM. 

- FCK budgetterer med europæiske gruppespil og har nok ikke råd til at løbe risikoen for at misse et mesterskab, så ja, man kan sagtens forestille sig, at de opruster økonomisk for at være så sikre som muligt.

- Man skal bare huske på, at det ikke kun er økonomi, der er afgørende. Men vi forsøger da at bygge på økonomisk fra år til år, siger Ankersen. 

Tror du, det kan udvikle sig til at økonomisk våbenkapløb?

- Det er et hypotetisk spørgsmål. Vi har vores planer om at udvikle klubben, og jeg tror ikke, vi kommer til at ændre ret meget på dem, fordi Danmark ligger nummer 15 eller 16.

Så I kommer ikke til at deltage følge med, hvis FCK gearer op med X antal millioner kroner for at vinde mesterskabet?

- Det kan vi ikke. Vi kan ikke bare øge vores budget, fordi FCK gør det. Vi har vores måde at gøre tingene på, og det har vist sig at være godt nok til at slå FCK i to af de seneste fem sæsoner. Og vi har en stor tro, at vi forsat kan være konkurrencedygtige fremover, siger Ankersen. 


Af Mikael Blond

9 kommentarer

Harlem 16:17          
FCM har ganske enkelt bare ikke været gode nok internationalt og det kan blive dyrt med de nye ændringer.
Snigskytten 17:23          
Kan blive dyrt for alle i dk.
Hynkjii 17:41          
Frygter den nye turnering bliver en ny Royal league. Hvem fanden gider se f.eks randers vs wisla pløjemark i tv? Udover de respektive klubbers fans, som endda nok hellere tager den på stadion. Er der ikke tv stationer der vil købe lortet ( og det tvivler jeg på) så er ideen dødfødt.
Så hellere udvide el og chl
Team US Postal 18:33          
Fin artikel.

Og hvor er jeg enig i, at de enkelte klubbers præstationer bør betyde mere - ikke alt, men mere.
Hvor var det fx overordentlig skørt, da FCN røg direkte i CHL-gruppespillet.
KiksetIndspark 18:43          
DK har intet at gøre i top15. Det er FCM´s resultater et glimrende eksempel på. Men det er måske heller ikke jordens umdergang. Niveauet er, hvad det er. Med den nye miniput turnering bliver det da mere spændende for fans, at DK klubber ikke er dømt ude af gruppespillet på forhånd.
wendelbo 19:06          
KiksetIndspark: du mener ikke danmark har noget at gøre i top 15.
men det er nu en gang der vi er, via de point danmark har skrabet sammen

såå det er altså noget mærkeligt noget at skrive !
Emilfu 19:07          
"FCK chef Dennis Rommedahl"...

Aaarh... Mon dog
Mandag 21. oktober